HAKERI PROTIV REZOLUCIJE: Napadnut sajt Evropskog Parlamenta

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

26. 11. 2022. u 08:00

SAJT Evropskog parlamenta bio je meta sajber-napada posle rezolucije o "Ruskoj Federaciji kao državi koja podržava terorizam" koju su usvojili evroposlanici.

ХАКЕРИ ПРОТИВ РЕЗОЛУЦИЈЕ: Нападнут сајт Европског Парламента

Foto Shutterstock

To je još jedan od elemenata u okviru hibridnog rata koji se trenutno vodi između Istoka i Zapada.

Portparol Evropskog parlamenta Haime Duk Gijo saopštio je da je, posle glasanja koje je bilo na dnevnom redu u sredu, nekoliko sati kasnije došlo do blokiranja rada elektronske stranice takozvanim sistemom DDOS, koji u stvari predstavlja paralisanje prekomernim opterećivanjem, posećivanjem sajta i slanjem poruka.

- Dostupnost veb stranice parlamenta EU trenutno je pod uticajem spolja zbog visokog nivoa mrežnog saobraćaja. To je povezano sa događajem DDOS napada (Distributivno uskraćivanje usluge). Timovi EP rade na rešavanju ovog problema što je pre moguće - saopštio je Duk Gijo.

U vreme izglasavanja rezolucije, bio je primetan zastoj u radu sajta zbog zakrčenja propusne moći. Reagovala je i predsednica Evropskog parlamenta.

- Evropski parlament je bio meta soficiticiranog sajber-napada. Jedna prokremaljska grupa je preuzela odgovornost. Moj odgovor na to je: "Slava Ukrajini" - saopštila je Roberta Mecola.

Iz Evropskog parlamenta su poručili da navedeni problemi nisu ometali normalno funkcionisanje rada ove institucije na plenarnom zasedanju.

Sajt je važan elemenat u radu Evropskog parlamenta, jer se preko njega između ostalog vrše i direktni prenosi zasedanja koji tako mogu da se prate širom sveta. U međuvremenu je ponovo osposobljen.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)