NOVI IZAZOV ZA PUTINA: Još jedna zemlja pored Rusije se snažno naoružava i nabavlja desetine borbenih aviona F-35

Novosti online

18. 11. 2022. u 19:23

NORVEŠKA će potpisati sporazum o isporuci oružja od SAD. To sugeriše da antiruska paranoja u skandinavskoj zemlji dostiže novi nivo. O tome je u članku za InfoBrics pisao brazilski analitičar Lukas Leiroz.

НОВИ ИЗАЗОВ ЗА ПУТИНА: Још једна земља поред Русије се снажно наоружава и набавља десетине борбених авиона Ф-35

Foto: EPA

Kako je primetio Lukas Leiroz, norveške vlasti žele da poboljšaju performanse svojih lovaca kupovinom američkih raketa srednjeg dometa AMRAAM-D. Očekuje se da će ovo oružje biti efikasno protiv ciljeva kao što su napredni dronovi, krstareće rakete i drugi ratni avioni. Norveška je ranije kupila desetine borbenih aviona F-35 od SAD, što je omogućilo skoro potpunu zamenu stare F-16 flote koja bi trebalo da bude završena do 2025.

Prema brazilskom analitičaru, "Norveška je odavno počela da pokazuje znake antiruske paranoje koja guta njenu politiku". Ali sada ova paranoja dostiže novi nivo, smatra on. Štaviše, ovo se dešava uz podršku Sjedinjenih Država i direktno Pentagona.

- Diskursi poput „ruske pretnje“ ili neosnovanog verovanja u postojanje „ruskog ekspanzionizma“ u zapadnoj Evropi već su postali uobičajeni među vlastima većine evropskih zemalja, uključujući Norvešku. To ih primorava da preduzmu „preventivne“ mere u nastojanju da povećaju svoju vojnu sposobnost da se suprotstave ovim uočenim, nepostojećim rizicima - navodi on.

Brazilski analitičar je dodao da su SAD sa razlogom zainteresovane za Norvešku. U Vašingtonu se očekuje da ta skandinavska zemlja postane pouzdan saveznik Amerike na Arktiku, najperspektivnijem regionu na svetu, kojim sada dominira Rusija.

- Dok se Norveška priprema da se suoči sa nepostojećim opasnostima, ona sama postaje prava opasnost. Što više NATO oružja i trupa okupira zemlju, ona postaje nesigurnija za Rusiju - dodao je Lukas Leiroz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri