DŽOZEF I HANTER BAJDEN POD ISTRAGOM: Komer - Šef Bele kuće i njegova porodica učestvovali u zloupotrebama i prevari u međunarodnim poslovima

D. Savić

18. 11. 2022. u 08:33

ISTOG dana kada je Republikanska partija stigla do "magične" brojeve 218, kojom je, posle izbora, osvojivši većinu mesta, preuzela od demokrata kontrolu nad donjim domom američkog Kongresa, predstavnici ove stranke Džejms Komer i Džim Džordan novinarima su saopštili da je predsednik SAD Džozef Bajden bio aktivno uključen u prekookeanske poslove koji uključuju i njegovog sina Hantera. Komer tvrdi da je porodica Bajden "procvetala", da su postali milioneri jednostavno nudeći pristup sopstvenoj familiji.

ЏОЗЕФ И ХАНТЕР БАЈДЕН ПОД ИСТРАГОМ: Комер - Шеф Беле куће и његова породица учествовали у злоупотребама и превари у међународним пословима

Foto Tanjug/AP

On ističe da su otac i sin učestvovali u "rasipanju, prevari i zloupotrebi" u međunarodnim poslovima.

- Ovo je istraga o Džou Bajdenu - objavio je Komer, tvrdeći da su otkrili dokaze o zaveri ili prevari, kršenju zakona o registraciji stranih agenata, pranju novca, utaji poreza i drugim zločinima.

Iako su demokrate ranije obezbedile tesnu kontrolu nad Senatom, republikansko osvajanje većine u Predstavničkom domu, samo dan pošto je kandidaturu za 2024. godine najavio bivši šef Bele kuće Donald Tramp, predstavlja ozbiljan udarac za aktuelnog predsednika SAD Bajdena. Sada će konzervativci moći ne samo da otvore istragu o porodici Bajden već i da blokiraju zakonodavne prioritete demokratskog šefa Bele kuće, te da odlučuju koji će njegovi predlozi, uključujući budžetske, proći.

- Ne bih se iznenadio da protiv Bajdena republikanci pokrenu opoziv - procenjuje politički analitičar Obrad Kesić za "Novosti" iz Vašingtona.

Sagovornik predviđa da američkom Kongresu predstoje burni dani jer će se u redovima obe stranke voditi, dve godine uoči predseničkih izbora, borba za moć. Tramp, kaže, ima snažno uporište među svojim MAGA republikancima, ali je lider nove većine u donjem domu Kongresa postao izdanak "establišmenta", koji bivšem predsedniku nije posebno naklonjen, kalifornijski poslanik Kevin Makarti.

- Amerikanci su spremni za novi pravac, a republikanci u Predstavničkom domu spremni su da to ostvare - poručio je Makarti, dok mu je Bajden čestitao rečima da je sa republikancima spreman da radi u Predstavničkom domu "kako bismo ostvarili rezultate".

Foto AP

Ni među Bajdenovim demokratama međutim, predviđa Kesić, neće biti mirno, jer će se boriti za liderske pozicije, uz međusobno optuživanja za gubitak dela Kongresa.

Iako ne očekuje značajnije promene u spoljnopolitičkom pravu, novi raspored snaga u Kongresu, uveren je Kesić, mogao bi ipak da ima uticaja na angažman SAD u svetu.

- Već započeta tema pomoći Ukrajini, dok se građani SAD bore s inflacijom, samo će pojačati glasove za njeno smanjenje. Za pola godine do devet meseci očekujem da će to postati vidljivo, i da će zbog unutrašnjih borbi u SAD da se pojave pukotine u odnosu sa saveznicima u NATO i EU, jer Amerikanci neće moći da iznesu lidersku poziciju. To je potencijalno opasna situacija, koja bi mogla da se oseti i na Zapadnom Balkanu, jer bi vakuum mogao da donese i nove varnice - zaključuje Kesić.

Foto Tanjug/AP

Nensi Pelosi

ODLAZI NENSI PELOSI

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi planira da prenese lidersku baklju demokrata u Predstavničkom domu i pruži podršku kongresmenu Hakimu Džefrisu. Pelosijeva je vodila demokrate u donjem domu Kongresa od 2003. godine i jedina je žena koja je bila predsednik tog tela.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024