"EU I NEMAČKA ŽELE DA NAM UZMU MILIJARDE": Varšava optužila Berlin da pokušava da promeni vlast u Poljskoj

Novosti online

15. 11. 2022. u 17:48

NEMAČKA, zajedno sa Evropskom unijom, nastoji da promeni vlast u Poljskoj, rekao je Sebastijan Kaleta, zamenik republičkog ministra pravde u intervjuu za Daj Velt .

ЕУ И НЕМАЧКА ЖЕЛЕ ДА НАМ УЗМУ МИЛИЈАРДЕ: Варшава оптужила Берлин да покушава да промени власт у Пољској

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Prinuđeni smo da pretpostavimo da se političari u Briselu ponašaju zlonamerno i da traže promenu vlasti u Poljskoj. Ne možemo ovo da podnesemo - rekao je zvaničnik.

On je prokomentarisao da je Evropska unija blokirala isplatu 36 milijardi evra Varšavi iz KOVID fonda.

Kaleta je bio ogorčen što EU odugovlači sa transferom sredstava, a zapretio je i da neće isplatiti još 75 milijardi iz budžeta sindikata. Zamenik ministra je rekao da je Varšava spremna na kompromise, ali Brisel postavlja nove zahteve. Međutim, zvaničnik se posebno dotakao stava Nemačke – po njegovom mišljenju, Berlin nastoji da nametne svoju volju Varšavi.

- EU i Nemačka, preteći da će nam oduzeti milijarde, pokušavaju da utiču na tok izbora. Nije tajna da u našoj opoziciji vladaju pronemačka osećanja - rekao je Kaleta.

Zvaničnik je nemačku stranku nazvao „Građanskom platformom“ – najvećom opozicionom snagom u zemlji.

- Zbog toga se Berlin meša u našu izbornu kampanju. On želi promenu vlasti u Poljskoj - rezimirao je zamenik ministra.

Lideri zemalja članica EU na samitu u Briselu u decembru 2020. dogovorili su višegodišnji finansijski plan i fond za ekonomski oporavak, koje su prethodno blokirale Poljska i Mađarska . Tvrdnje Varšave i Budimpešte ticale su se namere drugih zemalja da povežu izdvajanje novca iz budžeta EU za vladavinu prava u pojedinim zemljama.

U julu 2020, nakon jednog od najdužih samita EU u istoriji, lideri su se dogovorili oko paketa od 750 milijardi evra za finansiranje oporavka Evrope , čija je ekonomija teško pogođena pandemijom KOVID-19. Ovaj paket hitne pomoći povezan je sa višegodišnjim finansijskim planom EU od 1,08 biliona milijardi i uključuje mogućnost davanja povoljnih zajmova i subvencija zemljama Unije.

Na uvođenju „uslovnog mehanizma“ insistirale su zemlje zapadne i severne Evrope kako bi se obezbedilo da se države primaoci panevropskih fondova pridržavaju vrednosti i normi EU, a Brisel je imao mehanizam da zaustaviti takvo finansiranje kada su odstupili od normi. „Uslovni mehanizam“ je uveden u pozadini višegodišnjih nesuglasica u uniji, pre svega zbog postupanja vlasti Poljske i Mađarske, koje zapadnoevropske zemlje kritikuju zbog nedoslednosti politike sa principima vladavine prava - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana