ODLAZAK RUSA IZ HERSONA KAO VELIKA ENIGMA: Odluka Kremlja nije iznenadila samo Ukrajince, već i mnoge u Ruskoj Federaciji

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

12. 11. 2022. u 06:32

NAREĐENjE ministra odbrane Rusije da njihove snage napuste strateški važan grad Herson i povuku se na drugu obalu Dnjepra i dalje je velika enigma koja izaziva brojne komentare i različite reakcije.

ОДЛАЗАК РУСА ИЗ ХЕРСОНА КАО ВЕЛИКА ЕНИГМА: Одлука Кремља није изненадила само Украјинце, већ и многе у Руској Федерацији

Ukrajinci izvlače ljude ispod ruševina, Foto AP

Mnogi su bili iznenađeni odlukom ruskog vrha ne samo u Ukrajini nego i u Rusiji, zato što su se na tom delu fronta poslednjih dana usporile ratne operacije. Iako je komandant ruskih snaga na frontu u Ukrajini general armije Sergej Surovikin objasnio da je ta odluka doneta da bi se izbeglo opkoljavanje, u Kijevu i dalje tvrde da je to zamka koju su smislili Rusi da bi veliki broj ukrajinskih vojnika ušao u "kotao" i bio ubijen, ili zarobljen.

U Kremlju nisu hteli da komentarišu povlačenje iz Hersona. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da su odluku doneli ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant ruskih snaga general Surovikin. Peskov je na brifingu, na pitanje da li je moguće promeniti status te oblasti, čije je pripajanje Rusija proglasila krajem septembra, odgovorio da je Hersonska oblast subjekt RF i da je taj status zakonski definisan i fiksiran. Na pitanje da li je situacija, kada Rusija povlači snage na levu obalu Dnjepra, ponižavajuća za predsednika Rusije, Peskov je odgovorio odrečno.

Mnogi ukrajinski političari upozoravaju da je u Hersonu još veliki broj ruskih snaga i da bi frontalni napad bio opasan za ukrajinske vojnike. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kaže da će verovati svojim obaveštajcima, a ne izjavama ruskog vojnog vrha. Pojedini ukrajinski vojni analitičari upozoravaju da bi Herson mogao da bude "trojanski konj".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Nikolajevska oblast potpuno oslobođena. Tvrdi da je njegova vojska na jugu zemlje oslobodila 41 naselje i da je zauzet i grad Kiseljejevka, 15 kilometara udaljen od Hersona. Priznao je da su, pri oslobađanju oblasti, poginuli ukrajinski vojnici.

"Rusi se ne povlače da bi nam dali poklon, nego što su osetili snagu naše armije", kazao je Zelenski. U tom duhu govorio je i komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni, koji tvrdi da se ruska vojska povlači iz Hersona, jer su im se razrušili logistički putevi, dakle, preko potrebno snabdevanje. On dodaje da se zimus iz Kijevske oblasti ruska vojska povukla zbog jakog otpora ukrajinskih jedinica.

Sada je nesporno da je velika većina civila evakuisana na levu obalu Dnjepra. Grad Herson je gotovo pust i većina prodavnica ne radi. Ostali su ruski vojnici i jedan broj gradskih službi, uključujući lekare. Reporteri moskovske "Komsomolske pravde" pišu da su skinuli ruske zastave da se nad njima ne iživljavaju ukrajinski vojnici kad uđu u grad.

Foto AP

Odluka ruskog vojnog vrha da se napusti Herson i da se organizuje odbrana na levoj obali Dnjepra, izazvala je brojna pitanja i dileme pogotovo što se radi o glavnom gradu Hersonske oblasti, koja je posle referenduma postala deo RF. Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta Oleg Carev, koji je javno govorio da se Herson mora braniti, pokušao je da ohrabri svoje zemljake rečenicom "treba živeti u novoj realnosti". Doduše, on je napisao i to da se "odbranom, kao što je poznato, ne dobijaju ratovi".

Pukovnik Andrej Pinčuk, rukovodilac Saveza dobrovoljaca Donbasa, tvrdi da Rusija ima snage da zadrži liniju fronta, ali je vojni vrh verovatno odlučio da povuče jedinice zbog "dolaska pojačanja i zapadnog naoružanja". Moskovski vojni ekspert Aleksej Anpilogov je kazao da je odluka o prelasku na drugi deo obale Dnjepra nepopularna ali iznuđena, jer Rusija ratuje protiv članica NATO.

Pred učesnicima "Omladinskog parlamenta" u Moskvi, potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj, kazao je da je predaja Hersona težak poraz, ali će ga Rusi ponovo zauzeti kao što će zauzeti Nikolajev, Odesu, Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Harkov i druge gradove.

A u ukrajinskim medijima su se pojavile spekulacije da je Herson ostavljen posle tajnog dogovora i da će uslediti pregovori Moskve i Kijeva. Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, tvrdi, međutim, da se pregovori, ni posle osvajanja Hersona, neće nastaviti.

Portparolka ukrajinske grupe jedinica "Jug", Natalija Gumenjuk je rekla da u izjavi generala Surovikina ima "element informaciono-psihološke operacije da se stvori lažna predstava o istinskim namerama".

Na drugoj strani moskovski vojni komentator Aleksej Leonkov kaže da izgubljena bitka nije izgubljeni rat. On dodaje da "ukrajinsku armiju pred Hersonom treba dočekati napadom avijacije". Leonkov objašnjava da se Rusi neće moći povući iz Hersonske oblasti bez boja tim više što moraju da pređu na drugu stranu Dnjepra preko već oštećenih mostova.

Već juče je ukrajinska vojska gađala "hajmersima", ruske snage koje su prelazile preko Antonovskog mosta i pontona na drugu stranu Dnjepra. U Moskvi tvrde da je Ruski PVO uspeo da obori sve protivničke projektile i dronove. Kolona vozila je prelazila na drugu stranu noću sa prigušenim svetlima da bi protivniku bilo teže da je pogodi.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je izjavio da će se akcije ukrajinske vojske pojačati posle zimske pauze. On smatra da će obe strane narednih meseci smanjiti intenzitet bojevih aktivnosti, a zatim će Ukrajini stići pojačanja vojnika koje šalju na obuku u Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje.

Na frontu u Donbasu ruske snage su u ofanzivi. Komandir čečenskih specijalaca "Ahmat", Apti Alaudinov, kaže da je osvajanjem mesta Pavlovka otvoren put ka strateškim gradovima u zapadnom Donbasu. Brzih pomeranja na frontu nema, jer su ukrajinske snage dobro napravile betonirane rovove i bunkere. Za osam godina, načinili su stotine kilometara fortifikacija i to im pomaže da se dobro brane. U ruskim medijima odavno nema tekstova u kojima se potcenjuju ukrajinski vojnici, jer se sada gine na obe strane, za svaki osvojeni kilometar teritorije. 

Foto AP

ANTONOV: AMERIKO, "SPUSTI LOPTU"!

RUSKI ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov apelovao je na SAD da jasno predoče svojim saveznicima u Ukrajini da je vojni sukob sa Rusijom fatalan. Moskva poziva Vašington da prekine destabilizaciju situacije u sukobu Rusije sa Ukrajinom, istakao je Antonov u intervjuu "Izvestija", ocenivši da su odnosi Rusije i SAD trenutno u dubokoj krizi, bez nagoveštaja poboljšavanja.

KIJEV: NAŠI VOJNICI NA CILjU

OBAVEŠTAJNA služba ukrajinskog ministarstva odbrane saopštila je juče po podne, da su ukrajinske jedinice ušle u Herson i da se taj grad, koji su ruske snage osvojile u martu, vraća pod kontrolu Ukrajine. Glavni direktorat obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine naveo je da, ukoliko ima ruskih vojnika koji su i dalje u Hersonu, da se odmah predaju. Ovo je prvi put da Kijev zvanično potvrđuje da su ukrajinske snage u Hersonu.

REZNIKOV: BEZ NUKLEARNOG ORUŽJA

UKRAJINSKI ministar odbrane Oleksij Reznikov ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini, "jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike". Dodao je da se nada da su Indija i Kina, zemlje sa kojima Moskva želi da posluje, jasno nagovestile Putinu da bi upotreba nuklearnog oružja bila crvena linija. "U kakvom je tehničkom stanju njihovo nuklearno oružje? Da li znate? Ne. Ja? Ne. Oni, takođe, ne znaju. Zato što su poslednji test izveli devedesetih godina u Kazahstanu, pre više od 30 godina", veli Reznikov.

BAJDEN: RUSI, POVUCITE SE!

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da se ne može rešiti konflikt sve dok se Rusi ne povuku sa osvojenih teritorija. To je, ovih dana, ponavljao i Vladimir Zelenski, uz dodatak da mora da se promeni političko rukovodstvo Rusije, aludirajući na smenu Vladimira Putina.

BANKAMA - PRODUŽETAK

SAD će dozvoliti nastavak transakcija vezanih za energente sa nekoliko ruskih firmi, uključujući Sberbanku, VTB banku i Alfa banku, do 14. maja, saopštilo je američko Ministarstvo finansija. Na listi firmi je i ruska centralna banka. Ova odluka je doneta nekoliko nedelja pre stupanja na snagu odluke G7 o ograničavanju cene ruske nafte, a što će se dogoditi 5. decembra.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...