RAT U UKRAJINI: Ukrajinske snage gađale Antonovski most u Hersonu, ruska PVO oborila šest raketa

Novosti onlajn

30. 10. 2022. u 07:26 >> 00:05

U TOKU je 249. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинске снаге гађале Антоновски мост у Херсону, руска ПВО оборила шест ракета

Foto: Profimedia

Nekoliko eksplozija odjeknulo u Zaporožju

Nekoliko eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožje u čijoj se blizini nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, javio je proruski portal sa sedištem u Ukrajini Strana.

Ranije danas u nekoliko ukrajinski regija oglasile su se sirene za uzbunu, prenosi TAS S.

Početkom septembra misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila je postrojenje, nakon čega je objavila izveštaj u kojem poziva na uspostavljanje bezbednosne zone oko nuklearke kako bi se sprečili akcidenti izazvani ratnim dejstvima.

Ukrajinske snage ponovo su gađale Antonovski most u Hersonu.

Prema preliminarnim informacijama, ruska vojska oborila je svih šest raketa.

Gutereš zabrinut oko „crnomorske inicijative“

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš vodi aktivne kontakte kako bi se postigao nastavak učešća Rusije u „crnomorskoj prehrambenoj inicijativi“ za izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodi se u komentaru portparola generalnog sekretara Stefana Dižarika.

Prema njegovim rečima, ovi kontakti takođe imaju za cilj obnavljanje i punu realizaciju inicijative za promovisanje izvoza hrane i đubriva iz Ukrajine, kao i uklanjanje preostalih prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva.

Prema Dižarikovim rečima, Gutereš je veoma zabrinut zbog tekuće situacije oko „crnomorske inicijative“.

Američki izviđački dron RQ-4B Global Hawk ponovo leti u blizini Krima

Ruska ofanziva

Ruska vojska je u ofanzivi južno od Donjecka, napredovala je više od tri kilometra u dubinu neprijateljske odbrane i napreduje prema selu Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jurišne jedinice ruskih snaga napredovale su u dubinu neprijateljske odbrane više od tri kilometra tokom ofanzive i krenule ka južnoj periferiji naselja Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Likvidirano je više od 100 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk, tri oklopna borbena vozila i šest pikapa. Predalo se šest ukrajinskih vojnika, a zaplenjen je i jedan ukrajinski tenk - navodi se u izveštaju ruskog Ministarstva.

Pojašnjeno je da su u pravcu južnog Donjecka jedinice ruske vojske uništile protivnika i u rejonu naselja Novomihajlovka i Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i da su osvojile niz neprijateljskih utvrđenja.

Novi detalji napada na Sevastopolj

Fragmenti pomorskih bespilotnih aparata koje je kijevski režim koristio za teroristički napad na Sevastopolj, pod rukovodstvom predstavnika Velike Britanije, otkriveni su i podignuti na površinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Nakon što je odbijen teroristički napad 29. oktobra ove godine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju „žitnog koridora“, olupine morskih bespilotnih aparata koje je koristio kijevski režim pod upravom predstavnika Velike Britanije su otkriveni i podignuti na površinu - navodi se u vojnom resoru.

Kako se navodi, bespilotni uređaji su bili opremljeni navigacionim modulima kanadske proizvodnje. Ispitivanja su obavili specijalisti Ministarstva odbrane RF i predstavnici drugih državnih resora.

- Na osnovu rezultata analize informacija pročitanih iz memorije navigacionog prijemnika, utvrđeno je da je lansiranje bespilotnih aparata izvršeno sa obale u blizini grada Odese - istakli su u Ministarstvu odbrane RF.

Jedan od dronova koji je napao Sevastopolj mogao bi biti lansiran sa civilnog broda koji je prevozio poljoprivredne proizvode iz ukrajinskih luka, dodaje se u saopštenju.

- Prema mišljenju eksperata, to (početna tačka u zoni „žitnog koridora“ u Crnom moru) može ukazivati da je ovaj uređaj mogao biti lansiran sa jednog od civilnih brodova kojeg su Kijev ili njegovi zapadni pokrovitelji iznajmili za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luk - objasnilo je ministarstvo.

Jedan iz morskih dronova koji je napao Sevastopolj lansiran je iz zone bezbednosti žitnog koridora u Crnom moru.

Oboreni ukrajinski avion i dva helikoptera

Ruske snage PVO oborile su dva helikoptera Mi-8 i avion Su-25, Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrdi MO Rusije.

- Ruska vojska uništila je i američku haubicu M777 u Hersonskoj oblasti. U području Krasnog Limana, Donjecka Narodna Republika, takođe je odbijen napad ukrajinskih snaga. Poginulo je više od 50 ukrajinskih vojnika - navodi MO Rusije. 

Lavrov: Poljska želi da postane kandidat za raspoređivanje američkih nuklearnih bombi

Moskva je zabrinuta željom Varšave da postane kandidat za raspoređivanje američkih nuklearnih bombi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za film „Svet na ivici. Pouke Karipske krize“ koji je u nedelju prikazan na Prvom kanalu.

- Poljska želi da postane 'kandidat', gde će Amerikance rasporediti svoje nuklearne bombe. Ta situacija je veoma zabrinjavajuća - rekao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, nova generacija zapadnih političara pokušava da se neodgovorno „poigrava“ temom nuklearnog naoružanja.

- U Evropi su se pojavili ljudi koji prilično neodgovorno pokušavaju da se 'igraju' temom nuklearnog oružja - rekao je Lavrov.

Peskov o razgovoru Putina i Bajdena

Razgovor predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena bi mogao biti održan, ako Vašington pokaže želju da sasluša zabrinutost Moskve i da se vrati diskusiji o bezbednosnim garancijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov televiziji "Rusija 1".

Slovenija predala ukrajinskoj armiji tenkove M-55S

Oklopnjaci su primećeni na železničkoj pruzi. Slovenački M-55S je modernizacija sovjetskih T-55 koji su proizvođeni od 1958-1979. godine. Modernozovani tenkovi su dobili dinamičku zaštitu "Blazer" i gumenu zaštitu oklopa. Naoružanje se sastoji od novog topa L7 kalibra 105 mm i sovjetskog mitraljeza DŠK montiranog na kupoli tenka. Tenk je dobio sistem upravljanja vatrom sa digitalnim balističkim kompjuterom, i nišan SGS-55 sa laserskim daljinomerom. Komandir tenka dobio je opremu za izviđanje Fotona COMTOS-55, a vozač je opremljen periskopom Fotona CODRIS sa nonim osmatranjem. Snaga modernizovanog motora podignuta je na 600 konjskih snaga.

Nemačka će, u zamenu za tenkove koje će Slovenija donirati Ukrajini, Ljubljani predati 40 kamiona HX 8×8.

Ukrajina očitala lekciju Nemcima

Novi ukrajinski ambasador u Nemačkoj Aleksej Makejev nastavio je tradiciju svog prethodnika i kritikovao Berlin što sporo isporučuje oružje.

- Budite brži! Kada pogledam na korake Nemačke u ovom ratu, ponekad pomislim: nemački sportski automobil se kreće auto-putem brzinom od 30 km/čas. Umesto da brzo isporuče nešto što bi nam zaista pomoglo u borbi protiv Rusa, nedeljama objašnjavamo zašto se naši zahtevi ne mogu ispuniti ni pod kojim okolnostima... Na kraju, Nemačka pomaže, ali samo kada je kasno. Tako je bilo i sa oklopnim vozilima, sa artiljerijom, sa raketnim bacačima. Mogli biste mnogo više i mnogo brže - rekao je Aleksej Makejev u intervjuu za „Bild“.

Istovremeno je izjavio da voli „nemački životinjski svet, posebno leoparde i kune“ (aludirajući na tenkove Leopard i borbena vozila pešadije Marder, koje Nemačka odbija da isporuči Ukrajini).

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio ambasadora te zemlje u Berlinu Andreja Meljnika koji je bio poznat po, u najmanju ruku, nediplomatskim izjavama na račun nemačkih vlasti. Tako je on jednom prilikom, nazvao nemačkog kancelara Olafa Šolca „uvređenom mladom“ zbog odbijanja da poseti Kijev.

Italija poslala oružje Kijevu

Italijanska vlada je u okviru petog paketa vojne pomoći isporučila Kijevu od 20 do 30 samohodnih artiljerijskih oruđa M109L, piše „Republika“.

U tekstu se navedene neki tipovi teškog naoružanja uključenih u prethodne pakete pomoći: među njima su oklopni transporteri M113, šest teških haubica PzH 2000, dva višecevna raketna sistema MLRS. Haubice PZH, kako se napominje, biće upućene u područje Bahmuta. Konkretan sadržaj paketa ostaje pod velom tajne.

Kijev sprema udar na Herson

Ukrajinske snage bi uskoro mogle da krenu u veliku ofanzivu na Hersonsku oblast, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Oni grupišu snage, između ostalih i mnogo plaćenika. Ali i naša vojska gomila snage - rekao je on Sputnjiku.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u ovom trenutku situacija na prvoj liniji fronta je pod kontrolom, izgrađeno je nekoliko linija ešalonske odbrane.

Zelenski o restrikcijama u Ukrajini

Snabdevanje Ukrajine električnom energijom se popravlja nakon ruskih napada na elektrane, ali će možda i dalje biti potrebna isključenja struje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- U subotu je već znatno manje stabilizacionih (mera) i vanrednih isključenja... ali su ograničenja i dalje moguća u nekim gradovima i okruzima - rekao je Zelenski tokom video obraćanja.

On je, takođe, optužio Rusiju da gađa postrojenja tokom popravke i da su pojedini tehničari poginuli u tim napadima.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko izjavio je ranije danas da će od sledeće nedelje restrikcije struje u zemlji ponovo biti planirane, a ne havarijske.

Situacija u oblasti snabdevanja energijom u Ukrajini ostaje vanredna, napisao je Timošenko na Telegramu.

Naveo je da će biti potrebno vreme da se uspostavi stabilno snabdevanje električnom energijom, prenosi Interfaks Ukrajina.

Predsednik Ukrajine izjavio je ranije da je u vazdušnim napadima ruskih snaga uništena trećina elektrana u zemlji.

BONUS VIDEO

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024