NAJOPASNIJE BOMBE U EVROPI: Rusija poziva Ameriku da vrati iz inostranstva nuklearno oružje na svoju teritoriju

Novosti online

29. 10. 2022. u 08:48

RUSKI ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov pozvao je u petak Vašington da vrati na svoju teritoriju nuklearno oružje koje je Vašington rasporedio u inostranstvu.

НАЈОПАСНИЈЕ БОМБЕ У ЕВРОПИ: Русија позива Америку да врати из иностранства нуклеарно оружје на своју територију

Vojna baza Avijano u Italiji, Foto EPA

- U ovom periodu napetosti i povećanih rizika, nuklearne države imaju posebnu odgovornost da spreče eskalaciju. S tim u vezi, još jednom pozivam Vašington da vrati nuklearno oružje stacionirano u inostranstvu na svoju teritoriju, da likvidira infrastrukturu za njegovo skladištenje i održavanje koje se nalazi u inostranstvu. Pored toga, treba prekinuti praksu vežbanja upotrebe takve municije uz učešće vojnog osoblja nenuklearnih država u okviru „zajedničkih nuklearnih misija“ NATO-a, koje je suprotno osnovnim principima sporazuma o neširenju nuklearnog oružja - rekao je diplomata.

Antonov je komentarisao tekst koji je objavio list "Politiko" u kojem se navodi da su Sjedinjene Države odlučile da ubrzaju raspoređivanje modernizovanih nuklearnih bombi B61-12 u Evropi.

- Predstavnici administracije ovu municiju tradicionalno nazivaju taktičkom i spekulišu da je ruski arsenal oružja slične klase višestruko veći od američkog. Međutim, ćute da se naše taktično nuklearno oružje e nalazi u centralizovanim skladištima na teritoriji Rusije i ne može predstavljati pretnju za Sjedinjene Države. Američke vazdušne bombe su raspoređeni u evropskim zemljama sa kratkim vremenom letenja do ruskih granica. Stoga su B61-12, uprkos svojoj ograničenoj snazi, od strateškog značaja. Štaviše, Oružane snage SAD zajedno sa partnerima iz NATO-a redovno izvode vežbe upotrebe ove municije. Trenutno se takva testiranja odvijaju u okviru manevara Steadfast Noon. Rukovodstvo severnoatlantskog bloka tvrdi da događaj nije usmeren protiv Rusije. Postavlja se pitanje: protiv koga je još Alijansa, u čijoj strateškoj koncepciji se naša zemlja naziva „najznačajnijom i najdirektnijom pretnjom bezbednosti“, protiv koga se obučava za upotrebu nuklearnog oružja? - zaključio je ruski ambasador.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - SEĆANjE NA VELIKANA: Ljuba Tadić nije igrao u pozorištu "Boško Buha" da "ne bi plašio decu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)