RAT U UKRAJINI: NASAMS stiže Kijevu u novembru; Šojgu - 82.000 rezervista poslato na front, Restrikcije struje bez roka trajanja

Novosti onlajn

28. 10. 2022. u 07:06 >> 22:49

U TOKU je 247. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАСАМС стиже Кијеву у новембру; Шојгу - 82.000 резервиста послато на фронт, Рестрикције струје без рока трајања

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA


Stejt department: Ukrajina dobija PVO sisteme „Nasams“ u novembru


Sjedinjene Američke Države rade na tome da dva PVO sistema „Nasams“ budu isporučena Ukrajini u novembru, izjavio je šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken, u svetlu nedavnih izjava proizvođača PVO sistema da je oružje već isporučeno Kijevu.

Blinken je takođe izjavio da Vašington sarađuje sa „saveznicima i partnerima“ povodom mogućnosti isporuke njihovih PVO sistema Ukrajini.

 

Foto Tviter forsvarsmakten.se


Ruska vojska: Situacija kod Hersona pod kontrolom


Ruska vojska drži situaciju u Hersonskoj oblasti pod kontrolom, saopštio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

-Ukrajinski nacisti stalno pokušavaju da prodru na teritoriju Hersonske oblasti, ali šanse su im veoma slabe. Naše snage zaustavljaju sve pokušaje. Ruska vojska potpuno kontroliše situaciju, rekao je Stremousov u onlajn obraćanju, objavljenom na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, na liniji fronta na severu Hersonske oblasti, kao i u pravcu Nikolajeva konstantno traju artiljerijski dueli.

 

IAEA: Tempo formiranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke nedovoljno brz


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi smatra da se formiranje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane odvija nedovoljno brzim tempom.

-Progres je spor i veoma sam uznemiren zbog toga. Kako je uopšte moguće, zaboga, granatirati nuklearku?, zapitao se Grosi.

Foto: Arhiva

Restrikcije u Ukrajini

Ukrajina uvodi vanredna ograničenja potrošnje električne energije bez presedana. Prema podacima DTEK Kijev Eelektro mreža, usled udara po energetskoj infrastrukturi u Kijevu, dolazi do nestašice električne energije do 30% potrošnje, pa je potrebno pripremiti se za ispade na neodređeno vreme. Teža i duža gašenja biće uvedena narednih dana.


Uzbuna u Kijevu

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu i u kijevskoj oblasti, saopštavaju lokalne vlasti.

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija/Vikipedija


 

Šojgu: Na front poslato 82.000 rezervista

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu je obavestio predsednika Rusije Vladimira putina da je delimična mobilizacija završena. On je tada rekao i da je već na front poslati 82.000 rezervista, od 300.000 mobilisanih.

 

Pomažući Ukrajini, Litvanska vojska će ostati "bez gaća"

Zbog nedostatka savremenih i novih vrsta naoružanja i vojne opreme, u Litvaniji je izbio pravi mali međunarodni skandal.

Glavnokomandujući, general-potpukovnik Valdemaras Rupšis, predložio je da članovi Državnog saveta za odbranu ne predaju samohodne artiljerijske jedinice Panzerhaubitze-2000 (PzH-2000) i sisteme PVO NASAMS koje su obećane Ukrajini.

-Moć i mogućnosti naših trupa su na ivici. Ako ga predamo (oružje), i sami ćemo ostati bez gaća. Ni slučajno se ne treba svlačiti, rekao je Rupšis.

Foto Tanjug/AP

 

Kanada uvela nove sankcije

Kanada uvodi sankcije protiv 35 ruskih državljana i šest energetskih kompanija

Kanada uvodi sankcije protiv 35 ruskih građana, uključujući članove rukovodstva kompanije „Gasprom“, kao i šest kompanija iz ruskog energetskog sektora, izjavio je premijer te zemlje Džastin Trudo.

Prema saopštenju, sankcije su uvedene protiv ruskih kompanija „Lukoil“, „Transoil“, „Sogaz“ i „Nacionalna kompanija za nemetale“.

Sankcije se odnose i na vice-premijera Rusije Aleksandra Novaka, direktora Ministarstva trgovine i industrije Denisa Manturova, ministra energetike Nikolaja Šuljginova.

 

Izveštaj GŠ VSU: Artiljerijski dueli duž cele linije fronta


Generalštab Oružanih sanga Ukrajine dao je kratak rezime današnjih dejstava na ratištu u Ukrajini.

Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu, navodi se u Izveštaju VSU.

Takođe kaže se da ruska vojska prebacuje snage na desnu obalu dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Glavni cilj Oružanih snaga RF, prema GŠ VSU, je dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje. Takođe navodi se i da je ruska vojska izvela 3 raketna i 14 vazdušnih udara, a izvela je i više od 50 napada iz MLRS-a.

Ruske trupe nastavljaju da evakuišu civile iz opasnih područja Hersona.

 

Pentagon šalje rakete za HIMARS Kijevu

Pentagon najavljuje novi paket vojne pomoći ukrajini od 275 miliona dolara koji će uključiti i rakete za HIMARS MLRS.

Foto: Printscreen

Stanje na istočnom delu fronta

Ruski izvori dali su kratak rezime stanja na frontu:

U sektoru Kupjanska, VSU ne preduzima aktivne ofanzivne akcije. Duž linije dodira vode se artiljerijski dueli. U sektoru Svatovski, jedinice Oružanih snaga Ukrajine izgubile su deo teritorija u oblasti Kuzemovke i povukle se u Berestovoje.

Iz rejona Berestovoje, pojačani bataljon VSU ponovo je pokušao da napadne Kuzemovku. Posle gubitka više od 10 oklopnih vozila, Oružane snage Ukrajine su se povukle na prvobitne položaje.

Ilustracija telegram rybar

Na Limanskom pravcu, ukrajinske snage svakodnevno vrše napade u pravcu Krasnonopopovke sa snagama dve bataljonske taktičke grupe, ojačane oklopnim vozilima.

Pri drugom pokušaju jurišna, kako navode ruski izvori, snage VSU su došle pod udar ruske artiljerije i armijske avijacije, nakon čega su se povukle nazad na mostobran kod reke Žerebec.

Oružane snage Ukrajine i dalje imaju rezervu od najmanje 6 bataljonskih taktičkih grupa. Ovo i dalje omogućava ukrajinskoj komandi da rotira jedinice i pokuša da iscrpi odbranu Oružanih snaga RF, bez obzira na sopstvene gubitke.

Nema značajnih promena u linijama fronta u sektoru Lisičansk. Oružane snage Ruske Federacije kontinuirano granatiraju položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini Belogorovke i Grigorovke.

 

Novi ukrajinski dron

Kompanija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica „Ukrspecsitems” predstavila je novu bespilotnu letelicu „Ajkula”.

Kako prenosi Ukrinform, Ukrspecsistems je to objavio na Fejsbuku.

-Ponosan što smo konačno zvanično predstavili naš novi dron – Ajkula (Šark). Počeli smo da radimo na tome već posle 24. februara, u uslovima potpune invazije na Rusku Federaciju. A za manje od pola godine AKULA je već letela“, navodi se u objavi.

Kako napominje Ukrspecsistems, novi dron je „potpuno ukrajinski“ – od ideje do proizvodnje.

Napominje se da je „Ajkula“ sposobna da reši sve glavne zadatke izviđanja, osmatranja i prilagođavanja vatre.

Kako prenosi Ukrinform, državni koncern „Ukroboronprom“ najavio je završetak razvoja novog modela naoružanja dometa od 1.000 km i težine bojeve glave od 75 kg.

 

Ruska vojska napreduje u Donbasu

Ruska vojska uspela je da ostvari uspeh praktično duž cele linije fronta u DNR, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

-Trenutno se napreduje po 50-100 metara, oslobađaju se neke ulice, kuće. Zauzimaju se položaji, protivnik se potiskuje“, rekao je on, istakavši da se to odnosi na pravac fronta u području Marinke, Avdejevke, Artjomovska, Gorlovke i Ugledara.

Takođe je dodao da je juče ukrajinska vojska organizovala ofanzivu u pravcu Krasnog Limana, ali da je protivnik zaustavljen.

Foto AP

Seul: Nikada nismo slali oruzje Ukrajini

Južna Koreja nikada nije slala oružje Ukrajini, izjavio je danas predsednik te zemlje Jun Suk-jeol, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio na negativne posledice po odnose dve države ukoliko se ispostavi da je Seul slao oružje Kijevu, preneo je Jonhap.

Putin je juče rekao da je svestan da je Južna Koreja odlučila da šalje oružje i municiju Kijevu, ali da bi to "uništilo odnose dve zemlje", objavio je Sputnjik.

- Pružili smo humanitarnu pomoć Ukrajini u znak solidaronosti sa međunarodnom zajednicom, ali oružje, ili bilo šta tod tipa, nismo slali. U svakom slučaju, to je pitanje našeg suvereniteta. Želim da se zna da hoćemo da održimo miroljubive i dobre odnose sa svim zemljama sveta, uključujući i Rusiju - rekao je Jun.

Jonhap navodi da je Južna Koreja slala neprobojne prsluke, šlemove i ostalu vojnu i medicinsku pomoć Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju, ali je Seul odbio zahtev Kijeva za isporuku oružja.

Kijev: Oborili smo više od 300 iranskih dronova kamikaza

Portparol ukrajinskih vazdhoplovnih snaga Jurij Inhat kaže da su oborili više od 300 iranskih dronova kamikaza "šahed-136" koje koristi ruska vojska.

Bespilotne letelice u ruskom arsenalu često su korišćene u poslednjih mesec dana za gađanje ukrjinske energetske infrastrukture.

Iran je ranije već odbacio optužbe Kijeva i Zapada da isporučuje dronove Rusiji - preneo je Gardijan.

Foto prinstskrin youtube ukraine military

 

Norveška usvojila novi paket sankcija Rusiji

Norveška je usvojila novi paket sankcija Rusiji, koje uključuju 30 ruskih državljana i sedam organizacija, saopštila je danas pres služba norveške vlade.

- Norveška još jednom stoji uz EU po pitanju sankcija Rusiji, sa ciljem da se održi pritisak na vladu te zemlje i njene pristaslice - rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt, preneo je TAS S.

Norveška vlada je ocenila da su sankcije, kada je reč o pojedincima, uvedene organizatorima referenduma u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk, kao i u regionima Herson i Zaporožje.

Ukrajinske snage pokušale da raketiraju Antonovski most u Hersonu

Ukrajinske trupe ponovo su pokušale da raketiraju Antonovski most u Hersonu.

Protivvazdušna odbrana oborila je svih šest ispaljenih raketa „Himars“, saopštile su hitne službe regiona.

U napadu nije bilo žrtava.

Orban o antiruskim sankcijama: EU iskopala jamu za Ruse, a onda sama upala u nju

Sankcije Evropske unije protiv Rusije nisu delovale onako kako je očekivao Brisel koji je na kraju i sam nastradao zbog njih, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Prethodno je izjavio da je Evropa podeljena na dva tabora – jedan veruje u sankcije, dok drugi smatra da treba menjati sankcionu politiku protiv Rusije. Orban je istakao da sankcije protiv Rusije nisu uvedene demokratski, nego da su odluku doneli birokrate i briselska elita.

Foto: Profimedia

 

Putinov blizak saradnik posetio Herson

Prvi zamenik šefa administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko posetio je ukrajinski grad Herson, koji je pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas guverner Krima Sergej Aksjonov.

Kirijenko, bivši šef "Rosatoma", posetio je luku preko koje se građani sa desne strane reke Dnjepar evakuišu uoči očekivane ukrajinske ofanzive, dodao je Aksjonov.

- Rad na organizovanom odlasku stanovnika je završen - naveo je Aksjonov, prenosi Rojters.

Kako je dodao Aksjonov, Kirijenko je takođe posetio nuklearnu elektranu Zaporožje i razgovarao sa osobljem u postrojenju.

Britanska novinska agencija navodi da je Kirijenko jedan od najmoćnijih zvaničnika u Kremlju, uz Putinovog šefa osoblja Antona Vajna.

Pentagon planira da Ukrajini pošalje novi paket oružja i druge pomoći vredan 275 miliona dolara

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da bi pobeda Rusije bila loša za sve u Evropi i Severnoj Americi jer bi poslala poruku autoritativnim liderima da se upotrebom sile mogu postići svi ciljevi.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Stoltenberg, je u ekskluzivnom intervjuu za američki list Politiko, istakao da uspesi Kijeva na bojnom polju ne bi bili mogući bez podrške NATO-a.

On je uveren da će Vašington nastaviti da šalje vojnu i novčanu pomoć Kijevu jer bi Putinova pobeda u Ukrajini bila i ujedno katastrofa za Ukrajince.

Pentagon planira da Ukrajini pošalje novi paket oružja i druge pomoći vredan 275 miliona dolara, rekli su neimenovani američki zvaničnici, preneo je AP.

Vašington je Ukrajini od početka rata sa Rusijom 24. februara isporučio skoro 18 milijardi dolara pomoći u oružju i drugoj opremi, uključujući novih 275 miliona dolara.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

 

 

Rusija u SB UN: Ne ignorišite pretnju, sprečite užasni scenario sa „prljavom bombom“

Na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN Rusija je pokrenula pitanje o „prljavoj bombi“ koju priprema Kijev kako bi je upotrebio u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. Po njegovim rečima, Zapad ne bi trebalo da ignoriše tu pretnju.

Ruske diplomate su upozorile generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaela Grosija da bude na oprezu, jer dva objekta koja će proveriti stručnjaci IAEA nisu jedina u kojima Kijev ima mogućnosti da napravi „prljavu bombu“.

Nebenzja je istakao da su predstavnici zapadnih delegacija na zatvorenoj sednici SB UN propagirali „uobičajeni narativ o tome da Rusija priprema operaciju pod lažnom zastavom“.

Takođe je saopštio da je Grosi informisao članove SB UN o situaciji na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Foto AP

 

Poljski general vodiće misiju EU za obuku vojnika UKR

Poljski general Pjotr Tritek imenovan je da vodi misiju Evropske unije za obuku ukrajinskih trupa, izjavio je danas ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

EU je ranije ovog meseca postigla dogovor da formira Misiju vojne pomoći za podršku Ukrajini (EUMAM), koja ima za cilj jačanje vojnih sposobnosti zemlje.

- Poljski oficir, general Pjotr Tritek ... predvodiće međunarodnu misiju za vojnu obuku ukrajinske vojske“, napisao je Blaščuk na Tviteru.

Istakao je da je to ogromna odgovornost, ali i priznanje pozicije Poljske na međunarodnoj sceni, prenosi Rojters.

Tritek je komandant 11. oklopne jurišne divizije, a služio je u Iraku i Avganistanu.

Sedište EUMAM Ukrajine biće u Briselu, a imaće operativne komandne centre u Poljskoj i Nemačkoj.

Najveći deo obuke ukrajinskih vojnika biće u Poljskoj.

Uskoro kreće izgradnja fabrike bajraktara u Ukrajini

Generalni direktor turske kompanija Bajrak koja pravi dronove bajraktar saopštio je danas da ta kompanija planira da u naredne dve godine izgradi fabriku u Ukrajini.

- Naš plan napreduje. Trenutno imamo arhitektonski projekat. Faza detaljnog projektovanja je završena. I uskoro krećemo sa izgradnjom. Želimo da je završimo u roku od dve godine - rekao je Haluk Bajraktar na marginama sajma odbrane SAHA u Istanbulu.

Bespilotne letelice bajraktar koje je Ukrajini isporučila kompanija Bajrak bile su ključne u odbrani Ukrajine od ruskih oklopnih i protivvazdušnih sistema u prvih nekoliko nedelja ruske invazije, ocenjuje Rojters.

Plan da Bajrak izgradi fabriku u Ukrajini deo je sporazuma potpisanog između Ankare i Kijeva neposredno pre ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

Zelenski: Ne bojimo se mraka, granatiranje nas neće slomiti

Obraćajući se naciji sa neosvetljene kijevske ulice, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da se Ukrajina ne boji mraka niti bespilotnih letelica koje Rusija šalje na energetsku infrastrukturu te zemlje.

- Granatiranje nas neće slomiti - slušati himnu neprijatelja na našoj zemlji je neprijatnije i strašnije od letelica na našem nebu. Ne plašimo se mraka - rekao je Zelenski, kako prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik je naveo da je Rusija do sada izvela više od 8.000 vazdušnih udara i ispalila 4.500 projektila na Ukrajinu.

Dodao je da je Ukrajina u poslednja dva dana oborila najmanje 23 ruske bespilotne letelice.

Moskva je u poslednje dve nedelje fokus vazdušnih napada preusmerila na ukrajinsku elektro-energetsku mrežu.

Zbog nastalih oštećenja Kijev i više ukrajinskih oblasti će možda morati da prekinu isporuku struje duže nego što je planirano, saopštilo je juče nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika, podseća britanska agencija.

Foto AP

 

 

Bajden: Skeptičan sam povodom Putinove izjave o nuklearnom oružju

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je skepticizam kada je reč o izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina da nema nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

- Ako nema nameru, zašto stalno govori o tome? Zašto govori o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja? Bio je vrlo opasan u načinu na koji je tome pristupio - rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je izjavio da Rusija nikada nije samoinicijativno govorila da može da upotrebi nuklearno oružje.

- Nikada nismo ništa samoinicijativno govorili o mogućoj primeni nuklearnog oružja, nego smo samo nagoveštajima odgovarali na izjave lidera zapadnih zemalja - naveo je Putin.

Istakao je da Rusija ima vojnu doktrinu, u kojoj, kako je naveo, piše u kojim slučajevima, iz kog razloga, u vezi s čim i na koji način Rusija smatra mogućom primenu oružja za masovno uništenje u vidu nuklearnog oružja, a to su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i osiguravanje bezbednosti ruskog naroda.

SAD šalju Kijevu novi paket naoružanja vredan 275 miliona dolara

Pentagon će poslati Ukrajini novi paket oružja i druge pomoći vredan 275 miliona dolara, u pokušaju da se pojačajau napori da se ruske snage isteraju iz ključnih oblasti na jugu Ukrajine, rekli su neimenovani američki zvaničnici, prenosi Asošiejted pres.

Zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni, pošto se očekuje da detalji paketa pomoći budu objavljeni tek danas, rekli su da u njemu nema većeg novog oružja, već da je reč uglavnom o dopuni zaliha municije za sisteme naoružanja koji su već u Ukrajini, uključujući i raketne sisteme HIMARS.

SAD su Ukrajini od početka 24. februara uputile skoro 18 milijardi dolara pomoći u oružju i drugoj opremi.

Foto: AP

 

 

Ruske snage nastavljaju udare na elektrosistem, ukrajinska vojska sprema se za bitku za Herson

Vladimir Putin upozorava Zapad da oni koji "seju vetar, žanju oluju" i kaže da će pre ili kasnije dve strane morati da počnu razgovore o zajedničkoj budućnosti. Ukrajinski zvaničnici kažu da će se zbog napada na infrastrukturu produžiti restrikcije struje. Tim istražitelja iz Rusije stigao je na mesto havarije na gasovodu "Severni tok".

Herson se utvrđuje u slučaju proboja Oružanih snaga Ukrajine, saopštile su vlasti regiona

Herson i prilazi njemu se jačaju u slučaju proboja ukrajinskih trupa, izjavila je za RIA Novosti zamenica načelnika administracije Hersonske oblasti Ekaterina Gubareva.

Prema rečima sagovornika agencije, jačanje odbrane grada je preventivna mera, a smanjenje broja stanovnika u njemu omogućava detaljnije provere za identifikaciju diverzantsko-izviđačkih grupa ili pristalica Oružanih snaga Ukrajine.

- Uklanjanje ljudi iz grada je takođe svojevrsno jačanje. Prvo, smanjujemo opterećenje logistike. Drugo, naša vojska je u izvesnoj meri oslobođena odsustva civila, jer niko ne brine da će školarac ili baba koja hoda pod jakom vatrom pasti sa pijace - zaključila je Gubareva.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Volodimir Saldo rekao da su regionalne vlasti iz bezbednosnih razloga započele organizovano kretanje civilnog stanovništva sa desne obale Dnjepra na levu. Ljudima je takođe data mogućnost da putuju u druge regione zemlje na bezbednoj udaljenosti od neprijateljstava - prenela je RIA.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNI NAPAD KAO ODGOVOR NA NUKLEARNI NAPAD: Pogledajte kako Rusi vežbaju za najgori scenario

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom