TRASOVA OTIŠLA POSLE 45 DANA: Svi detalji ostavke britanske premijerke

I. STANOJEVIć

21. 10. 2022. u 06:00

BRITANSKA premijerka Liz Tras podnela je ostavku i istovremeno se povukla sa liderske pozicije u Konzervativnoj partiji, istakavši da u sadašnjoj situaciji nije u stanju da vodi državu. Mandat Trasove od samo 45 dana ostaće upisan kao ubedljivo najkraći u britanskoj istoriji, ispred Džordža Kanina, iz 1827. godine, od 119 dana.

ТРАСОВА ОТИШЛА ПОСЛЕ 45 ДАНА: Сви детаљи оставке британске премијерке

Foto:AP

Trasova je, pre nego što je se obratila naciji ispred sedišta vlade u Dauning stritu broj 10, o tome obavestila kralja Čarlsa. Obavljaće premijerske dužnosti dok se ne izabere njen naslednik.

Prethodno je poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej podnela zahtev Parlamentu za izglasavanje nepoverenja premijerki, objasnivši da je "polagala velike nade u Liz Tras, ali je njena pozicija postala neodrživa". Do kurcšlusa je došlo pošto je Trasova lansirala svoj mini-budžet, koji je oborio vrednost funte i državnih obveznica, poremetio tržište i napravio rascep unutar Konzervativne stranke. Iako je priznala grešku, izjavila je da je borac i da će srediti nered, juče je digla ruke.

 - Stupila sam na dužnost u vreme velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti. Porodice i preduzeća brinuli su kako da plate svoje račune. Putinov ilegalni rat u Ukrajini ugrožava bezbednost celog našeg kontinenta. A našu zemlju je predugo kočio nizak privredni rast - poručila je Trasova u jučerašnjem obraćanju. 

 - Konzervativna partija izabrala me je da ovo promenim. Radili smo na smanjenju računa za energente i napravili viziju niskih poreza, uz ekonomiju visokog rasta, koja bi iskoristila slobode "bregzita". Pošto je sve to palo u vodu, priznajem da, s obzirom na situaciju, ne mogu da odgovorim na obaveze koje sam prihvatila kao premijer.

Ona je dodala da je juče ujutru sa predsednikom Komiteta 1922, Grejem Brejdijem, postigla dogovor da se izbori unutar stranke završe sledeće nedelje.

 - Ovo će osigurati da ostanemo na putu da ispunimo svoje fiskalne planove i održimo ekonomsku stabilnost zemlje i nacionalnu bezbednost. Hvala vam - kazala je.

Britanski Bi-Bi-Si komentariše da je "nivo haosa u vladi, Parlamentu i Konzervativnoj stranci doveo premijerku do tačke na kojoj je shvatila da ne može da nastavi". Njenoj odluci prethodile su i burne scene u Donjem domu, kao i veoma snažni pritisci da se povuče. U sredu uveče je, prema navodima poslanika, u predvorju Parlamenta došlo svađe. Ministarka rada u senci Ana Mekmorin napisala je na "Tviteru" da je videla jednog konzervativca "u suzama". Sukob je eskalirao pa je Lindzi Hojl, predsednik Donjeg doma, pokrenuo istragu o nedoličnom ponašanju poslanika.

PONOVO U IGRI I BORIS DžONSON

U TRCI za novog premijera su četvorica političara među kojima je i prethodnik Trasove, Boris Džonson (na slici), koji u određenim krugovima još uživa veliku popularnost. Malo je, ipak, verovatno da će se on vratiti na vlast, jer je među potencijalnim kandidatima pozicioniran kao četvrti. Ispred njega su Riši Sunak, koji je bio rival Trasove za lidersku poziciju u stranci, aktuelni ministar odbrane Ben Volas i Peni Mordant, nedavno imenovana za predsedavajuću Donjeg doma Parlamenta.

Svedoci smo, kažu komentatori, najbrže smene vlasti u savremeno doba. Ključno je pitanje da li torijevci mogu da postave novog premijera i izbegnu nove opšte izbore koje laburisti uveliko traže. "Imaćemo trećeg premijera ove godine, što je situacija bez presedana, kakva je, uostalom i aktuelna kriza vlasti u Velikoj Britaniji". 

BONUS VIDEO:

NEREDI U PARIZU: Pogledajte sukobe demonstranata sa policijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)