TAJNI SCENARIO ZA BLEKAUT: Velika Britanija spremna za globalni nestanak struje?

Novosti online

19. 10. 2022. u 20:44

NACRT scenarija u koji je "Gardijan" imao uvid sugeriše da bi u slučaju globalnog nestanka struje na teritoriji Velike Britanije radio servis Bi-Bi-Sija radio iz centra za hitne slučajeve u ruralnoj lokaciji.

ТАЈНИ СЦЕНАРИО ЗА БЛЕКАУТ: Велика Британија спремна за глобални нестанак струје?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U planu za blekaut predviđa se kako će se korporacija obratiti javnosti u slučaju da "veliki gubitak struje" dovede do kvara mreža mobilnih telefona, pristupa internetu, bankarskih sistema ili semafora širom Engleske, Velsa i Škotske.

Javnosti bi se savetovalo da koristi auto radio ili prijemnike na baterije za slušanje hitnih emisija na FM i dugotalasnim frekvencijama koje su obično rezervisane za Radio 2 i Radio 4.

U jednom nacrtu scenarija Bi-Bi-Si javnost se upozorava da bi nestanak struje mogao da potraje i do dva dana, dok su bolnice i policija pod „ekstremnim pritiskom“.

U drugom se navodi: „Vlada je objavila da se nada da će struja biti obnovljena u narednih 36 do 48 sati. Pre toga će različiti delovi Britanije početi da dobijaju povremene zalihe".

Bi-Bi-Sijev nacrt scenarija sugeriše da bi u nacionalnom pomračenju radio znatno smanjen privremeni radio servis iz britanskog centra za hitne radio-difuzije, nazvanog E-Bi-Si, sa sedištem na ruralnoj lokaciji koju Bi-Bi-Si ne otkriva.

Ovo bi obezbedilo polučasovne vesti na FM i dugotalasnim frekvencijama Radija 4 i „muzički servis“, sa ažuriranjima vesti o FM spektru koje koristi Radio 2.

Jedan od predviđenih pretpostavlja da je glavna struja dostupna u samo nekoliko slabo naseljenih delova Škotske – Zapadnim ostrvima, Orkni i Šetlandu.

U planovima se navodi da bi nestanci struje uticali na sisteme snabdevanja gasom i da bi prekinuli mreže mobilnih telefona, rad bankomata i pristup internetu. Semafori bi prestali da rade, što bi izazvalo smetnje na putevima.

Jedan od scenarija sadrži konkretno upozorenje: „Službe za hitne slučajeve su pod ekstremnim pritiskom. Ljudima se savetuje da ih ne kontaktiraju osim ako je apsolutno neophodno."

U drugoj skripti se dodaje: „Zvaničnici kažu da trenutno ne postoji rizik za snabdevanje i distribuciju hrane. Ali oni traže od ljudi da paze na ugrožene komšije i rođake."

Podrazumeva se da su skripte napisali novinari Bi-Bi-Sija kao deo rutinskog planiranja u vanrednim situacijama za rešavanje hipotetičkih scenarija, navodi Gardijan.
U vanrednim situacijama na nacionalnom nivou, Bi-Bi-Si ima formalnu ulogu u pomaganju u širenju informacija širom zemlje, kao deo vladinog planiranja civilnih nepredviđenih situacija.

U okviru tog plana između ostalog navedeno je: - Ako se bilo kom ministru vlade Velike Britanije učini da je došlo do vanrednog stanja, taj ministar može zahtevati da Bi-Bi-Si emituje ili na drugi način distribuira saopštenje u cilju obaveštavanja javnosti.

Vlada sarađuje sa Bi-Bi-Sijem u okviru svog procesa planiranja za vanredne situacije, iako je nejasno da li je imala bilo kakav doprinos u vezi sa konkretnim scenarijima za blekaut. -
Inače, britanski ministri trude se da uvere preduzeća i domaćinstva da je malo verovatno da će doći do blekauta.

Međutim, National Grid, koji nadgleda snabdevanje električnom energijom u Velikoj Britaniji, izdao je upozorenje da bi snabdevanje strujom moglo biti ugroženo. Organizacija je saopštila da bi u najgorem slučaju mogla da naredi planirane isključenje struje do tri sata dnevno ako Rusija prekine sve isporuke gasa Evropi.

Bi-Bi-Si nije želeo da komentariše svoje planove za hitno emitovanje u slučaju vanredne situacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PATROLA "NOVOSTI": Naši reporteri u smeni sa pripadnicima helikopterske jedinice MUP Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)