SIRENE ODJEKUJU UKRAJINOM: Rusi nastavili da gađaju energetske objekte - artiljerija i avijacija zaustavljaju pokušaje proboja VSU

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

17. 10. 2022. u 08:00

RUSKE vazdušne snage, pogodile su minulog vikenda raketama i dronovima tri ukrajinska vojna komandna mesta kao i energetske objekte.

СИРЕНЕ ОДЈЕКУЈУ УКРАЈИНОМ: Руси наставили да гађају енергетске објекте - артиљерија и авијација заустављају покушаје пробоја ВСУ

Granate padale danju i noću, Foto AP

To su oni objekti koji nisu bili porušeni prilikom napada 10. i 11. oktobra, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Zbog toga je, i u nedelju, osam ukrajinskih oblasti uključujući i Kijev bilo stalno u skloništima zbog zavijanja sirena koje upozoravaju na vazdušnu opasnost. Cilj tih raketiranja i gađanja dronovima je poruka da vitalni ukrajinski objekti ne mogu da rade za vojsku.

Koliko je mesta ostalo bez struje i koliko fabrika prestalo da radi u Kijevu, nije saopšteno, mada ne kriju da imaju velike probleme, jer ne mogu da zaustave dronove samoubice koje zbog malih dimenzija radari ne vide na daljinu, već odbrana čuje specifični zvuk motora kad su oni nad glavama i strmoglave se ka cilju. Sirene se tek pale kad Ukrajincima signaliziraju američki špijunski sateliti i avioni iznad Crnog mora koji registruju kad, sa brodova, krenu ruske krilate rakete.

Foto AP

Artiljerija i ruska avijacija su, na više mesta, zaustavile ukrajinsku vojsku koja je planirala da, preko pontona, pređe reke. Artiljerija je pogodila ukrajinski ponton na reci Žerebec u pravcu Krasnog Limana. U pravcu Zaporožja, razbijena je veća grupa ukrajinskih vojnika, a u Moskvi tvrde da je ubijeno najmanje 40.

Više od 250 ukrajinskih vojnika poginulo je u pravcu Krivog Roga. Na liniji fronta od Zaporožja ka Nikolajevu, uništeno je 11 ukrajinskih tenkova i posada. Tako veliki broj poginulih ukrajinska vojska je imala zato što je pokušala da napravi proboj na dobro branjenom prostoru ka Zaporoškoj oblasti.

Na drugoj strani ukrajinska vojska nastavila je da američkim višecevnim bacačima gađa objekte u gradovima koji su posle referenduma postali deo Rusije. Juče su gađali i teško oštetili zgradu administracije Donjecka, pri čemu je četvoro ljudi poginulo.

Rukovodstvo u Kijevu veruje da gađajući gradove može da zaustavi prodor ruskih snaga u neoslobođene delove Donbasa.

U Kijevu je prestala euforija i predsednik Vladimir Zelenski je, u poslednjem video-obraćanju, priznao da se ukrajinske jedinice u blizini stratekog vojnog grada Artjomovsk već nekoliko dana nalaze u teškoj situaciji. To potvrđuju i predstavnici Luganske narodne republike koji kažu ukrajinska vojska povlači u severozapadne delove grada. Još u četvrtak su ruske snage ušle u Ivangrad koji se nalazi šest kilometara od Artjomovska, koji je važan saobraćajni čvor.

Oko podneva u Kijevu i većini ukrajinskih oblasti zavijale su sirene koje su najavljivale opasnost iz vazduha. Ruske raketne jednice su ponovo gadjale važne energetske objekte.

Ukrajinsko vojno rukovodstvo sve više gađa prigranične rejone Rusije želeći tako da rat prebaci na teritoriju RF. Najviše se gađaju objekti u Belgorskoj oblasti. Juče oko 11 sati se u Belgorodu, udaljenom od granice samo 30 kilometara, čulo čak 16 jakih eksplozija. Ruska PVO je pokušala da presretne ukrajinske projektile.

Foto AP

I NATO U SUKOBU

NATO je defakto ušao u sukob u Ukrajini, ali to ne utiče na ciljeve RF. Operacija se nastavlja i biće dovedena do kraja", izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za TV kanal Rusija 1. Peskov je u odgovoru na pitanje novinara koliko umešanost NATO u sukob otežava poziciju Rusije, rekao da je situacija "znatno teža". "To zahteva našu unutrašnju ekonomsku i druge vidove mobilizacije, ali potencijal imamo", poručio je Peskov.

ZATVORENA AMBASADA SRBIJE

AMBASADA Srbije u Ukrajini privremeno je zatvorena iz bezbednosnih razloga, a osoblje će nastaviti da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda, objavilo je MIP Srbije. Za sve državljane Srbije koji se i dalje nalaze u Ukrajini pomoć će i u predstojećem periodu biti dostupna non-stop, a mogu se obratiti na brojeve telefona (+381-11) 3068-888 i (+381-11) 3068-884, ili na mejl adresu consul@mfa.rs.Za svu pomoć i saradnju na raspolaganju su i ambasade Srbije u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom.

POGINULO 11 DOBROVOLjACA

NA vojnom poligonu Zapadnog ruskog okruga u Belgorodskoj oblasti u subotu su dva Tadžikistanca iz mitraljeza ubila 11 ruskih dobrovoljaca i ranili 15, što Ministarstvo odbrane Rusije je to nazvalo terorističkom akcijom. Oba terirorista su likvidirana.

Istražna komisija pokušava da utvrdi kako je došlo do sukoba među vojnicima koji su se pripremali da se pridruže ruskim jedinicama na frontu u Ukrajini. Prema nezvaničnim informacijama sukob je izbio na religioznoj osnovi, ali pravi razlozi tek treba da se utvrde. Navodno su se dva Tadžikistanca prijavila da kao profesionalni vojnici ratuju na strani Rusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest