RAT U UKRAJINI: Zelenski - Vode se veoma teške borbe na ključnim mestima; MSP - Knez Vladimir heteo da Kijev uđe u EU (FOTO/VIDEO)

Novosti online

16. 10. 2022. u 07:08 >> 03:22

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 235. dan. Ruska vojska odbila je pokušaj ofanzive u Hersonskoj oblasti, u berislavskom pravcu. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je sinoć da je ukrajinska vojska u teškoj situaciji u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - Воде се веома тешке борбе на кључним местима; МСП - Кнез Владимир хетео да Кијев уђе у ЕУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Nuklearni testovi - Rusija zatvoila Barencovo more

Rusija zatvara 7 regiona Barencovog mora za letove, verovatno zbog testiranje nuklearnog oružja, pišu mediji.  Blokada je trebalo da bude uspostavljena od 12. oktobra kada je javljeno da će Rusija izvršiti najveća probna lansiranja raketa iz Barencovog mora - ovaj zaključak je donešen zbog obaveštenja NOTAM-a (obaveštenja posadi) i upozorenja mornarima o zatvaranju jednog broja morskih područja od 12. do 15. oktobra.

Na poligonu Nova zemlja, SSSR je izvršio nuklearna testiranja.

 

Veliki gubici ukrajinskih trupa na više pravaca (MAPA)

Tokom vikenda jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušale su na Hersonkom i na pravcu ispod harkova da probiju pozicije ruske armije. Napadi su odbijeni uz velike žrtve.

Smer Starobeljski:

*U sektoru Kupjanska ukrajinske snage vode pozicione borbe na liniji Kislovka-Peršotravneve. Artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije nanela je udar na mobilne grupe 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine koje se spremaju za napredovanje na liniju fronta u rejonu Dvurečni. Kao rezultat toga, VSU su pretrpele značajne gubitke i bile su primorane da odustanu od planiranog izviđanja.


*U sektoru Limano-Svatovski ukrajinske formacije prikupljaju ljudstvo i oklopna vozila na liniji Torskoje-Terni.

Soledarski pravac:

*Nema značajnijih promena na liniji fronta, PMC „Vagner“ vodi žestoke borbe u Soledaru i jugoistočnim rejonima Bahmuta (Artjemovsk). VSU redovno vrši kontranapade u oba grada. Artiljerija radi na klasterima ukrajinskih formacija.

*Jedinice PMC „Vagner“ nastavljaju da vode žestoke borbe za Opitno. Na severoistoku, u oblasti Belogorovke, front drže jedinice NM LNR.

Ilustracija telegram rybar


Donjecki pravac:

*Ukrajinske formacije ponovo su pucale na civilnu infrastrukturu Donjecke aglomeracije, uključujući zgradu gradske uprave Donjecka u okrugu Vorošilovski. Među civilima ima žrtava.

Zaporožški pravac:

*Ruske snage nastavljaju da vode pozicione borbe u oblasti Vremjevke i Neskučnog. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine su dva puta pokušale da na juriš osvoje visove zapadno od sela, ali su se oba puta povukle sa velikim gubicima.

*Pripadnici Oružanih snaga Rusije radili su na ciljevima u Zaporožju i Orehovu, kao i na koncentracijama VSU duž cele linije dodira.

Južni front: pravac Nikolaev-Berislav

*Ukrajinske formacije su ujutru 15. oktobra izvršile neuspešan napad na odbrambenu liniju ruskih jedinica Dudčanj – Milovoe – Novogrigorovka na sektoru Berislava.

*U sektoru Nikolajevski komanda Oružanih snaga Ukrajine nastavlja sa pregrupisavanjem trupa za dalju ofanzivu na položaje Oružanih snaga Rusije. Ukrajinske trupe formiraju dve udarne grupe: jednu u okolini Baštanke, drugu u oblastima Pribugskog i Galicinova.

*Ukrajinske formacije u bliskoj budućnosti mogu pokrenuti drugu ofanzivu na sektorima Berislav i Aleksandrovsk. Istovremeno, nije isključena opcija prebacivanja snaga na zaporoški pravac.
 

 

Zaustavljena ofanziva VSU ka LNR

Oružane snage Ukrajine pokušale su masovnu ofanzivu u oblastima gradova Svatovo i Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), savezničke snage su uništile oko 90% ukrajinske grupe. Ovo je 16. oktobra izvestila agencija TASS, pozivajući se na izvor u republičkim agencijama za sprovođenje zakona.

-Oružane snage Ukrajine danas su izvršile masovne ofanzivne pokušaje u pravcu Svatova i Kremenne, koje su savezničke snage odbile. 85-90 odsto napredujućih kolona je potpuno poraženo, rekao je sagovornik agencije.

Foto Tanjug/AP

 

 

Dronovi udarili po gradovima

Eksplozije u Odesi, Nikolajevu i Očakovu nakon udara dronova "Geranj-1 ili 2". Napominje se da je ukrajinska strana nakon strogih zabrana i pretnji SBU skoro potpuno obustavila postavljanje video snimaka dolazaka dronova kako ne bi popularizovala već izvikano oružje, koje ponekad izaziva paniku zbog svoje efikasnosti.

 

Ahmat čuva NE Zaporožje

Nedavno je deo zarobljene Zaporoške NEK počeo da kontroliše formacija šefa Čečenije Ramzana Kadirova – specijalni odred za brzo reagovanje „Ahmat”.

Ovo je saopštio Centar za nacionalni otpor, koji su stvorile Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: Jutjub/Daily Storm/ČGTRK "Groznый"

-Okupatori stalno pojačavaju obezbeđenje na stanici, broj stražarskih mesta je povećan, što ukazuje da se osećaju nesigurno. Poznato je da je nedavno deo stanice kontrolisala Kadirovljev - SOBR "Ahmat", koji je postavio svoju opremu i naoružanja direktno u turbinskim halama br. 1 i br. 2, navodi se u poruci. (unian.net)

 

Restrikcije struje u Ukrajini

Zelenski je takođe rekao da postoje ograničenja u isporukama električne energije u nizu ukrajinskih gradova. Zelenski je takođe pozvao Ukrajince da smanje potrošnju struje u periodu od 17 do 23 časa.


Rogov: Ukrajina planira napad na NE Zaporožje sa više strana

Vladimir Rogov, predsednik grupe civilne grupe "Mi smo zajedno sa Rusijom", izjavio je danas da ukrajinske trupe napadom sa više strana pripremaju novi pokušaj da zauzmu nuklearku Zaporožje (ZNPP).

Foto: RIA.ru

-Pretnja je realna jer vidimo da je najmanje 450 militanata pripadnika Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine angažovano na obuci za prelazak Dnjepra, rekao je on za TASS.

Rogov je kazao da jurišne grupe rade na koordinaciji u naseljima Zolotaja Balka i Osokorovka u Hersonskoj oblasti i Pokrovskoe u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Zelenski: Vode se „veoma teške borbe“ u oblastima Soledara i Bahmuta

Vladimir Zelenski je najavio „veoma teške borbe“ u oblastima Soledara i Bahmuta.

Dan ranije je izvestio da se u okolini Artemovska (Bahmuta) u Donbasu ukrajinska vojska našla u teškoj situaciji, koja se ne menja već nekoliko dana.

-Ključne žarišta u Donbasu su Soledar i Bahmut, tamo se nastavljaju veoma teške borbe, rekao je Zelenski u večernjoj video poruci.

Foto Tanjug/AP

 

Poternica za Strelkovim, Kijev nudi 100.000 dolara

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) objavila je u nedelju nagradu od 100.000 dolara za hapšenje istaknutog ruskog vojnog blogera Igora Strelkova, koji je nakratko bio ministar odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR) 2014.

-Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane garantuje isplatu od 100.000 dolara za predaju Igora Girkina (Strelkova)” ukrajinskoj vojsci, saopštila je obaveštajna agencija u Telegramu, dok je Strelkova nazvala „jednim od najistaknutijih ruskih terorista. U saopštenju se takođe navodi da je čovek „odlučio da se ponovo uključi u rat“ protiv ukrajinske države.

Foto Tanjug/AP

Kijev optužuje blogera da je počinio niz ratnih zločina i da je učestvovao u „terorističkim aktivnostima“.

Danilov: Rusija samo pogoršava svoju poziciju

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu izjavljuje da je rat za Rusiju dostigao fazu „strateškog cugcvanga“.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov smatra da svaki korak Ruske Federacije pogoršava situaciju i približava je finalu. On je to objavio na Fejsbuku.

-Rat za Rusiju je dostigao fazu strateškog cugcvanga – svaki potez otežava situaciju i približava je finalu, naglasio je Danilov.

Posebno je naveo pet znakova takve situacije u Ruskoj Federaciji.

Peskov: Putin sledeće nedelje održava redovan sastanak FSB

Predsednik Rusije Vladimir Putin planira da sledeće nedelje održi redovan sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije (FSB), izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto AP

Izraelski ministar: Treba pomoćo Kijev, pošto Teheran pomaže Moskvu

Izrael bi trebalo da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini nakon pojave informacija o isporuci balističkih raketa od strane Irana Rusiji, smatra izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj.

-Jutros je postalo poznato da Iran prenosi balističke rakete Rusiji. Više nema sumnje o tome kakvu poziciju Izrael treba da zauzme u ovom krvavom sukobu. Došlo je vreme da se Ukrajini pruži vojna pomoć, kao što to čine SAD i zemlje NATO-a., napisao je ministar na svojoj zvaničnoj Tviter stranici.

Prema američkim obaveštajnim podacima na koje se pozivaju novinari, reč je o grupi projektila kratkog dometa Fatah-110 i Zolfgar koji mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od 300 i 700 kilometara.

Generalštab VSU: Ruska vojska napada u Donbasu, bitka duž cele linije fronta

*Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

*Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

*Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

*Oružane snage RF izvršile su 1 raketni i 10 vazdušnih udara, a izvele su i 8 napada iz MLRS-a na ciljeve u područjima preko 10 naselja.

Završeni pregovori predstavnika UN i Rusije o prehrambenom sporazumu

Pregovori zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Veršinjina sa zamenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom i šefom Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebekom Grinspen o prehrambenom sporazumu završeni su nakon 2,5 časova.

Svrha putovanja predstavnika UN trebalo je da bude produženje i proširenje prehrambenog sporazuma i promovisanje izvoza ruskog žita i đubriva.

Foto: D. Dozet

 

MO Rusije: Gubici Kijeva od početka rata

Od početka specijalne vojne operacije je uništeno 6.700 jedinica ukrajinske oklopne tehnike i višecevnih bacača raketa, od toga: 323 aviona, 161 helikopter, 2.247 dronova, 380 protivavionskih raketnih sistema, 5.830 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 870 višecevnih bacača raketa, 3.480 artiljerijskog oruđa i minobacačkih topova i 6.595 jedinica specijalne vojne automobilske opreme.

 

Ukrajinski MiG- 29 stradao od ruskog drona

Ukrajinski pilot Vadim oborio je 5 dronova kamikaza i 2 projektila u Vinickoj oblasti ranije ove nedelje tokom napada rusije. Fragment drona oštetio njegov mlaznjak. Da bi nam spasao živote, pilot je skrenuo svoj avion iz naseljenog mesta i uspeo da se katapultira. Heroj. - tvit je objavila Emine Dzheppar, a retvitovalo ukrajinsko MSP.

 

 

Veliki gubici VSU kod Hersona

Ruska vojska je za 24 sata pravcu u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga likvidirala više od 350 ukrajinskih vojnika i uništila11 tenkova, 18 oklopnih vozila. Uništena su i tri ukrajinska kontrolna punkta, 42 artiljerijske jedinice i tehnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na Kupjanskom pravcu je sprečen napad 92. mehanizovane brigade Ukrajinske vojske, uništeno je 50 vojnika, dok su u rejonu naselja Zagrizovo u Harkovskoj oblasti onesposobljene tri američke haubice M777.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

U Harkovskoj oblasti je onemogućen prelaz preko reke Oskol koji su koristile ukrajinske snage za prebacivanje tehnike i municije.

Na zaporoškom pravcu je ruska vojska likvidirala više od 40 ukrajinskih vojnika i uništila tenk i tri borbena vozila pešadije, dok je na Krivorožkom pravcu sprečila tri ukrajinska bataljona da probiju ruske odbrambene pozicije i likvidirala 250 ukrajinskih vojnika.

Francuska obećala sisteme PVO Kijevu

Francuska je danas obećala sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Francuska nastoji da promeni percepciju da vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini protiv ruske invazije, navodi AP.

Ministar odbrane Sebastijan Lekornu rekao je da će oko 2.000 ukrajinskih vojnika biti uključeno u vojne jedinice u Francuskoj, koji će se rotirati tokom nekoliko nedelja borbene obuke o logistici i o opremi koju snabdeva Francuska.

Foto: EPA

-Uočavamo činjenicu da će rat potrajati. Nova generacija vojnika takođe mora biti obučena, da izdrži iscrpljujuće borbe, rekao je Lekornu.

Kako je rekao, proširena obuka koju Francuska sada nudi je "veoma važan korak" i dodao da će raketne protivvazdušne baterije Crotale koje Francuska sprema da pošalje Ukrajini "biti posebno korisne u borbi protiv bespilotnih letelica i protiv bombardovanja iz vazduha".

Zaporoška oblast: Ukrajinska vojska promenila plan za zauzimanje Zaporoške nuklearke

Ukrajinska vojska promenila je plan za zauzimanje Zaporoške nuklearne elektrane, izabravši kao mesto za ofanzivu na Dnjepar – zapadni deo Kahovskog akumulacionog jezera, rekao je član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Foto AP

-Ranije su kijevske vlasti više puta pokušavale da izvrše ofanzivu na Dnjepar u pravcu severnog i severoistočnog dela Kahovskog akumulacionog jezera iz Nikopolja, Marganca i Bilenke. Međutim sada, kada su shvatili koliko nijedan pokušaj nema nikakvu perspektivu, pa su promenili plan i usmerili snage na zapadni, severozapadni i jugozapadni deo akumulacionog jezera niz Dnjepar, rekao je Sputnjiku Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je usredsredila snage u rejon sela Zolota Balka, Oskorovka u Hersonskoj oblasti i Pokrovsko u Dnjepropetrovskoj oblasti. Rogov je dodao i da je tamo primećen veliki broj brzih glisera i vojnika.

 

Kijev: Ruski Knez Vladimir odlučio da Kijev treba da uđe u EU

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je na Tviteru da je knez Vladimir u 10. veku odlučio da Kijev treba da se pridruži Evropskoj uniji.

Ukrajina i Evropa su uvek bili prijatelji, navodi se u saopštenju ministarstva.

Foto printskrin Ria.ru

-Knez Vladimir je 988. godine preobratio Kijevsku Rus u hrišćanstvo i odlučio da treba da uđemo u EU, piše Ministarstvo spoljnih poslova republike na stranici.

Agencija je dodala da Ukrajina ostaje privržena ovoj ideji i štiti Evropu od Rusije.

 

 

Oborene američke rakete AGM HARM-88

Olupina oborene američke antiradarske rakete AGM-88 HARM u selu u Belgorodskoj oblasti.

Vazduhoplovstvo Ukrajine uz pomoć udara lovaca MiG-29 i Su-27 ovim raketama, kao i uz podršku izviđačkih aviona Su-24MR, pokušava da proredi rusku PVO u Belgorodskoj oblasti.

 

Marin Le Pen osudila Boreljove izjave

Liderka francuske partije Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osudila je izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o „moćnom vojnom odgovoru“ Zapada u slučaju da Rusija navodno upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

- Moramo očuvati diplomatiju, jer nam Boreljove izjave govore da bi Francuska već bila uvučena u rat, kada bi on donosio odluke umesto nas - rekla je Le Penova za televiziju „BFMTV“.

Ona je napomenula da u Boreljovim rečima ne postoji težnja za rešavanjem sukoba, otpočinjanjem pregovora i traženjem načina za uspostavljanje mira.

- Moramo paziti da se ne napravi preveliki korak koji bi nas naterao da stupimo u rat koji Francuzi ne žele - dodala je ona.

U Belorusiju počela da stiže avijacija iz Rusije

U Belorusiju je iz Rusije počela da stiže avijaciona tehnika regionalne grupacije vojske Savezne države, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Belorusije.

- U Republiku Belorusiju iz Ruske Federacije počeo je da pristiže avijacioni činilac regionalne vojne grupacije - navedeno je na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Belorusije.

U Moskvi počeli pregovori predstavnika Rusije i UN o "prehrambenom sporazumu"

U Moskvi su počeli pregovori predstavnika Rusije i Ujedinjenih nacija o "prehrambenom sporazumu", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije, a prenosi Sputnjik.

Ranije je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao da će zamenik generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martin Grifits i šef Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspan u nedelju doputovati u Moskvu.

Cilj njihove posete je nastavljanje i proširenje „prehrambenog sporazuma“ i doprinos izvozu ruskog žita i đubriva, rekao je Dižarik.

"Prehrambeni sporazum" potpisali su 22. jula u Istanbulu predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN, kako bi se rešio problem isporuka ukrajinskog i ruskog žita i đubriva na svetsko tržište.

Peskov: NATO se de fakto uvukao u sukob u Ukrajini

NATO se de fakto uvukao u ukrajinski sukob, ali to ne utiče na ciljeve Rusije – njen potencijal omogućava da se nastavi specijalna operacija i ona će biti dovedena do kraja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

- NATO se već de fakto uvukao u ukrajinski konflitk. To, međutim, ni na koji način neće uticati na naše ciljeve i planove, odnosno, specijalna operacija se nastavlja i biće dovedena do kraja - rekao je Peskov za televizijski kanal "Rusija 1".

Na pitanje novinara koliko umešanost NATO-a u sukob otežava poziciju Rusije, Peskov je rekao da je situacija „suštinski teža“.

- To zahteva, verovatno, našu unutrašnju ekonomsku mobilizaciju i druge vidove mobilizacije. Jedna stvar je kijevski režim, a druga je stvar potencijal NATO-a. To je dodatno opterećenje, ali naš potencijal nam omogućava da u tim uslovima nastavimo operaciju - istakao je Peskov.

Premijer Bavarske: PVO sistemi trebaju Nemačkoj, ne samo Ukrajini

Radi zaštite nemačkih gradova neophodno je uspostaviti sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM, a ne samo isporučivati ih Ukrajini, izjavio je premijer Bavarske Markus Zoder u intervjuu za "Bild am zontag", čije delove prenosi Sputnjik.

- Moramo da uspostavimo raketne i protivvazdušne sisteme za nemačke gradove, kako bismo imali potpuni štit nad Nemačkom. Nedovoljno je samo štititi naše partnere, to isto moramo učiniti i za našu sopstvenu zemlju - rekao je Zoder.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je ranije da će prve isporuke raketnih kompleksa NASAMS od SAD i sistema IRIS-T od Nemačke stići u Ukrajinu u oktobru.

Snimak napada "Himarsom"

Na snimku koji je objavljen na Tviteru, a za koji se tvrdi da ga je načinio ruski vojnik, navodno se vidi napad raketama "Himars".

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u nedelju gotovo u svim oblastima Ukrajine, prenose lokalne vojne administracije.

Upozorenja na vazdušnu opasnost i pozive ljudima da odu u skloništa objavile su na Telegramu lokalne adminsitracije Poltavske, Černigovske, Čerkaske, Černovicke, Odeske, Ivano-Frankovske, Rovnenske i Sumske oblasti, kao i gradonačelnik Hmeljnickog.

Prethodno je saopšteno da je vazdušna opasnost proglašena u Kijevu i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Sputnjik: PVO sistem aktiviran iznad Belgoroda

Sistem protivvazdušne odbrane aktiviran je iznad ruskog pograničnog grada Belgoroda, odjeknulo je 16 eksplozija, prenosi dopisnik Sputnjika.

Sirene u tri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u nedelju u Poltavskoj, Zaporoškoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, prenose lokalni mediji.

Stremousov: Žitelji napuštaju naselja na desnoj obali

Žitelji Hersonske oblasti napuštaju naselja na desnoj obali da bi dali mogućnost ruskoj vojsci da očiste teritoriju od ukrajinskih snaga i da pređe u ofanzivu, izjavio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

Francuska će obučiti 2.000 ukrajinskih vojnika

Do 2.000 ukrajinskih vojnika proći će obuku u Francuskoj koja će trajati nekoliko nedelja, rekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu listu Le Parisien.

Britansko MO: Rusija verovatno nije u stanju da proizvodi naprednu municiju

Prema najnovijem izveštaju britanskog Ministarstva odbrane, masovni napadi Rusije na Ukrajinu "predstavljaju dalju degradaciju ruskih zaliha raketa dugog dometa, što će verovatno ograničiti njihovu sposobnost da gađaju ciljeve koje žele u budućnosti".

Stremousov: Nade Kijeva o ofanzivi u Hersonskoj oblasti propale

Situacija na liniji odbrane u Hersonskoj oblasti je pod kontrolom, ukrajinska vojska s oporavlja nakon neuspešnog pokušaja ofanzive, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

Kiril Stremousov/Foto: Tviter/@666_mancer

Prema njegovim rečima, nade Kijeva o ofanzivnoj operaciji u Hersonskoj oblasti su propale.

U subotu je saopšteno da je ukrajinska vojska pokušala da izvede ofanzivu u Hersonskoj oblasti u berislavskom pravcu, a napad su odbile Oružane snage Rusije.

- Sve je dobro, bez promena. Odbijeni su svi napadi, linija odbrane je potpuno organizovana. Ukrajinski nacisti ližu rane posle jučerašnjeg dana. Za nas je sve pod kontrolom - rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, protekle noći nije bilo aktivnih ofanzivnih dejstava ukrajinskih snaga.

Blumberg: Polemika kineskog diplomate i američkog admirala zbog Ukrajine

Predsednik vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, i ambasador Kine na Islandu He Žulun upustili su se u polemiku, odnosno u "neobično otvorenu razmenu mišljenja" o situaciji u Ukrajini, prenosi agencija Blumberg.

Polemika se dogodila tokom skupštine "Arktičkog kruga"  na Islandu. Bauer je kineskom diplomati zamerio to što Kina "ne deli vrednosti NATO-a i ugrožava svetski poredak zasnovan na pravilima".

- Admirale, uz puno poštovanje, vaše reči i izjave su pune licemerja - odgovorio mu je na to kineski ambasador, kako prenosi Blumberg.

Bauer je diplomati odgvorio pitanjem zbog čega Kina još nije osudila specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Kako prenosi agencija, ambasador Kine je rekao da je neophodno da svet razume „primarni uzrok ukrajinske krize“.

Ranije je ministar inostranih poslova Kine Van Ji izjavio da Kina neće dolivati ulje na vatru ukrajinskog sukoba, da neće biti nemi posmatrač, nego da će nastaviti da igra svoju ulogu. On je dodao da će Kina nastaviti da zastupa "objektivan i pravedan" stav prema ukrajinskoj krizi, da se zalaže za mir, kao i da se nada da će sukob uskoro biti rešen.

Sputnjik: Jedan poginuo, četvoro ranjeno u DNR

Najmanje jedan čovek je poginuo, a četvoro je ranjeno u Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata, usled ukrajinskog granatiranja, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR, a prenosi Sputnjik.

Himars pogodio zgradu gradske uprave u Donjecku

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao je danas da je raketa Himars, koju su ukrajinske trupe ispalile na taj grad, pogodila zgradu gradske uprave.

On je saopštio da su Ukrajinci ispalili tri Himarsa na Vorošilovski okrug u Donjecku.

Sirene u Kijevskoj oblasti

Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i u Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, prenosi ukrajinski list Strana.

Ruske trupe i dalje pristižu u Belorusiju

Ešaloni sa ruskim vojnicima koji su deo regionalne grupacije Zajedničke države nastavljaju da pristižu u Belorusiju, saopštila je pres-služba beloruskog resora odbrane.

 

- Ešaloni sa ruskim vojnicima, koji su deo regionalne grupacije trupa, nastavljaju da pristižu u Republiku Belorusiju - navodi se u poruci objavljenoj u subotu uveče.

Rezničenko: Rusi granatirali Nikopolj

U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage, povređen je jedan muškarac, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Oštećeno je nekoliko gasovoda i dalekovoda, a pojedini delovi grada ostali su bez struje, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema navodima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno više od 40 granata. Kao posledica napada izbilo je nekoliko požara koji su ugašeni.

Mask: Nastavljamo da finansiramo internet u Ukrajini

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je sinoć da će njegova kompanija Spejseks nastaviti da finansira internet u Ukrajini preko Starlink sistema.

- I dođavola sa tim… iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, mi ćemo samo nastaviti da finansiramo vladu Ukrajine - objavio je Mask na Tviteru.

Mask je juče izjavio da njegova kompanija ne može unedogled da finansira Starlink u Ukrajini.

Starlink mreža je dizajnirana da omogući pristup Internetu preko velikog broja mikrosatelita.

Obuka ruskih artiljerijskih rezervista

Zelenski: Nastavljene borbe, najteže u regionu Donbasa

Ukrajinska vojska i dalje drže strateški istočni grad Bahmut uprkos ponovljenim ruskim napadima, dok je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da su ruske rakete i bespilotne letelice nastavile da gađaju ukrajinske gradove, uzrokujući razaranja i žrtve, preneo je Rojters.

- Aktivne borbe se nastavljaju u različitim oblastima fronta. Veoma teška situacija je i dalje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti - rekao je Zelenski.

On je dodao da je najteža situacija u pravcu Bahmuta, kao i prethodnih dana, ali da drže svoje pozicije.

Ukrajinski predsednik takođe tvrdi da je skoro 65.000 Rusa ubijeno od početka sukoba u toj zemlji, što je broj koji se daleko razlikuje od procene zvanične Moskve, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave