RAT U UKRAJINI: Bolno priznanje Vladimira Zelenskog - Veoma je teška situacija i u Donjeckoj i u Luganskoj oblasti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 10. 2022. u 07:15 >> 22:43

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušča u 234. dan. Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je juče novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 725 miliona dolara. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao juče da bi direktan sukob NATO trupa i ruske vojske bio veoma opasan korak koji bi mogao da dovede do globalne katastrofe.

РАТ У УКРАЈИНИ: Болно признање Владимира Зеленског - Веома је тешка ситуација и у Доњецкој и у Луганској области (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Bolno priznanje Vladimira Zelenskog

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska u teškoj situaciji kod Artjomovska u Donbasu koja se ne menja već nekoliko dana.

- Veoma je teška situacija i u Donjeckoj i u Luganskoj oblasti. Najteže je kod Artjomovska, kao i tokom prethodnih dana iako još uvek držimo pozicije - rekao je Zelenski u obraćanju objavljenom na Telegramu.

Teroristički napad u Belgorodu

Najmanje 11 ljudi je poginulo, a 15 povređeno u napadu na vojni poligon u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Rusije.

Sirene za vazdušnu opasnost u Novoj Kahovki - Ukrajina granatira

U Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti šesti put danas aktivirana je sirena za vazdušnu opasnost, a prema rečima lokalnih vlasti, ruske PVO snage odbijaju artiljerijski napad ukrajinske vojske.

Kako se navodi, zabeleženo je šest eksplozija u vazduhu.

Istovremeno, ukrajinska vojska je lansirala šest projektila i osam mina na Donjeck i Novobahmutovku u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U tim napadima korišćena je artiljerija kalibra 155 milimetara, koju koriste NATO članice.

Pentagon: Nastavićemo da šaljemo vojnu pomoć Ukrajini dok god bude potrebno
 

SAD i njene saveznice nastaviće da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući i slanje „ključnog“ naoružanja dokle god to bude potrebno, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

On je to izjavio nakon što su se u medijima pojavili navodi o tome da su SAD na ivici da iscrpe sve svoje vojne mogućnosti kada je reč o slanju vojne pomoći Ukrajini.

Ukrajinski projektil pogodio skladište nafte u Belgorodu

Na teritoriji Belgoroda u Rusiji projektil je pogodio skladište nafte, usled čega je izbio požar, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Kod nas ponovo granatiranje. Jedan od projektila pogodio je skladište nafte na teritoriji Belgorodskoj rejona. Ja sam na licu mesta. Ministarstvo za vanredne situacije se bori sa vatrom. Nema opasnosti od širenja požara - saopštio je Gladkov na Telegramu.

Iz vatrogasne jedinice je precizirano da je oštećen jedan od 10 rezervoara u kome se nalaze ostaci dizel goriva.

Požar u skladištu nafte u Belgorodu je ugašen, u toku je saniranje posledica, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Lukašenko: Sukob u Ukrajini se može rešiti za nedelju dana

Sukob u Ukrajini može se rešiti u roku od nedelju dana, sve zavisi od pozicije SAD i Velike Britanije, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

- Sve zavisi od SAD i Velike Britanije. Ako shvatite i složite se da sutra treba da se sedne za pregovarački sto i da se dogovori, verujte mi, u roku od nedelju dana ćemo se dogovoriti - rekao je Lukašenko.

Foto: Profimedia/Sergei GAPON

Istovremeno je pozvao da se zaustavi sukob u Ukrajini.

- Rat je uvek loš. Nedavno sam rekao da je svet sada preokupiran problemom i traži odgovor na pitanje ko je kriv. Kasnije ćemo utvrditi ko je kriv. Hajde da zaustavimo rat i da se dogovorimo, a onda ćemo rešavati ko je u pravu, a ko nije - poručio je Lukašenko.

Miror: Iranski gardisti na Krimu, pomažu Rusima

Elitne iranske trupe nalaze se na liniji fronta kako bi obučavale i pomogle ruskim trupama u napadima na Ukrajinu, piše britanski tabloid Miror.

Do 50 stručnjaka iz Korpusa čuvara Islamske revolucije (Revolucionarne garde) navodno je raspoređeno kako bi obučavali ruske snage u upravljanju "dronovima kamikazama".

Oni su poslati na južni i istočni front sa stotinama dronova "Šahed-136", tvrdi britanski list.

Ukrajinska artiljerija i dronovi nedavno su navodno uništili bazu iz koje su navođeni dronovi "Šahed-136" na jugu Ukrajine.

Kako navodi Miror, timovi Korpusa iranske revolucionarne garde stacionirani su u Džankoju na Krimu i Hersonu na jugu, gde je jedan tim Revolucionarne garde navodno uništen.

Rusko MO: Odbijeni pokušaji ukrajinskog napada

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da su odbijeni svi pokušaji napada na Oružane snage Ukrajine na pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

Ruski resor tvrdi da je uništeno više od 120 ukrajinskih vojnika.

Vazdušna opasnost u Kijevu

U Kijevu i Kijevskoj oblasti ponovo je objavljena vazdušna opasnost, javljaju gradska administracija i regionalna vojna administracija na Telegram kanalima.

U susednoj Černigovskoj i Sumskoj oblasti takođe su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, objavili su lideri pomenutih regiona.

Kako je ranije saopštila ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“, objekat energetske infrastrukture u Kijevskoj oblasti teško je oštećen tokom raketnog napada u subotu ujutru.

Dodatne ruske snage stižu u Belorusiju

Ministarstvo odbrane Belorusije je danas obelodanilo dolazak prve grupe ruskih vojnika, nakon što je zemlja najavila stvaranje zajedničke regionalne vojne komande.

Beloruske vlasti kažu da će pristigle ruske trupe biti deo nove vojne strukture.

Ruski dron kamikaza uništio ukrajinski S-300

Ruski dron kamikaza "Lanset" uništio je ukrajinski PVO sistem S-300 u pravcu Zaporožja, piše RIA Novosti.

Ruska agencija je dobila video snimke iz vazduha uništavanja lansera protivvazdušnog kompleksa ukrajinskih oružanih formacija.

Na snimku se vidi da je nakon udara drona eksplodirala municija PVO.

Rusi traže hapšenje ukrajinskog komandanta

Basmanski sud u Moskvi odobrio je hapšenje u odsustvu Vjačeslava Kotlika, komandanta 10. zasebne brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, optuženog i stavljenog na međunarodnu poternicu zbog granatiranja civila u Donbasu prošle godine.

Kako je u subotu TASS saopštila pres-služba suda, odgovarajuća odluka nije stupila na snagu i na nju se može uložiti žalba.

Abdula: Sporazum o prevozu žita će biti proširen

Koordinator UN za Crnomorsku inicijativu o prevozu žita iz Ukrajine Amir Mahmud Abdula uveren je da će prehrambeni sporazum biti produžen, pa čak i proširen.

- Sve što sam čuo ukazuje na to da će sporazum biti ne samo produžen, već i proširen - rekao je on u intervjuu za "Politiko".

Sporazum važi do 19. oktobra.

Stremousov: Ukrajinska vojska pokušava da pokrene kontraofanzivu

Ukrajinska vojska pokušava da pokrene kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa administracije oblasti Kiril Stremousov.

- Jedan od pravaca ofanzive protivnika je put Dudčani-Berislav - napisao je Stremousov na Telegramu.

Strelkov stupio u dobrovoljce?

Prema nepotvrđenim informacijama koje su objavljene na ruskim Telegram kanalima, Igor Girkin, poznatiji pod pseudonimom Igor Strelkov, je stupio u redove dobrovoljaca i zaputio se na front u Ukrajinu.

Strelkov je komandovao pobunom u Donbasu 2014. godine, a od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini je oštro kritikovao rusko političko i vojno vođstvo, zbog kako on tvrdi, nedovoljne odlučnosti.

On se kratko oglasio na Telegramu, i odgovorio svima koji se pitaju gde je nestao: "Sve je dobro! Bićemo u kontaktu uskoro."

Belorusija: Ukrajina treba da smanji broj vojnika na granici

Predsednik beloruskog komiteta za državnu granicu Anatolij Lapo izjavio je da bi ukrajinska strana u cilju izbegavanja mogućeg konflikta na granici dve države trebalo da povuče svoje vojnike i da ne raspoređuje naoružane strane misije na tom području, preneo je danas TASS.

Ukrajina treba da smanji broj vojnika na granici sa Belorusijom i na tom području treba da budu samo graničari da bi se smanjili preduslovi za sukob na granici, istakao je Lapo u petak, a saopštila je pres služba komiteta za državnu granicu.

Beloruski graničari su sposobni da odgovore na sve eventualne provokacije iz susednih država, a granica sa Ukrajinom zahteva posebnu pažnju jer tu postoji veliki broj ilegalnih prelazaka, tako da je dolazilo do provokacija, naglasio je Lapo.

Beloruski komitet za državnu granicu saopštio je da je povećao broj graničnih patrola i tehničkih sredstava.

Staruh: Rusija ponovo ispalila 10 projektila na Zaporožje.

Guverner Zaporoške oblasti Aleksandar Staruh izvestio je da su ruske snage koristile raketne sisteme S-300 za napad na regionalnu prestonicu, oštetivši "određeni broj energetskih i industrijskih objekata".

Rusi pogodili energetsku infrastrukturu u Kijevskoj oblasti

Objekat energetske infrastrukture u Kijevskoj oblasti oštećen je tokom raketnog napada u subotu ujutro, saopštila je ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.

Napominje se da zaposleni već rade na obnavljanju napajanja regiona, dok Ukrenergo ponovo poziva na uštedu struje od 17.00 do 23.00 časa i pripreme građana za nestanak struje.

Sputnjik: "Penicilin" primenjen u Ukrajini

Najsavremeniji izviđački sistemi "Penicilin" primenjeni su u Ukrajini.

Njihova efikasnost potvrđena je u borbama protiv artiljerijskog oružja NATO kojim je snabdevena ukrajinska vojska, rekao je za Sputnjik dobro obavešteni izvor.

Kuleba: Ruske snage raketirale Kijevsku oblast

Ruske snage raketirale su jutros naselje u Kijevskoj oblasti, izjavio je šef regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba.

Naveo je da su spasioci na terenu i da prema prvim informacijama nema povređenih, prenosi Unian.

Kuleba je dodao da je upozorenje na napad iz vazduha još na snazi i pozvao građane da ne napuštaju skloništa.

Poljanski: Malo verovatno produženje sporazuma o žitu

Malo je verovatno da će sporazum o žitu, koji ističe u novembru, biti produžen u trenutnoj situaciji, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

Paket dokumenata koji se odnose na rešavanje pitanja snabdevanja hranom i đubrivom na svetskim tržištima potpisan je 22. jula u Istanbulu između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

- Ne bih želeo u ovom trenutku da pravim pretpostavke, ali da budem iskren, ne bih mnogo računao na produženje ovog sporazuma u situaciji u kojoj se sada nalazimo - rekao je Poljanski u emisiji "Solovjov lajv", prenosi TASS.

Rezničenko: Uništeno pet "Šaheda"

Ukrajinska vojska presrela je tokom noći pet dronova kamikaza iznad Dnjepropetrovske oblasti.

Uništeno pet dronova kamikaza "Šahed-136", rekao je guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

Tri bespilotne letelice uništene su iznad Krivoriškog okruga i dva iznad Nikopoljskog okruga, rekao je Rezničenko.

Sirene za vazdušnu uzbunu u celoj Ukrajini

Sirene za vazdušnu uzbunu se čuju nad čitavom Ukrajinom, piše Ukrajinska pravda.

Oko 7 časova ujutru, u svim oblastima Ukrajine, sa izuzetkom Krima, aktivirana su upozorenja o vazdušnom napadu.

Rezničenko: Dve osobe povređene u ruskom granatiranju Nikopolja

U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage dve osobe su povređene, saopštio je načelnik ukrajinske regionalne vojne uprave za Dnjepropetrovsku oblast Valentin Rezničenko.

Naveo je da je na Nikopoljski okrug ispaljeno više od 50 projektila, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima Rezničenka, oštećeno je više od 10 višespratnica i privatnih kuća, transportno preduzeće, nekoliko prodavnica i automobili.

Staruh: Ruske snage ponovo raketirale Zaporožje

Ruske snage jutros su ponovo raketirale grad Zaporožje, tvrdi načelnik regionalne vojne administracije Oleksandr Staruh.

Istovremeno, sekretar Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev izjavio je da su pogođeni infrastrukturni objekti, prenosi Unian.

Nakon napada došlo je do požara, i utvrđuje se da li ima povređenih.

Sputnjik: Požar na trafostanici u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je ruski grad Belgorod i tom prilikom zapalila se trafostanica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov a prenosi Sputnjik.

 

On je rekao da su na terenu operativne službe koje rade na saniranju štete.

Kalvinjo: Zemlje MMF pozvale Rusiju da okonča rat u Ukrajini

Zemlje članice Međunarodnog monetarnog fonda su skoro jednoglasno pozvale Rusiju da okonča rat u Ukrajini, jer podstiče inflaciju i usporava globalnu ekonomiju.

To je na konferenciji za novinare u petak izjavila predsednica Upravnog odbora MMF-a Nadia Kalvinjo, koja je i ministar ekonomije Španije.

Kalvinjo je, prenosi Rojters, izjavila da je Rusija ponovo blokirala usvajanje zajedničkog saopštenja tokom sastanka Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta.

SAD: Nova vojna pomoć Ukrajini vredna 725 miliona dolara

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 725 miliona dolara, koji ima za cilj jačanje odbrane zemlje od ruskih napada, saopštila je Bela kuća.

Ministarstvo odbrane SAD nakon predsedničkog odobrenja saopštilo je u petak da novi paket bezbednosne pomoći uključuje između ostalog dodatnu municiju za raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), 23.000 artiljerijske municije kalibra 155 mm, 500 precizno vođenih artiljerijskih projektila od 155 mm, 5.000 metaka od 155 mm daljinskih sistema protivoklopnih mina (RAAM), 5.000 komada protivtenkovskog naoružanja, brze protivradarske rakete HARM, kao i preko 200 višenamenskih i visokomobilnih vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)