RAT U UKRAJINI: Eksplozije odjekuju Hersonom

Novosti online

14. 10. 2022. u 07:05 >> 22:42

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 233. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозије одјекују Херсоном

Foto: EPA

Eksplozije odjekuju Hersonom

U Hersonu su se čule četiri eksplozije; prema preliminarnim podacima, ruski sistem PVO je u funkciji.

Kako prenosi TASS, na nebu iznad grada nije bilo tragova projektila.

Požar na trafostanici u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je ruski grad Belgorod i tom prilikom zapalila se trafostanica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je rekao da su na terenu operativne službe koje rade na saniranju štete.

Kijev: Dobili smo ogromnu količinu oružja

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič izjavio je da se poslednjih dana na Ukrajinu „sručila zlatna kiša oružja“.

- Zlatna kiša, kiša oružja, koja se sručila na nas u toku poslednja dva dana – nismo sanjali ni blizu toga. Na primer, stvaranje integrisanog sistema PVO sa sistemima različitih dometa i objedinjavanje u zajednički sistem. Pentagon nam već saopštava da ćemo praviti taj sistem. Predsednik Francuske nam kaže – mi ćemo isporučiti sisteme PVO. Francuska, koja dugo nije htela da ulazi u te razgovore. I već nam govore o osam sistema 'Nasams' i tako dalje - rekao je Arestovič za Jutjub kanal novinara Marka Fejgina*.

Uništen konvoj ukrajinske vojne tehnike

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog ruska vojska je uništila još jedan konvoj vojne tehnike ukrajinske vojske koji je pokušao da pređe preko reke Ingulec.

Konvoj je uništen pomoću visoko preciznih raketa LMUR (lake višenamenske vođene rakete) vazdušnog baziranja. Napad je izvela posada helikoptera Mi-28 sa udaljenosti od 15 kilometara, što mu je omogućilo da deluje potpuno neprimetno.

Medvedev: Upotreba dronova u Ukrajini – goruća potreba

Bespilotne letelice pokazale su svoju efektivnost u savremenim konfliktima i njihova upotreba u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajine predstavlja goruću potrebu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

 

Foto: AP - Alexei Nikolsky

 

Kako je rekao, s tim u vezi će Rusija pokrenuti proizvodnju velikog obima bespilotnih letelica različitih tipova.


Snimak lansiranja ruskih raketa na arsenal sa zapadnim oružjem u Lavovskoj oblasti

 

Eksplozije u Harkovu

U gradu i regionu Harkova proglašena je vazdušna opasnost, nakon što je gradonačelnik potvrdio da su se u samom Harkovu čule četiri eksplozije.

 

U Belgorodu odjeknulo sedam eksplozija

U Belgorodu je odjeknulo sedam eksplozija, prenosi Sputnjik.

Oko 12.50 prema moskovskom vremenu u centru grada odjeknula je jaka eksplozija, a zatim u roku od 20 minuta još šest.

Na nebu su vidljivi tragovi delovanja PVO.

 

Foto printskrin jutjub toparmi

 

Nema evakuacije iz Hersonske oblasti

Šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo rekao je da nema striktnih preporuka građanima za odlazak iz oblasti, već da je sve na dobrovoljnoj bazi, u sladu sa željama i mogućnostima.

On je naglasio da se ne sprovodi evakuacija.

Za one koji žele da odu uspostavljena je posebna linija, rekao je Saljdo i dodao da je onih koji žele da napuste oblast za sada malo.

 

Ukrajinske snage sve intenzivnije gađaju Hersonsku oblast

 - Pri tome ciljaju mesta gde se nalazi veliki broj civila - rekao je zamenik šefa administracije te oblasti Kiril Stremousov u video-obraćanju građanima objavljenom na Telegramu.

Prema njegovim rečima, na meti su stambeni objekti, hoteli, pijace, tamo gde „ukrajinski nacisti mogu da ubiju veliki broj civila“.

Stremousov je posavetovao građane da se sklone od zone borbenih dejstava i odu u druge ruske regione kako ne bi umanjivali manevarsku sposobnost vojske.

Vicepremijer Rusije Marat Husnulin je juče rekao da je vlada usvojila odluku o organizaciji pomoći za sve koje žele da odu iz Hersonske oblasti u druge regione.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Ruska vojska napravila taktički napredak u Ukrajini

Oružane snage Ruske Federacije i njihovi saveznici u Ukrajini su napravile taktički napredak u poslednja tri dana ka centru Bahmuta, strateški važnog grada u istočnoj Donjeckoj oblasti i verovatno napredovale u selima južno od grada, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Formacija Vagner grupa "verovatno ostaje" u velikoj meri uključena u borbama u Bahmutu, navedeno je u obaveštajnom biltenu Ministarstva objavljenom na Tviteru.

Navode da je Rusija nastavila sa ofanzivnim operacijama u centralnim delovima Donbasa i da "veoma sporo" napreduje.

Bahmut je ukrajinski grad nalazi se na putu između gradova Slovijansk i Kramatorsk, a prema popisu iz 2012. godine u njemu je živelo skoro 78 000 stanovnika.

Ilustracija telegram rybar


Krimski most bi trebalo da bude obnovljen do 1. jula 2023. godine

Za obnovu Krimskog mosta zadužena je kompanija „Nižnjeangarsktransstroj“, a radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do 1. jula 2023. godine, navodi se u nalogu ruske Vlade, objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Foto: Tviter/@RALee85

 

U napadu ukrajinskih snaga na naselje Oktjabrski u Belgorodskoj oblasti ima žrtava, saopštio je Istražni komitet Rusije

 - U naselju Oktjabrski u Belgorodskoj oblasti u napadu ukrajinskih snaga, dignuto je u vazduh skladište sa municijom. Došlo je do detonacije. Prema preliminarnim podacima, ima poginulih i ranjenih - ističe se na Telegram kanalu resora.

Dodaje se da je nakon napada predsednik IK Aleksandar Bastrikin naložio da se pokrene istraga.

 

Zaporoška nuklearka prestaje da koristi američko i prelazi na rusko gorivo

Zaporoška nuklearna elektrana prestaće s korišćenjem američkog goriva i preći na rusko, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, u radu energetskih blokova nuklearke je još na osnovu odluke kijevskih vlasti korišćeno gorivo američke kompanije, što, kako Rogov tvrdi, ne odgovara ni pravilniku, ni tehničkim zahtevima.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog dejstva "Iskandera" u zoni specijalne operacije

 

Grosi ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je tokom intenzivnih konsultacija sa Rusijom i Ukrajinom došlo do približavanja stavova kada je reč o uspostavljanju bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearke.

Prema njegovim rečima, situacija oko nuklearke je neprihvatljiva i potrebno je što pre preduzeti mere u cilju njene zaštite.

 

LNR i Kijev su izvršili razmenu zarobljenika

U LNR se vratilo 10 vojnika.

Snage Kijeva gađaju Donjeck, ruska PVO oborila ukrajinske rakete iznad Belgorodske oblasti

U Belgorodskoj oblasti PVO je oborila ukrajinske rakete. Delovi raketa pali su na železničku prugu u Novooskoljskom okrugu.

Saobraćaj je u prekidu, a neki dalekovodi su oštećeni.

Uništavanje ukrajinske tehnike ruskim "kamikaza" dronovima "Lancet"

Novi napad na Zaporožje, izbio požar

Ruske trupe ponovo su izvele raketni napad na grad Zaporožje, a u jednom od okruga izbio je požar, prenosi Ukrinform.

Rusi su još jednom u ranim jutarnjim satima raketirali ukrajinski grad Zaporožje, potvrdio je Oleksandar Staruh, načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave.

U gradu se oglasila sirena za vazdušni napad, čule su se snažne eksplozije.

U jednom od okruga izbio je požar, na licu mesta rade specijalizovane službe, navodi Ukrinform.

BONUS VIDEO:

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku