"ŽIVELA EVROPA PATRIOTA": Đorđa Meloni pozdravila uspon desnice na kontinentu

Novosti online

10. 10. 2022. u 21:30

BUDUĆA italijanska premijerka Đorđa Meloni podržala je špansku ekstremnu desnicu i stranku Voks u nedelju u video-obraćanju na mitingu u Madridu, gde su se okupljanima takođe obratili i Viktor Orban i Donald Tramp.

ЖИВЕЛА ЕВРОПА ПАТРИОТА: Ђорђа Мелони поздравила успон деснице на континенту

Foto: EPA

Snimljena poruka Melonijeve upućena pristalicama španske partije Voks trajala je nekoliko minuta i bila je usredsređena na njene prioritete dok se sprema da postane italijanska premijerka: zalaganje za ograničenje cene energije u Evropskoj uniji i obnovu ekonomske samoodrživosti.


Na video snimku objavljenom sa tog skupu, pobednica nedavno održanih izbora u Italije i predsednica stranke Braća Italije zauzela se za "odvažniju Evropu, koja će odgovoriti na velike međunarodne krize, a skromniju kada je reč o bavljenju aspektima svakodnevice, koji bi se mogli mnogo bolje da se rešavaju na državnom nivou, a da se birokratija ne povećava".

- Mi nismo monstrumi, narod to razume. Živeo Voks, živela Španija, živela Italija, živele patriote Evrope - uzviknula je Đorđa Meloni, koja je stupila u pregovore sa koalicionim partnerima,  Ligom Matea Salvinija i sa konzervativnom strankom Forca Italija Silvija Berluskonija, kako bi sastavila vladu do kraja novembra.

- Za nekoliko dana, mi u Italiji ćemo biti pozvani da ove ideje pretvorimo u konkretne vladine politike, kao što već čine naši prijatelji u Poljskoj - izjavila je Melonijeva.

Poljska, čiji je premijer Mateuš Moravjecki lično prisustvovao skupu Voksa, u sukobu je s Briselom oko vladavine prava.

- U Španiji, u Italiji i verovatno u čitavoj Evropi većina građana se više ne prepoznaje u levičarskim utopijama i ideologiji i traže od nas da odgovorno preuzmemo vlast - rekla je liderka Braće Italije.

Đorđa Meloni je ujedno pozdravila izbornu pobedu bloka desnice u Švedskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban i bivši američki predsednik Donald Tramp takođe su objavili video poruke podrške na predizbornom skupu Voksa, treće političke snage u Španiji nakon 2019. i povratka krajnje desnice u španski parlament, prvi put nakon završetka vladavine Fransiska Franka 1975.

 

Godišnji skup španske krajnje desnice je usledio samo nekoliko nedelja nakon što su lider te stranke Santjago Abaskal i ostatak evropske krajnje desnice proslavili pobedu Đorđe Meloni koja predvodi partiju Braća Italije.

 

Voksove poruke uključuju nultu toleranciju prema katalonskom separatizmu, prezir prema rodnoj ravnopravnosti i politiku protiv imigranata iz Afrike.

 

Stranka Voks sada je usmerena na regionalne i opštinske izbore sledeće godine jer se bori da nadmaši tradicionalne španske konzervativce.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (2)

LJudi najviše pamte Srećne ljude, a ja od te uloge nisam zaradio NIŠTA