VELIKA SVEČANOST U PARIZU: Patrijarh Porfirije na ustoličenju vladike zapadnoevropskog Justina (FOTO/VIDEO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

09. 10. 2022. u 11:02

U SRPSKOJ pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Parizu održava se arhijerejska liturgija na kojoj će patrijarh srpski Porfirije ustoličava novog vladiku zapadnoevropskog Justina.

ВЕЛИКА СВЕЧАНОСТ У ПАРИЗУ: Патријарх Порфирије на устоличењу владике западноевропског Јустина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:g: G. Čvorović

U crkvi se okupio izuzetno veliki broj vernika, a jedan deo ostao je na ulici ispred hrama, odakle se sa ozvučenja prenosi služba. U crkvi je prisutan i veliki broj sveštenika.

Među gostima je sveštenstvo SPC iz Srbije, Francuske, Španije, Portugalije, Holandije, Luksemburga i Belgije, Njegovo preosveštenstvo Dimitrije mitropolit Francuski, Vaseljenske patrijaršije, predstavnici drugih pomesnih pravoslavnih crkava, francuske, ruske, antiohijske rumunske i ostalih, kao i predstavnici katoličke i protestantske crkve.

Na liturgiji su među ostalima i ministri Nikola Selaković i Nenad Popović, ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić, vojni izaslanik pukovnik Dejan Milosavljević... Pariska Ulica Simplon, u kojoj se nalazi srpska crkva, zatvorena je za saobraćaj, kao i dan ranije kada je služena doksologija u čast patrijarha.

Ovim činim intronizacije episkop Justin će i zvanično preuzeti novu dužnost koju je pre njega obavljao vladika Luka Kovačeević koji je preminuo prošle godine.

BONUS VIDEO - SRBIJA DOBILA JOŠ JEDNOG SVETITELjA: Patrijarh Porfirije kanonizovao vladiku Irineja Ćirića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)