"TO SIGURNO NEĆE BITI PROBLEM": Đorđa Meloni o sastavu nove italijanske vlade - stižu tehnokrate

Tanjug

05. 10. 2022. u 19:26

SLEDEĆA vlada Italije uključiće ličnosti visokog profila koje možda neće biti karijerni političari, rekla je danas članovima svoje stranke Đorđa Meloni, za koju se očekuje da će biti imenovana za premijera.

ТО СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ ПРОБЛЕМ: Ђорђа Мелони о саставу нове италијанске владе - стижу технократе

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Partija Đorđe Meloni "Braća Italije" predvodila je prošlog meseca do pobede na opštim izborima desničarski blok, uključujući i stranke Forca Italija i Liga, a pregovori među saveznicima o ključnim poslovima u vladi su počeli, prenosi Rojters.

- Polazna tačka za popunjavanje ministarskih mesta su kvalifikacije, a ako to podrazumeva pronalažanje najboljih kandidata van parlamenta, to sigurno neće biti problem - rekla je Meloni na sastanku stranke, prvom od njene pobede na izborima 25. septembra.

Rojters navodi da se ministar finansija smatra najvažnijom i najtežom funkcijom za odabir, zbog toga što se očekuje da će se italijanska ekonomija smanjiti u trećem kvartalu i nastaviti da pada do sredine 2023. godine.

Imena koja se najčešće pominju za tu funkciju u italijanskim medijima uključuju tenhnokrate - člana odbora Evropske centralne banke Fabija Panetu i izvršnog direktora investicione banke Morgan Stenli Domenika Siniskalka, koji je već bio na toj funkciji pre 18 godina, ističe Rojters.

Aktuelni ministar ekonomije Danijele Franko odbacio je ideju o ostanku na toj funkciji, dodaje Rojters pozivajući se na politički izvore.

Nova administracija, koja bi mogla da položi zakletvu već ovog meseca, suočiće se, kako navodi britanska agencija, sa zastrašujućom listom izazova, računajući rastuće cene energije, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje privrede.

- Pred nama je verovatno najteži period u istoriji Italijanske Republike - rekla je Meloni.

BONUS VIDEO: BEOGRAD KAO VAŽNA STANICA - Nekad je “Orijent ekspres” jurio Evropom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MUŽ MILICE NEDIĆ JE POZNATI NOVINAR: Volim da čujem njegove pohvale o poslu, a još draže su mi kritike (FOTO)