"POKUŠAĆU DA BUDEM PLEJMEJKER": Silvio Berluskoni ima velike ambicije i sa 86 godina

Novosti online

26. 09. 2022. u 14:05

BIVŠI premijer Italije Silvio Berluskoni mogao bi se ponovo vratiti u parlament nakon ubedljive pobede desničarske koalicije koju predvodi novinarka Đorđa Meloni, piše Rojters.

ПОКУШАЋУ ДА БУДЕМ ПЛЕЈМЕЈКЕР: Силвио Берлускони има велике амбиције и са 86 година

Foto: AP

- Pokušaću da budem plejmejker u (sledećoj) vladi - rekao je Berluskoni pristalicama nakon što je glasao na jučerašnjim izborima, aludirajući na želju da ostane na političkoj pozornici uprkos godinama i slabom zdravlju.

Berluskoni, koji u četvrtak puni 86 godina, osvojio je više od 50 odsto glasova u trci za Senat u okrugu Monca, gde poseduje vilu i lokalni fudbalski klub, koji je nedavno promovisan u najvišu diviziju Serije A.

Iskusni italijanski političar, koji je služio kao premijer u četiri italijanske vlade, imao je tešku operaciju srca 2016. godine, preležao težak oblik kovida-19 2020, a prošle godine je bio u bolnici zbog više pridruženih bolesti, podseća Rojters.

U parlamentu će mu se pridružiti i njegova devojka Marta Fascina (32), koja je osvojila glasove na Siciliji.

Fascina bi trebalo da zauzme mesto u Donjem Domu poslanika, dok je Berluskoni izabran u gornji dom Senat.

Berluskoni će morati da se odrekne mesta u Evropskom parlamentu, koje je osvojio 2019, jer nije dozvoljeno paralelno obavljanje funkcije i u italijanskoj i u skupštini EU.

Neki italijanski mediji su spekulisali da bi mogao da traži mesto predsednika Senata, uprkos zdravstvenim problemima.

Prema prebrojanim glasovima, sa više od 90 odsto biračkih mesta na izborima koji su juče održani u Italiji, stranka Braća Italije Đorđe Meloni vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine, prenosi britanska agencija.


BONUS VIDEO: NOVOSTI" NA SAHRANI KRALJICE ELIZABETE DRUGE: Pogledajte šta se dešava na ulicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PAO SA KRUZERA Borio se 15 sati za život: Ništa slično nisam video u svojoj karijeri