ITALIJANI DALI JASAN MANDAT DESNICI: Melonijeva posle pobede na izborima - "Nećemo izneveriti vaše poverenje"

Tanjug

26. 09. 2022. u 07:16

PREDSEDNICA stranke Braća Italije Đorđa Meloni izjavila je da su italijanski glasači na izborima dali jasan mandat desnici da formira sledeću vladu i pozvala na jedinstvo kako bi se pomoglo u suočavanju sa brojnim problemima zemlje.

ИТАЛИЈАНИ ДАЛИ ЈАСАН МАНДАТ ДЕСНИЦИ: Мелонијева после победе на изборима - Нећемо изневерити ваше поверење

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Već u prvim nastupima posle trijumfa na izborima buduća premijerka Italije jasno je stavila do znanja kakav će biti njen koncept.

Ona se time i revanširala Ursuli fon der Lajen koja se otvoreno mešala u izborni proces na Apeninima pokazujući otvorenu netepeljivost prema strankama desnice.

- Ako smo pozvani da upravljamo ovom nacijom, uradićemo to za sve Italijane, sa ciljem da ujedinimo narod, da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas deli. Nećemo izneveriti vaše poverenje - rekla je Melonijeva novinarima, preneo je Rojters.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Prema izlaznim anketama koje je objavila televizija RAI, na parlamentarnim izborima održanim juče u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Melonijeva, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova.

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi kontrolu nad oba doma parlamenta.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđeni, Melonijeva će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Melonijeva i njeni saveznici, kako navodi britanska agencija, suočavaju se sa teškom listom izazova, uključujući rastuće cene energije, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje u trećoj po veličini ekonomiji evrozone.

- Moramo imati na umu da nismo na krajnjoj tački, mi smo na početnoj tački. Od sutra moramo da dokažemo svoju vrednost - rekla je Melonijeva pristalicama svoje partije.

Kako navodi agencija, ona se obavezala da će podržati zapadnu politiku prema Ukrajini i neće preuzimati rizike sa krhkim italijanskim finansijama.

Evropske prestonice pažljivo će ispitati njene rane poteze, s obzirom na njenu evroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njenih saveznika prema Rusiji, navodi Rojters.

Iako se predviđa da će savez Melonijeve imati dobru većinu u gornjem i donjem domu parlamenta, njegovi članovi imaju različite stavove o nekoliko pitanja oko kojih bi možda teško mogli da se usaglase.

Salvini, na primer, dovodi u pitanje sankcije Zapada Rusiji i on i Berluskoni su često izražavali divljenje njenom lideru Vladimiru Putinu.

Foto: EPA

Imaju različite stavove i o tome kako da se izbore sa rastućim računima za energiju i izneli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i penzionu reformu.

Nasuprot tome, Melonijev glavni saveznik u koaliciji desnog centra, kako se koalicija zvanično zove, imao je katastrofalnu noć.

Liga Matea Salvinija osvojila je, prema trenutnim rezultatima, oko devet odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 odsto pre četiri godine, dok je Melonijeva prestigla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištem na severu zemlje.

Treći član te koalicije, partija Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, osvojila je oko osam odsto glasova, pa je u koaliciji dominantna partija Braća Italije.

Uz tradicionalnu koaliciju desnog centra i koaliciju levog centra, populistički Pokret pet zvezdica osvojio je 16 odsto glasova, dok je centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila sedam odsto glasova.

Nakon što je prebrojano više od polovine glasačkih listića, Braća Italije imaju 26 odsto glasova, što je ogroman porast u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim parlamentarnim izborima 2018. godine.

Melonijeva će preuzeti dužnost od Marija Dragija, bivšeg šefa Evropske centralne banke koji je okrenuo Rim ka centru donošenja odluka u EU, oslanjajući se na bliske veze sa Parizom i Berlinom.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA "GRADA" - Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...