POBEDA DESNICE NA IZBORIMA U ITALIJI: Rezultati prvih izlaznih anketa

Tanjug

26. 09. 2022. u 07:07

NA parlamentarnim izborima koji su danas održani u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena „Braćom Italije“ na čijem je čelu Đorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete koje je objavila televizija RAI.

ПОБЕДА ДЕСНИЦЕ НА ИЗБОРИМА У ИТАЛИЈИ: Резултати првих излазних анкета

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi kontrolu nad oba doma parlamenta, prenosi Rojters.

- Centralna desnica jasno vodi i u Donjem domu i u Senatu! Biće duga noć, ali čak i sada želim da se zahvalim - napisao je Salvini na Tviteru.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom snaga levog centra na čijem čelu je nekadašnji premijer Enriko Leta, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Pokret pet zvezdica je osvojio između 13,5 odsto i 17,5 odsto.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđani, Melonijeva će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

BONUS GALERIJA: "Legionari" i "cezari" marširali Parizom - vojna parada za dan Bastilje

BONUS VIDEO: TEŠKA OŠTEĆENjA - Posledice granatiranja Kramatorska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili