OSUJEĆENA OTMICA BELGIJSKOG MINISTRA PRAVDE: U vozilu ispred kuće kalašnjikovi i dve flaše benzina

Tanjug

26. 09. 2022. u 00:40

HOLANDSKA policija uhapsila je četiri muškarca osumnjičena za učestvovanje u planiranju otmice belgijskog ministra pravde Vinsenta van Kuikenborna.

ОСУЈЕЋЕНА ОТМИЦА БЕЛГИЈСКОГ МИНИСТРА ПРАВДЕ: У возилу испред куће калашњикови и две флаше бензина

Foto: EPA

U petak su holandski policijski službenici lišili slobode trojicu muškaraca osumnjičenih za ovo delo, nekoliko dana nakon što je ispred kuće Van Kuikenborna pronađen automobil u kome se nalazilo oružje, prenosi Bi-Bi-Si. Holandska policija je danas uhapsila četvrtog muškarca, belgijskog državljanina (21), saopšteno je iz kancelarije holandskog državnog tužioca.

Belgijski mediji su izvestili da su u vozilu ispred kuće koju ministar deli sa suprugom i sinom pronađeni kalašnjikovi i dve flaše benzina. Ministar je od tada pod strogim policijskim nadzorom nakon "ozbiljne pretnje", saopštio je juče zvaničnik belgijskog Saveznog tužilaštva. U saopštenju se navodi da su "prošle nedelje obavešteni o mogućoj opasnosti" po bezbednost političara i da to shvataju veoma "ozbiljno" i dodaju da su pokrenuli zvaničnu istragu. Tačni detalji pretnje ostali su nejasni, navodi britanski javni servis.

Belgijski mediji izveštavaju da je reč o pokušaju otmice, a neki povezuju zaveru sa kriminalnim grupama umešanim u trgovinu narkoticima. Tužilaštvo nije potvrdilo ove detalje. Van Kuikenborn je u objavi na Fejsbuku napisao da neće učestvovati u planiranim događajima u narednim danima. On je rekao da svako ko radi na borbi protiv organizovanog kriminala zna rizike i da će nastaviti da vodi istragu protiv kriminalnih grupa energičnije nego ranije.

Foto: EPA

- Da budem jasan, ljudi koji stoje iza ovoga postižu suprotno od onoga što nameravaju. To jača moje uverenje da moramo da nastavimo da se borimo - izjavio je Van Kuikenbor i dodao da se kriminalci osećaju sateranim u ćošak.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da su pretnje poput otmice ministra pravde "potpuno neprihvatljive".

- Nećemo dozvoliti da nas zastraše - poručio je De Kru.

Belgija je poslednjih nedelja preduzimala veće korake u borbi protiv organizovanog kriminala, najavljujući plan koji lokalnim vlastima daje više slobode da se bore protiv nasilja. U prošlogodišnjem izveštaju Evropola, Belgija i Holandija su navedene kao ''epicentar tržišta kokaina u Evropi'', navodi Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVENA HILJADARKA IZ SFRJ: Ko je bila devojka sa novčanice i koliko para danas za nju možete da dobijete