IRAN ZAPRETIO UKRAJINI: Slede uzvratne mere protiv Kijeva

Novosti onlajn

24. 09. 2022. u 19:16

NAKON odluke Kijeva da oduzme akreditaciju iranskom ambasadoru u Ukrajini, zbog tvrdnji da je Teheran navodno isporučio Rusiji bespilotne letelice, iz Irana poručuju da će uslediti uzvratne mere.

ИРАН ЗАПРЕТИО УКРАЈИНИ: Следе узвратне мере против Кијева

Foto: EPA

- Naša zemlja će preduzeti odgovarajuće mere kao odgovor na odluku Ukrajine - navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika iranskog Ministarstva spoljnih poslova Nasera Kananija Čafija.

On je Kijevu posavetovao da ne potpada pod uticaj trećih država čiji je cilj da se naruše odnosi.

U saopštenju se podseća na težnju Irana da ima posredničku ulogu između Moskve i Kijeva i da se za konflikt nađe političko rešenje, kao i na više kontakata koje je šef iranske diplomatije Amir Abdolahijan imao i sa ruskim i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.

Podsetimo, do zaoštravanja u odnosima Ukrajine i Irana došlo je nakon što je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova ukinulo akreditaciju iranskom ambasadoru u Kijevu i donelo odluku o značajnom smanjenju broja zaposlenih u iranskoj ambasadi a razlog su nepotvrđene informacije da je Iran isporučivao oružje Rusiji.

Portparol bele kuće Karin Žan-Pjer je, naime, izjavila da SAD smatraju da je Iran navodno poslao Rusiju prvu partiju bespilotnih letelica.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ranije rekla da je ova tema veštački plasirana u američkim medijima, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pisanje „Vašington posta“ o isporukama bespilotnih letelica izjavio da se u poslednje vreme objavljuje mnogo fejk informacija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ČUVENA HILJADARKA IZ SFRJ: Ko je bila devojka sa novčanice i koliko para danas za nju možete da dobijete