ANALIZA IZBORA U ITALIJI: Da li je pobeda krajnje desnice najveća politička promena do sad?

V. Filipović

22. 09. 2022. u 14:45

ITALIJANSKI birači izlaze na birališta u nedelju na vanrednim parlamentarnim izborima na kojima će verovatno doći na vlast vlada predvođena desničarskom strankom, označavajući ogromnu političku promenu za zemlju koja se već suočava sa tekućom ekonomskom i političkom nestabilnošću.

АНАЛИЗА ИЗБОРА У ИТАЛИЈИ: Да ли је победа крајње деснице највећа политичка промена до сад?

Foto: EPA

Ankete pre 9. septembra (kada je počeo period izborne tišine) pokazale su da će desničarska koalicija lako osvojiti većinu mesta u parlamentu.

Koaliciju predvodi desničarska stranka Braća Italije, a uključuje još tri partije: Liga, pod vođstvom Matea Salvinija, Forca Italija Silvija Berluskonija i još jednog manjeg koalicionog partnera.

 

Foto: AP

 

Partija Braća Italije se izdvaja iz gomile i očekuje se da će dobiti najveći udeo glasova pojedinačno. Prema anketama, oni će osvojiti skoro 25% glasova, daleko ispred svog najbližeg saveznika Lige, za koje se očekuje da će dobiti oko 12% glasova.

Na levom centru, Demokratska stranka koju predvodi bivši premijer Enriko Leta je na oko 21 odsto, a očekuje se da će njeni koalicioni partneri dobiti veoma nizak jednocifreni udeo glasanja.

Vanredni izbori usledili su nakon ostavke premijera Marija Dragija u julu, nakon što nije uspeo da ujedini rascepkanu političku koaliciju.

 


Ko su "Braća Italije?"

 
 

Pobeda Braće Italije na izborima mogla bi da dovede do toga da lider stranke Đorđa Meloni postane prva žena premijer Italije. Ona bi takođe bila prvi lider krajnje desnice još od dolaska Benita Musolinija na vlast u Italiji pre sto godina.

Foto: Jutjub/Printskrin/Reuters

 

Karlo Čičioli, predsednik ove stranke u istočnoj italijanskoj regiji Marće, rekao je za "CNBC" da se porast popularnosti stranke proširio na ostatak Italije i da je stranka spremna da vlada.

- U ovom trenutku, verovatno ćemo biti najveća stranka u zemlji — što se može potvrditi samo glasanjem u nedelju, a ne anketama. Zašto mislim da će Braća Italije uspeti? Zato što je naše vođstvo suštinsko. Đorđa Meloni je pripremljena i kulturno i politički - rekao Čičoli.

 

Pre osnivanja, nakon raznih nesuglasica, grupa uključujući Melonijevu odvojila se od Berluskonijeve bivše stranke Narod slobode kako bi pokrenula svoju partiju.

Stranka je od tada stalno uvećavala popularnost i sada je pretekla partiju Liga, nakon što se usmerila na delove javnosti koji su zabrinuti zbog problema imigracije (Italija je odredište za mnoge migrantske brodove koji prelaze Sredozemno more), odnosa zemlje sa EU i privrede.

Analitičari kažu da je još jedan razlog za popularnost stranke bila njena odluka da ne učestvuje u Dragijevoj nedavnoj širokoj koaliciji.

 


Politika

Što se tiče politike, ona stavlja naglasak na nacionalistički, nativistički i antiimigracioni stav. Sa druge strane, Melonijeva tvrdi da je stranku oslobodila fašističkih elemenata, rekavši tokom leta da je italijanska desnica "predala fašizam istoriji već decenijama".

Ipak, njena politika je konzervativna, a partija se protivi gej brakovima i promoviše tradicionalne porodične vrednosti, a Melonijeva je 2019. rekla da je njena misija da brani "Boga, domovinu i porodicu".

Kada je u pitanju Evropa, "Fratelli d’Italia" je preokrenula svoje protivljenje evru, ali se zalaže za reformu Evropske unije kako bi je učinila manje birokratskom i manje uticajnom na unutrašnju politiku. Njen plan je sadržan u jednom od slogana: "Evropa koja radi manje, ali radi bolje".

 

Ekonomija

Na ekonomskom nivou, odložila je stav koalicije desnog centra da bi sledeća vlada trebalo da smanji porez na promet određene robe kako bi ublažila krizu troškova života, i rekla je da bi Italija trebalo da ponovo pregovara o svojim fondovima za oporavak od kovida sa EU.

 

Stranka je bila pro-NATO i pro-Ukrajina i podržava sankcije Rusiji, za razliku od Lige koja je ambivalentna u vezi sa tim merama.

Međutim, stranka je takođe bila i prijateljski nastrojena mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu, podržavajući premijera te zemlje nakon što je rezolucija Evropskog parlamenta odlučila da se Mađarska više ne može definisati kao "potpuna demokratija".

Zbog toga, političari levog centra strahuju da bi se odnosi sa ostatkom Evrope promenili pod vladom koju predvodi Melonijeva.

 

BONUS VIDEO: PROCES VEKA PROTIV MAFIJE: U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna