IZVINJENJE NEMAČKOG PREDSENIKA: Velika tragedija na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. u kojoj je živote izgubilo 11 izraelskih sportista

Tanjug

05. 09. 2022. u 18:50 >> 18:51

NEMAČKI predsednik Frank Valter Štajnmajer danas se izvinio za višestruke neuspehe svoje zemlje pre, tokom i nakon Olimpijskih igara u Minhenu 1972, kada je ubijeno 11 izraelskih sportista u napadu palestinskih militanata.

ИЗВИЊЕЊЕ НЕМАЧКОГ ПРЕДСЕНИКА: Велика трагедија на Олимпијским играма у Минхену 1972. у којој је животе изгубило 11 израелских спортиста

Foto: Profimedia/Vikipedija

On je to rekao nakon što se pridružio izraelskom kolegi i rođacima žrtava na ceremoniji obeležavanja godišnjice događaja na aerodromu Furstenfeldbruk nadomak Minhena, prenosi AP.

Na mestu gde se 1972. dogodio neuspešni pokušaj spasavanja u kojem je poginulo devet izraelskih sportista, zapadnonemački policajac i petoro napadača danas su Štajnmajer i izraelski predsednik Isak Hercog položili vence.

Ceremonija je održana nekoliko dana po okončanju dugog spora oko obeštećenja, a nakon što su rođaci poginulih sportista zapretili da će bojkotovati obeležavanja godišnjice zbog prošlonedeljnog sporazuma.

Foto: EPA

Tekst potpisa

AP napomnje da će oni dobiti ukupno 28 miliona evra na ime obeštećenja, što je značajno povećanje u odnosu na prvobitnu ponudu od 10 miliona evra.

Nemačka je, kao deo sporazuma, pristala da prizna propuste tadašnjih vlasti i dozvoli nemačkim i izraelskim istoričarima da preispitaju događaje u vezi s napadom.

- Govorimo o velikoj tragediji i trostrukom neuspehu -  rekao je nemački predsednik, uz objašnjenje da se prvi neuspeh odnosi na pripreme Olimpijskih igara i bezbednosni koncept, drugi neuspeh su događaji od 5. i 6. septembra 1972, a treći neuspeh počeo je dan posle napada - ćutanjem, poricanjem i zaboravom.

BONUS VIDEO: Zaslužan za prekid Hladnog rata i raspad SSSR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!