POTEZ KOJI ĆE PROMENITI EU: Šolc poziva na ukidanje prava veta radi širenja Evropske unije

Novosti online

29. 08. 2022. u 17:47

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pozvao je u ponedeljak članice EU da napuste pravo veta u korist većinskog glasanja u nizu ključnih oblasti. Takav potez bi mogao olakšati buduće širenje bloka, prenosi "Raša tudej".

ПОТЕЗ КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ ЕУ: Шолц позива на укидање права вета ради ширења Европске уније

Olaf Šolc, Foto EPA

Govoreći na Karlovom univerzitetu u Pragu, Šolc je tvrdio da bi promena glasačke prakse mogla pomoći razvoju EU, s obzirom da trenutno svaka članica bloka može staviti veto na pristupanje zemlje kandidata. On je takođe predložio da se uvede većinsko glasanje o brojnim hitnim pitanjima, uključujući sankcije i ljudska prava.

- Tamo gde se danas zahteva jednoglasnost, rizik da pojedinačna zemlja upotrebi svoj veto i spreči sve druge da napreduju povećava se sa svakom dodatnom državom članicom - rekao je nemački kancelar.

Prema Šolcu, „princip jednoglasnosti funkcioniše samo dokle god je pritisak za delovanje mali“, navodeći primer ruske vojne ofanzive u Ukrajini, koja je izazvala način na koji EU pristupa kreiranju politike.

Olaf Šolc, Foto AP

Nemački lider takođe želi da EU pređe na većinsko glasanje u oblastima kao što su oporezivanje i spoljna politika, dodajući da "potpuno zna da bi to takođe imalo reperkusije za Nemačku".

Šolc je napomenuo da Berlin podržava proširenje EU, dodajući da veruje da bi se zemlje zapadnog Balkana, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzija na kraju pridružile bloku i da će to neminovno doneti još više razlika među članicama.

Kako trenutno stoji, bilo koja od 27 članica EU može poništiti odluku koju podržavaju druge zemlje. Ovo malim državama daje značajan uticaj na politiku bloka, što ponekad može paralizovati donošenje odluka.

BONUS VIDEO:

SRUŠENI U SEKUNDI: Pogledajte rušenje oblakodera visokih 100 metara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)