RUŠENJE ANTIRUSKIH SNOVA: Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske se oglasilo o novom predlogu protiv Moskve

Novosti online

25. 08. 2022. u 17:37

BUGARSKA ne podržava predlog da se u potpunosti zabrani izdavanje viza Rusima, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Bugarske Kostadin Kodžabašev.

РУШЕЊЕ АНТИРУСКИХ СНОВА: Министарство спољних послова Бугарске се огласило о новом предлогу против Москве

Foto: Piksabej

„Bugarska podržava češki predlog, kao predsedavajućeg u Savetu zemalja EU, da se prekine sporazum između EU i Rusije o olakšavanju izdavanja viza građanima Rusije, ali ne podržava potpunu zabranu“, navodi se u saopštenju lista 'Sofija glob', koji se poziva na informacije sa brifinga Ministarstva inostranih poslova.

U poslednje vreme, predstavnici niza zapadnih zemalja pozivaju da se zabrani izdavanje viza Rusima, međutim, nije bilo jedinstvenog stava po ovom pitanju.

U Kremlju su izjavili da se nadaju da će EU trezveno razmišljati na temu izdavanja šengenskih viza i dodali, da u slučaju da se Rusima zabrani izdavanje viza da će Rusija odreagovati krajnje negativno i preduzeti kontramere.

Ranije je estonska premijerka Kaja Kalas izjavila da Estonija podržava ovu zabranu. U finskoj vladi su naveli da će zemlja od početka septembra prepoloviti broj zahteva za vize koje su primljene u Rusiji i to na 500 dnevno. Osim toga, parlament Letonije je pozvao zemlje EU da prestanu sa izdavanjem viza građanima Rusije i Belorusije.

Istovremeno su se i brojne zemlje EU, uključujući Grčku i Kipar, usprotivile zabrani izdavanja viza za Ruse.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da teško može da zamisli realizaciju takve zabrane, a šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da ne podržava ideju potpune zabrane izdavanja viza Rusima.

Očekuje se da će se pitanje viza rešavati na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Pragu u periodu 30-31. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!