RAT U UKRAJINI: Ivan Suško dignut u vazduh, Rusija podiže borbenu gotovost svojih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji (FOTO/ VIDEO)

Novosti online

24. 08. 2022. u 12:08

DANAS se navršava pola godine od početka specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruske snage vode aktivne borbe, pored Donbasa, i u Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti. Protekle noći gađani su objekti i u oblasti Dnjepropetrovska, Zaporožja i Harkova. Zaharova uporedila Dan nezavistnosti Ukrajine sa Noći veštica

РАТ У УКРАЈИНИ: Иван Сушко дигнут у ваздух, Русија подиже борбену готовост својих база у Таџикистану и Киргизији (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto AP

Zaharova: Uporedila je proslavu Dana nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je proslavu Dana nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica.


- Danas je Ukrajina trebalo da slavi Dan nezavisnosti... Vrhunac cele ove Noći veštica bilo je obećanje Zelenskog da neće prekinuti rat - napisala je Zaharova na svom Telegramu.


- Umesto prazničnog pozdrava – granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi. Umesto bombona, protivpešadijske mine u stambenim zonama Donjecka - prokomentarisala je Zaharova Dan nezavisnosti Ukrajine.


Ona je dodala da će posle nekog vremena „divlje grimase“ kijevskog neonacizma ući u udžbenike istorije kao „sramna stranica u istoriji Evrope“.


Odlukom Vrhovnog sovjeta Ukrajinske SSR 24. avgusta 1991. godine proglašena je nezavisnost Ukrajine. Ove godine Dan nezavisnosti Ukrajine pada na šest meseci nakon početka specijalne vojne operacije Rusije.

 

Gutereš: Eksperti IAEA da što pre posete Zaporošku nuklearnu elektranu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je da se što je pre moguće ostvari poseta eksperata IAEA Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.


- Pozdravljam izraženu podršku takvoj misiji i pozivam da se to realizuje što je pre moguće -  rekao je Gutereš na sastanku Saveta bezbednosti UN.


Prema njegovim rečima, on je ozbiljno zabrinut zbog situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.


- Svaka akcija koja bi mogla da ugrozi... bezbednost nuklearne elektrane je jednostavno neprihvatljiva. Svaka dalja eskalacija situacije mogla bi da dovede do samouništenja - rekao je on.


Kako je istakao generalni sekretar, mora se osigurati bezbednost i „vratiti civilni status stanice“.

Zelenski se sastao sa Džonsonom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se u Kijevu sastao sa britanskim premijerom u ostavci Borisom Džonsonom.


Zelenski je objavio snimak sastanka sa britanskim političarem, na kojem se vidi da su Džonsona dočekali i šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, ministar odbrane Aleksej Reznikov i glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni.

Bajden častio Ukrajince za Dan nezavisnosti novim paketom vojne pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je veliki paket "vojne pomoći" Ukrajini u visini od 2,98 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

- Ponosan sam što mogu da najavim naš najveći paket pomoći do sada u sferi bezbednosti: oko 2,98 milijardi dolara u oružju i municiji koje će biti isporučeni u okviru inicijative pomoći Ukrajini u sferi bezbednosti- navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Bele kuće.

Napominje se da će novi paket vojne pomoći Ukrajini omogućiti da se nabave sistemi protivvazdušne odbrane, artiljerijski sistemi i municija, sistemi protiv bespilotnih letelica i radari kako bi zemlja „mogla da nastavi da se brani na duži rok“.

U Ukrajini se obeležava danas Dan državnosti.

Rusija nudi milion rubalja za pomoć u hapšenju komandanata Azova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije obećava nagradu za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona Azov, optuženih za mučenje i ubistvo ruskih vojnika.

- Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije odlučilo je da objavi nagradu za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona Konstantina Nemičeva i Sergeja Velička, optuženih za krivično delo iz člana 317. Krivičnog zakona Rusije (napad na službeno lice). U toku preliminarne istrage utvrđeno je da su ove osobe mučile ruske vojnike i ubijale ih sa posebnom svirepošću- saopštio je pres centar novinarima u sredu.

Za pomoć u privođenju nekog od komandanata raspisana je nagrada u iznosu od milion rubalja (oko 14.000 evra), ističe Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ono je podsetilo da su optuženi u krivičnom postupku stavljeni na međunarodnu poternicu, a u odsustvu je određena mera zadržavanja.

- Trenutno su Konstantin Nemičev, rođen 10. januara 1996. godine, i Sergej Veličko, rođen 3. januara 1994. godine, stavljeni na federalnu listu - Deset posebno opasnih kriminalaca za kojima se traga- dodaje se u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bezbednost nuklearnih objekata apsolutni prioritet za Rusiju

Generalni direktor državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačev razgovarao je u Istanbulu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelem Grosije, saopštio je "Rosatom".

Ruska strana je istakla da je sada najvažnije da se osigura bezbednost nuklearnih objekata u Rusiji i Ukrajini, podsetivši da ukrajinska vojska učestalo granatira Zaporošku nuklearnu centralu i izvodi diverzantske akcije na Kursku nuklearnu centralu.

- U vezi s tim, ruska strana je istakla da je bezbednost nuklearnih objekata, gde god da se nalaze, uvek bilo i ostaje apsolutni prioritet za Rusiju- navodi se u saopštenju.

 

Izvoz žita iz ukrajinskih luka nastavlja se po planu

Dva broda s poljoprivrednim proizvodima napustila su luku Odesa u sredu ujutru, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske.

- Izvoz žita iz ukrajinskih luka nastavlja se po planu. Jutros su iz ukrajinske luke Odese isplovila još dva broda- navedeno je u saopštenju.

 

Ruska avijacija izvela je napad na vojnu infrastrukturu u Mirgorodu

Ruska avijacija izvela je napad raketama "vazduh-zemlja" na vojnu infrastrukturu u Mirgorodu, Poltavska oblast, saopštila je ukrajinska 831. Brigada taktičke avijacije.

Požar se nastavlja, na licu mesta su spasilačke službe.
Nije saopšteno da li ima poginulih i povređenih.
Navodno, tamo se nalazi vojni aerodrom.

Stoltenberg: Rat u Ukrajini će se završiti za pregovaračkim stolom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će se rat u Ukrajini "najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom".

- Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno- rekao je Stoltenberg za Skaj njuz, a prenosi Bi-Bi-Si.

Kako je istakao, NATO će podržati Ukrajinu da opstane kao nezavisna, suverena država u Evropi i tada će se ovaj rat najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom.

- I ishod toga će u potpunosti zavisiti od snage na bojnom polju, to je razlog zašto ih podržavamo- kazao je generalni sekretar Alijanse.

Pušilin:Tribunal za ukrajinske ratne zločine na više lokacija

Nekoliko lokacija je obezbeđeno za rad sudova pred kojim će biti procesuirani ukrajinski ratni zločinci, saopštio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, prenosi TAS S.

- Svi ratni zločinci će biti izvedeni pred Tribunal, ne radi se samo o pripadnicima bataljona Azov, jer kako napreduje istraga i rad sa svedocima i žrtvama iz oslobođenih naselja, ispostavlja se da zločini koje su počinile druge jedinice, uključujući i ukrajinsku vojsku, nisu bili ništa manje strašni i ciničniji- rekao je Pušilin za TV kanal Solovjev uživo.

On je naveo i da su "militanti Azova svima na usnama", ali da je u proteklih osam godina i "u glavama drugih nešto ozbiljno pošlo naopako“, istakao je lider DNR.

Pušilin je ranije saopštio da će "ukrajinski nacionalisti morati da se suoče sa tribunalom koji bi mogao biti međunarodni ".

Prema njegovim rečima, jedno od suđenja će se održati u gradu Marijupolju, a ministarstvo spoljnih poslova DNR je saopštilo da je u toku rad na potrebnoj dokumentaciji.

Očekuje se da će pred Tribunal biti izvedeni pripadnici jedinica poput Azova i Ajdara, kao i drugi ukrajinski vojnici, navodi TAS S.

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska avijacija uništila je više od 50 odsto ljudstva 20. Bataljona 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Artjomovska. Vojni bataljon je napustio ovu teritoriju.

- Visoko preciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogođena je privremena baza 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Konstantinovke. Uništeno je oko osam komada vojne tehnike i ubijeno 80 ekstremista.
- U području Lozove, kod reke Ingulec, uništen je 18. bataljon 35. brigade morske pe'šadije Oružanih snaga Ukrajine, uništeno je šest vozila i oko 80 ekstremista.
- Uništeno pet skladišta municije u DNR, Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti;
- Uništeni su višecevni bacači granata "Uragan" i "Smerč".
 

Sijarto:Ne podržavamo nove energetske sankcije Rusiji

Mađarska vlada neće podržati predlog Estonije o uvođenju novih sankcija na isporuke ruskih energenata za zemlje EU, i ne namerava da uvodi nikakva ograničenja u pogledu ulaznih viza ruskim državljanima, saopštio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Mađarski ministar je, posle telefonskog razgovora sa estonskim kolegom Urmasom Rejnsaluom, naveo da je vlada u Talinu već pokazala želju da iznese sugestije celoj Evropskoj uniji vezano za osmi paket sankcija Rusiji, koji će uključivati potpuni embargo na isporuku energenata, prenosi TAS S.

Budimpešta se, prema rečima mađarskog ministra, protivi takvim idejama.

- Ne želimo čak ni da pregovaramo o energetskim sankcijama- napisao je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

On je saopštio i da Mađarska vlada ne namerava da uvodi nikakva ograničenja u pogledu ulaznih viza ruskim državljanima i da će u tom smislu slediti sličan stav nekih članica Evropske unije.

- Delimo stav nemačkog kancelara i ne planiramo da uvodimo bilo kakva ograničenja-  napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Rusija podiže borbenu gotovost svojih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji

Rusija podiže borbenu gotovost svojih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji, zbog situacije u Avganistanu, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Povećavamo borbenu gotovost ruskih vojnih baza u Kirgistanu i Tadžikistanu, kao i drugih snaga za reagovanje na moguće krizne situacije- rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja-članica ŠOS.

Prema njegovim rečima, „ozbiljan izazov bezbednosti u Centralnoj Aziji ostaje stanje u Avganistanu, gde međunarodne terorističke organizacije kao što su DAEŠ i Al Kaida (obe zabranjene u Ruskoj Federaciji) postaju sve aktivnije.

Šojgu: Usporavanje ofanzive svesna odluka zbog civila

Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ministara odbrane Sangajske organizacije za saradnju u Taškentu, Šojgu je rekao da se Rusija tokom "specijalne operacije" u Ukrajini striktno pridržava normi humanitarnog prava, prenosi RIA Novosti.

- Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine - komandna mesta, aerodrome, skladišta, utvrđene objekte, objekte vojno-industrijskog kompleksa. Pri tom se čini sve da se izbegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi idemo na to svesno- istakao je Šojgu.

On je optužio ukrajinske jedinice da koriste, kako je rekao, "taktiku spržene zemlje, flagrantno krše međunarodne norme i ponašaju se kao teroristi“.

Šojgu tvrdi da ukrajinske snage koriste stambena naselja, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene položaje, da u njima postavljaju tenkove i artiljeriju i da koriste stanovništvo kao živi štit.

"Točkom-U" gađan grad Rovenjko

Ukrajinska vojska je gađala "Točkom-U" grad Rovenjko u Luganskoj Narodnoj Republici koji se nalazi 100 kilometara od linije fronta. Raketa je pogodila centar grada.

Poginuo Ivan Suško

Poginuo je prvi čovek Mihajlovke Ivan Suško - dignut je u vazduh u automobilu, saopštile su vlasti Zaporožja.

 

 

Ruski borbeni helikpteri Mi-28N dejstvuju tokom specijalne vojne operacije u Donbasu

 

 

Ruska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad strateškom tačkom Blagodatno.


Kontrola nad Blagodatnom, koje se nalazi 23 kilometara od Nikolajeva, omogućava artiljeriji da otvara vatru na položaje ukrajinske vojske na ulazi u Nikolajev. Pre svega, u zoni dometa nalaze se Varvarovski i Inguljski most koje ukrajinska vojska više ne može efikasno da koristi. To će otežati snabdevanje nikolajevskog garnizona.

Nakon Blagodatna, pred ruskom vojskom se nalazi selo Pervomajsko. U pitanju je veliko utvrđenje koje ima tri prstena odbrane i može se porediti sa onim u Avdejevki i Marinki.

Nakon Pervomajska, sledi glavni vojni aerodrom na jugu Ukrajine – Kuljbakino. Tamo su raspoređene 299. i 204. Brigada taktičke avijacije ukrajinske vojske. To je poslednji aktivni vojni aerodrom. Sada se i on nalazi u dometu ruske artiljerije.

Kelin: Krim treba ponovo da bude deo ukrajinske teritorije

Krim treba ponovo da bude deo ukrajinske teritorije, ako Rusija i Ukrajina potpišu sporazum, saopštio je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kelin.

- Ruska aneksija Krima je nezakonita i stav Turske po ovom pitanju se nije promenio od 2014. Godine. Krim je deo ukrajinske teritorije. To treba da bude u osnovi svakog sporazuma koji budu zaključili Rusija i Ukrajina- rekao je Kelin televiziji TRT.

Rogov: Niko nema nameru da vrati nuklearku Kijevu

Niko neće ispuniti ultimatum ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o povlačenju ruskih Oružanih snaga sa teritorije Zaporoške nuklearne centrale, rekao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ultimatum Zelenskog, preveden na ljudski jezik, znači samo jedno: vratiti kontrolu nad nuklearnom elektranom ukrajinskoj strani kako bi ona mogla da nastavi svoje eksperimente za stvaranje prljave bombe i drži ceo svet kao taoce. Predati atomsku centralu, po kojoj gađaju militanti Zelenskog već četiri meseca, ravno je samoubistvu i takvu odluku niko neće doneti- rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, nuklearnu centralu od ukrajinskog granatiranja čuva ruski sistemi PVO.

- To je jedina garancija bezbednosti nuklearne elektrane od terorističkih napada militanata Zelenskog. Zelenski je bankrotirani prevarant koji zaliva zemlju krvlju običnih ljudi i na tome zarađuje. Rusija je suverena država i niko ne sme da razgovara sa njom jezikom ultimatuma- naglasio je Rogov.

Više snažnih eksplozija odjeknulo je u Zaporožju.
 


Snažna eksplozija u Dnjepropetrovsku

Tokom noći ruska vojska je izvela raketne napade po objektima ukrajinske vojske u Harkovu, Dnjepropetrovsku i Zaporožju. Pored toga, gađani su artiljerijski položaji u području Nikopolja, Marganca i Černigogrigorovke u Dnjepropetrovskoj oblasti, odakle ukrajinska vojska granatira Zaporošku nuklearnu centralu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri