ZELENSKI: VRATIĆEMO NAŠE ZASTAVE NA ISTOK - Praznični dan u Ukrajini protekao u obećanjima predsednika i intenzivnom gađanju gradova u Donbasu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

24. 08. 2022. u 07:18

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski optimistički je kazao juče na proslavi Dana državne zastave, da njegova zemlja nikada neće priznati strane osvajače i da njena zastava nikada neće biti zamenjena za neku drugu.

ЗЕЛЕНСКИ: ВРАТИЋЕМО НАШЕ ЗАСТАВЕ НА ИСТОК - Празнични дан у Украјини протекао у обећањима председника и интензивном гађању градова у Донбасу

Vladimir Zelenski, Foto AP

- U svim privremeno okupiranim gradovima i selima Ukrajine ponovo će se vijoriti ukrajinske zastave - rekao je Zelenski, ali njegov, i optimizam drugih rukovodilaca u Kijevu, odudara od sadašnjeg stanja na frontu jer se ukrajinske snage svakodnevno povlače sa istoka zemlje.

Da u Kijevu ne odustaju od "deokupacije" Krima još jednom su ponovili na jučerašnjem, drugom samitu "Krimska platforma" koji je održan u onlajn video-formatu. Na tom forumu je učestvovalo desetak zemalja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio taj samit kao antiruski, neprijateljski događaj. Predsednik Krima Sergej Aksjonov je rekao da je to šou koji se plaća desetinama hiljada poginulih ukrajinskih vojnika, potocima krvi, ogromnim razaranjem, ekonomskim gubicima i stradanjem običnih ljudi. Ali Zelenskom ništa nije žao i on igra ulogu koju su mu napisali zapadni režiseri.

Predsednička administracija Zelenskog je uoči početka samita najavila "jako snažan" dokument o garancijama bezbednosti koji će biti obznanjen 29. i 30. avgusta. Taj dokument pripremaju predstavnici Estonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Mađarske. Osnovu za taj tekst pripremila je grupa na čelu sa bivšim generalnim sekretarom Andersom Fog Rasmusenom. Zelenski je kazao da bi taj dokument trebao da stvori konkretne garancije bezbednosti za Kijev. Taj novi format su nazvali "Kijevska inicijativa" a on objedinjuje susede i bliske partnere. Zelenski objašnjava da će se tako pojačati koordinacija zemalja kad je reč o regionalnoj bezbednosti i suprotstavljanju opasnostima. Ukrajina traži međunarodne garancije bezbednosti kad već ne žele da je prime u NATO. Nemački kancelar Olaf Šolc je objasnio da garancije bezbednosti koje će se dati Ukrajini, neće biti analogne sa članom 5 statuta NATO, koji podrazumeva da napad na jednu zemlju automatski podrazumeva kolektivnu odbranu.

A bivši predsednik i premijer Rusije, a sada potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kazao je da kijevski režim nema nikakvih garancija bezbednosti, a u NATO ih niko neće primiti. Medvedev je podsetio da je jedino Rusija mogla da Ukrajini da garancije bezbednosti, ali je to odbio kijevski režim kojeg je Zapad stimulisao novcem i raketama. Juče je u Kijev vozom doputovao poljski predsednik Andžej Duda, koji je razgovarao sa domaćinom Zelenskim, a zatim govorio i u parlamentu. On je predložio da se potpiše novi Dogovor o dobrosusedstvu i da se izgradi brza železnička pruga na relaciji Varšava-Kijev.

Poljska namerava da formira koaliciju zemalja koje neće izdavati vize građanima Rusije. Tome se protive Nemačka i Francuska kao i Grčka, Kipar, Portugalija i Holandija. I evropski komesar za spoljnu politiku Đuzep Borelj je protiv toga. Sa druge strane, iz Vilnjusa je juče stigla vest da bi članice EU - Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, koje sve imaju zajedničku granicu sa Rusijom, mogle da spreče ulazak ruskih turista u svoje zemlje, čak i ako EU ne uvede takvu zabranu za celu Uniju.

Foto AP

Iako su u Kijevu najavljivali da bi Rusi za osvetu zbog ubistva Darije Dugin mogli da gađaju civilne objekte u Ukrajini, dogodilo se sasvim suprotno. Ukrajinska artiljerija je "hajmersima" gađala predsedničku administraciju u Donbasu. Predsednik Denis Pušilin nije bio u zgradi. Ciljan je i hotel u centru Donjecka u kome odsedaju novinari, koji su ostali nepovređeni, ali je zato od ukrajinskih granata u Donjecku poginulo šest civila. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajini treba još 50 "hajmersa", američkih višecevnih bacača dalekog dometa da bi se potpuno promenio tok rata. Podoljak je čak napravio i računicu. Jedan "hajmers" Amerikanci Ukrajini prodaju za četiri miliona dolara, što znači da su spremni da potroše 200 miliona kako bi nabavili 50 tih mnogo hvaljenih visokopreciznih višecevnih bacača.

OTKUD BiH NA SAMITU

PREDSEDNIK DNS Nenad Nešić izjavio je da je učešće bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića na konferenciji Krimske platforme rušenje temelja Ustava BiH koji jasno kaže da Predsedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku. "Što SDA više svojata BiH i autistično svoje stavove nameće kao stavove cele zemlje, to je BiH sve slabija", rekao je Nešić.

Potresan oproštaj Aleksandra Dugina od Darije

Poginula za narod i rusku pobedu

POZNATI ruski geopolitičar i filozof Aleksandar Dugin sa velikom tugom i bolom, ali i dostojanstvom, se oprostio od poginule ćerke mlade novinarke Daše Dugine. Za vreme oproštaja u zgradi ruske TV u Ostankinu on je rekao da je Darja poginula za Rusiju i u ime pobede.

- Darja je imala jednu želju: "ne slavite mene, borite se za našu veliku zemlju, čuvajte našu pravoslavnu veru, volite naš ruski narod", i ona je poginula za narod i rusku pobedu - kazao je Aleksandar Dugin.

Foto AP

On je dodao da bi joj bilo drago da ju je predsednik Putin nagradio ordenom za hrabrost. Na oproštaju je bio veliki broj ruskih novinara kao i političara. Predsednik parlamentarne partije "Pravedna Rusija" Sergej Mironov optužio je ukrajinskog predsednika Zelenskog da je on naručio ubijstvo Darje Dugine. Pročitano je i pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, kao i ruskog patrijarha Kirila.

NESLAGANjA OKO BROJA MRTVIH I RANjENIH

U KIJEVU tvrde da su do sada ubili 45.000 ruskih vojnika. Ukrajinski vrhovni komandant Valerij Zalužni izjavio je u ponedeljak da je njegova vojska izgubila oko 9.000 vojnika. To se nikako ne slaže sa nedavnim izjavama Zelenskog kada je govorio da Ukrajinci dnevno gube od 100 do 200 vojnika i da je ranjenika oko 500. U ruskim zatvorima se nalazi više od 9.000 ukrajinskih vojnika, isto toliko se vode kao nestali. Ukrajinski zarobljenici kažu da su na frontu gubici ogromni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)