ALEKSANDAR DUGIN: Poznati ruski filozof, poslednjih godina pripisivana mu je uloga u "tajnoj diplomatiji" (VIDEO)

Tanjug

21. 08. 2022. u 18:52

ALEKSANDAR Dugin, čija je kćerka Darja poginula prilikom eksplozije iza koje, kako se pretpostavlja, stoje ukrajinske službe, jedan je od uticajnijih mislilaca savremene Rusije.

АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Познати руски филозоф, последњих година приписивана му је улога у тајној дипломатији (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

Pretpostavlja se zapravo da je prava meta bio on.

Dugin je svojevrsni politički filozof, zapravo geopolitičar, izuzetno plodan autor, koji je prošao više faza, i njegova dela.

Poslednjih godina pripisivana mu je uloga u nečemu što se najčešće opisuje kao tajna diplomatija.

Rođen je u Moskvi, januara 1962. Otac je bio vojno lice i, kako se navodi, bavio se i obaveštajnim radom.

Još osamdesetih, aktivan je u alternativnim grupama koje se nisu mirile s tadašnjom sovjetskom stvarnošću. Nije međutim, držao da je vrednosni model Zapada, oličen u političkom i ekonomskom liberalizmu, ikakva pažnje vredna alternativa.

Naprotiv, čitav njegov idejni razvoj, a autor je više od 30 knjiga, ima jasnu konstantu - odbacivanje ključnih vrednosnih kategorija savremenog Zapada, iznad svega liberalizma.

U tom smislu Dugin je imao sličan razvojni put kao Solženjicin, koji je od oštrog protivljenja onome što je oličavao sovjetski model, došao do zaključka da je Zapad zapravo neuporedivo gori.

U prvoj fazi već na samom početku studija posvećuje se alterantivnim idejama, istočnjačkim misliocima, pa i izučavanju misticizma, ezoterije. U to vreme kreće su u krugu ezoterijskog pesnika Evgenija Golovina.

Tim putem nailazi na knjige, nedostupne u javnim bibliotečkim fondovima tadašnjeg Sovjetskog Saveza, francuskog mistika Renea Genona kao i italijanskog autora Julijusa Evole. Evolu je i prevodio, još ranih osamdesetih.

Tih godina uočavaju ga i sovjetske bezbednosne službe. Privođen je u više navrata, i onemogućen mu je nastavak studija na prestižnom Vazduhoplovnom institutu.

Dakle vrlo mlad Aleksandar Dugin privučen je idejama tradicionalizma, idejnog koncepta koji je apsolutno odbacio vrednosti modernog Zapada, posebno utilitarnost jednog sveta sasvim okrenutog ekonomiji, i gotovo neosetljivog za onostrano.

Na nivou šire političke misli, odnosno geopolitike, Dugin je jedan od najglasnijih zagovornika starih teorija o - narodima mora i narodima kopna.

Pri čemu se anglosaksonski svet opisuje kao tipična "talasokratija", gde su potisnute sve realne vrednosti, osim ekonomskih interesa, nasuprot narodima kopna, za šta je po njemu primer Rusija, s modelom klasičnih tradicionalnih vrednosti.

Na nivou praktične politike Dugin je bio uključen u nastajanje ili aktivnosti niza političkih grupa još od vremena Gorbačova, počev od pokreta Pamjat, Fronta nacionalnog spasa preko Nacionalboljševičke stranke, Rodine, pa do Jedinstvene Rusije.

Jedan je od tvrdih protivnika Borisa Jeljcina, i među organizatorima je pokušaja rušenja Jeljcina 1993.

Pritom se sve vreme aktivno bavi pisanjem, uređivanjem (časopisi Elementi, Mili angel, sajt Cetvrta politička teorija), izdavaštvom.

U ranijoj fazi, recimo knjigom "Hiperborejska teorija", Dugin zapravo prerađuje nemačke autore u izvesnoj meri bliske nacizmu. Sledi razvojni put (knjige "Konspirologija", "Misterija Evroazije", "Konzervativna revolucija", "Osnovi geopolitike", "Četvrta politička teorija" i druge) u kojima je vidna postupa opredeljenost ka idejama koje su već negovali raniji ruski tradicionalisti, još u međuratnom periodu, otuda evroazijska teorija.

Tvorac tog koncepta je zapravo Nikolaj Trubeckoj (1890 – 1938).

Rukovodio je Centrom za konzervativne studije kao i katedrom za sociologiju međunarodnih odnosa na odeljenu sociologije Univerziteta Lomonosov.

Široko je prevođen, na desetine jezika.

Sam Dugin uostalom navodno poznaje devet jezika.

Iako ga na Zapadu najčešće tumače kao ruskog ultranacionalistu, to je zapravo površan pogled.

Dugin nije ograničen uskim nacionalnim kategorijama, kako se to na Zapadu razume.

Reč je vrednosnom modelu koji liberalizam smatra besmislicom, zapravom svojevrsnim opredeljenjem za ništavilo.

Ali Dugin jeste apsolutno posvećen osmišljavanju državnog pravca Rusije, o čemu je sve vreme otvoreno govorio. Još od devedesetih savetovao je više ključnih ličnosti ruske politike od Genadija Seleznjeva, pa do Vladimira Putina.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo