MORISON PREUZEO OVLAŠĆENJE BEZ PRESEDANA? Australijska Vlada može razmotriti istragu o tajnom polaganju zakletve bišeg premijera

Tanjug

21. 08. 2022. u 08:54

AUSTRALIJSKI premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da bi njegova vlada mogla da razmotri istragu o tome da je bivši premijer Skot Morison tajno položio zakletvu u ključnim ministarstvima tokom pandemije korona virusa.

МОРИСОН ПРЕУЗЕО ОВЛАШЋЕЊЕ БЕЗ ПРЕСЕДАНА? Аустралијска Влада може размотрити истрагу о тајном полагању заклетве бишег премијера

Skot Morison, Foto AP

Morison, koji se povukao sa mesta lidera Liberalne partije nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima u maju, tajno je položio zakletvu u pet ključnih ministarstava tokom pandemije korona virusa, što je predstavljalo preuzimanje ovlašćenja bez presedana, prenosi Rojters. Kako navodi britanska agencija, ovo je izazvala kritike laburističke vlade i Morisonove stranke, ali je bivši premijer branio te poteze na osnovu toga što je smatrao da je odgovornost za naciju u pandemiji samo na njemu.

Albaneze je rekao da će vlada sutra dobiti savet od pomoćnika državnog tužioca o legalnosti Morisonovih postupaka.

FOTO: Tanjug/Dean Lewins/AAP Image via AP

Nagovestio je da će vlada razmotriti istragu i reforme kako bi se osiguralo da takve radnje ne bi mogle da se ponove.

- Razmotrićemo sva ta pitanja nakon što dobijemo savet pomoćnika državnog tužioca. Ja vodim odgovarajuću vladinu politiku, koja ima odgovarajuće procese, i mi ćemo to u potpunosti razmotriti - rekao je Albaneze za televiziju Skaj njuz.

Naveo je da postoje i šira pitanja koje je potrebno ispitati.

- Postoje odvojena pitanja o funkcionisanju naše demokratije, o konvencijama i o tome da li je neka konvencija poništena, i da li postoji potreba za bilo kakvim reformama, kako bi se osiguralo da se ovako nešto više nikada ne ponovi - rekao je Albaneze.

BONUS VIDEO:

ISTORIJSKI LET: Strelka i Belka pre 62 godine bile prvi svemirski putnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja