AMERIČKI BOMBARDERI IZNAD BALKANA: "Leteće tvrđave" izvode niske prelete, pokazuju "predanost sigurnosti NATO saveznika"

Tanjug

19. 08. 2022. u 19:04

AMBASADA SAD u Zagrebu saopštila je danas da će dva američka bombardera B-52 u ponedeljak nadleteti tvrđavu Lovrijenac u Dubrovniku, zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani i obalu Crne Gore.

АМЕРИЧКИ БОМБАРДЕРИ ИЗНАД БАЛКАНА: Летеће тврђаве изводе ниске прелете, показују преданост сигурности НАТО савезника

Foto: Profimedia

Navodi se da su dve američke "leteće tvrđave", trenutno stacionirane u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ponedeljak će izvesti niske prelete na jugoistoku Evrope.

Svrha ove operacije je, navodi se, pokazati američku predanost sigurnosti NATO saveznika lociranih na jugoistoku Evrope.

Bombarderi bi iznad Dubrovnika trebalo da budu u ponedeljak između 15:10 i 15:20, a u slučaju lošeg vremena let bi mogao biti otkazan.

Bombarderi B-52 su kičma američkih vazdušnih snaga više od 60 godina, stoji na njihovim službenim stranicama.

Dugi su 48.5 metara, raspon krila je 56.4 metra, teže oko 83 tone i koštaju oko 84 miliona dolara. Mogu leteti na visini do 15.000 metara, a posada im je petočlana.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

GLUMICA PROŠLA PAKAO SA KLIČKOM: Odveo je našu ćerku u Ukrajinu, nije želeo da je vrati, ja sam lečila zavisnost od alkohola i droge