MAĐARSKI LOVCI DOBILI SIGNAL ZA UZBUNU: Primećen ruski borbeni avion, "gužva" iznad Baltičkog mora

Tanjug

18. 08. 2022. u 19:56

MAĐARSKI avioni "gripen", koji čuvanju baltički vazdušni prostor, primili su danas prvi signal za uzbunu u 2022. godini, saopštio je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovički.

МАЂАРСКИ ЛОВЦИ ДОБИЛИ СИГНАЛ ЗА УЗБУНУ: Примећен руски борбени авион, гужва изнад Балтичког мора

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

On je na svom Fejsbuku naveo da su mađarski lovci, koji sa nekoliko NATO zemalja čuvaju vazdušni prostor iznad Baltika, dobili znak za uzbunu zbog neidentifikovanog aviona, preneo je MTI.

- U skladu sa međunarodnim protokolom, ''gripeni'' su identifikovali ruski ''iljušin-76'' koji se kretao iznad Baltičkog mora, a onda su se vratili u bazu u Siaulajiju na severu Litvanije - kazao je mađarski ministar.

Mađarska vojska čuva vazdušni prostor iznad Baltika sa oko 80 vojnika i četiri "gripena" u prethodna četiri meseca, zajedno sa Nemačkom, Češkom i Italijom, a sve pod komandom NATO, preneo je Šalaj-Bobrovicki.

Rusija je danas prebacila avione MiG-31I naoružane hipersoničnim raketama "Kinžal" u Kalinjingrad.

- Danas, 18. avgusta 2022. godine, u okviru sprovođenja dodatnih mera strateškog odvraćanja, tri aviona MiG-31I sa hipersoničnim projektilima "Kinžal" prebačena su na aerodrom Čkalovsk u Kalinjingradskoj oblasti - navodi se u poruci.

Agencija je pojasnila da je tokom leta razrađena interakcija sa borbenim avionima 6. armije Vazduhoplovstva, kao i mornaričkom avijacijom Baltičke flote.

- Na aerodromu Čkalovsk biće organizovano danonoćno borbeno dežurstvo aviona MiG-31I sa hipersoničnim avijacijskim sistemom "Kinžal" - dodali su u Ministarstvu odbrane.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku