PANIKA U ZAPOROŽJU Kulja dim iz nuklearke: "Preti nam katastrofa veća od Černobilja" (VIDEO)

novosti online

12. 08. 2022. u 13:49

Rusija i Ukrajina nastavljaju da se međusobno optužuju za raketiranje nuklearke u Zaporožju, a iz najveće elektrane u Evropi, društvenim mrežama se širi snimak.

ПАНИКА У ЗАПОРОЖЈУ Куља дим из нуклеарке: Прети нам катастрофа већа од Чернобиља (ВИДЕО)

Elektrana Zaporožje / Foto AP

Na snimku se vidi oblak dima koji, prema rečima očevidaca, dolazi iz pravca elektrane.

Rojters piše da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zato predložio da elektrana u Zaporožju proglasi deo područja oko sebe demilitarizovanom zonom.

Energoatom, ukrajinska agencija koja upravlja četiri nuklearne elektrane u zemlji, saopštila je u četvrtak da je nuklearna elektrana Zaporožje napadnuta pet puta i da su neke od raketa pale u blizini prostorija u kojima se čuva radioaktivni otpad.

Ruska novinska agencija TASS piše da su zvaničnici koje je postavila Rusija rekli da je Ukrajina ispalila dve rakete na elektranu i ometala primopredaju smene.

Katastrofa poput Černobilja Gutereš je u četvrtak pozvao obe zemlje da prestanu da napadaju fabriku. "Taj objekat ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizovana zona za obezbeđenje područja oko elektrane", rekao je generalni sekretar UN. Rusija je u martu zauzela elektranu u Zaporožju. Ruske snage ga i dalje drže, a u njemu rade ukrajinski stručnjaci. Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom i da zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu. Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu "preti nuklearna katastrofa poput Černobilja" i da bi zvaničnici IAEA mogli da dođu u elektranu u Zaporožju tokom avgusta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahteva da Rusija preda elektranu Ukrajini.

Katastrofa poput Černobilja

Gutereš je u četvrtak pozvao obe zemlje da prestanu da napadaju fabriku. "Taj objekat ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizovana zona za obezbeđenje područja oko elektrane", rekao je generalni sekretar UN.

Rusija je u martu zauzela elektranu u Zaporožju. Ruske snage ga i dalje drže, a u njemu rade ukrajinski stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom i da zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu.

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu "preti nuklearna katastrofa poput Černobilja" i da bi zvaničnici IAEA mogli da dođu u elektranu u Zaporožju tokom avgusta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahteva da Rusija preda elektranu Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EPICENTAR NA DUBINI OD 55 KILOMETARA: Snažan zemljotres pogodio Aljasku