TRAMPU TRAŽE RUPU U ZAKONU: Steže se pravni obruč oko bivšeg predsednika SAD posle objave da se opet kandiduje za Belu kuću

D. SAVIĆ

11. 08. 2022. u 10:08

NEPUNA tri meseca uoči žestoke novembarske borbe za Kongres, kada se odlučuje da li će demokrate uspeti da održe tesnu većinu u oba doma zdanja na Kapitol hilu, steže se pravni obruč oko bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je ne samo vodeća ličnost republikanaca već i kandidat za povratak u Belu kuću 2024. godine.

ТРАМПУ ТРАЖЕ РУПУ У ЗАКОНУ: Стеже се правни обруч око бившег председника САД после објаве да се опет кандидује за Белу кућу

Tramp uveren da uživa poverenje većine Amerikanaca, Foto AP

Dramatični FBI pretres Trampove rezidencije na Floridi označio je iznenadnu eskalaciju nekoliko istraga o bivšem predsedniku.

Ako se istraga, koja je navodno povezana sa Trampovim neprimerenim rukovanjem poverljivim predsedničkim dokumentima, završi osudom, spekuliše se da bi to moglo da blokira njegovu ponovnu kandidaturu. Oko iste poente vrti se i poziv da sutra svedoči u kancelariji njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms, posle trogodišnje građanske istrage o Trampovoj organizaciji. Tramp sve to smatra "nastavkom najvećeg lova na veštice u istoriji SAD!"

- Moje veliko društvo i mene napadaju sa svih strana. Banana republika! - rekao je bivši predsednik SAD.

Foto AP

Trampovo svedočenje odnosi se na dugotrajnu istragu u Njujorku o tome da li je njegova organizacija obmanula zajmodavce i poreske organe, pružajući im pogrešne finansijske izveštaje da bi dobila kredite, osiguranje i olakšice. Bivši predsednik i Trampova organizacija ranije su negirali bilo kakvu krivicu i nazvali građansku istragu Džejmsa, inače demokrate, politički motivisanom.

Prethodno, Tramp nije uspeo u pokušaju da blokira sudske pozive za svedočenje njega i njegove dece, Donalda Trampa mlađeg i Ivanke Tramp. Tramp mlađi, koji sa bratom Erikom Trampom vodi Trampovu organizaciju, i Ivanka Tramp nisu se pozvali na prava iz Petog amandmana i odgovarali su na pitanja države. Nije poznato ni šta su pitani, niti šta su rekli.

Sve to se događa nakon što je FBI izdao nalog za pretres u njegovom prebivalištu na Floridi, u vezi sa istragom o rukovanju poverljivim dokumentima. Već sledećeg dana je savezni žalbeni sud odbio njegov dugogodišnji napor da blokira odbor Predstavničkog doma da dobije njegove poreske prijave.

Istovremeno, Džozef Moreno, bivši tužilac Ministarstva pravde, kaže da priroda i osetljivost pretresa u Trampovom domu Mar-a-Lago sugeriše da se istraga kreće u pravcu potencijalnih optužbi zbog nezakonitog rukovanja predsedničkom evidencijom, što za svakog osuđenog po tom zakonu znači da će "biti diskvalifikovan sa obavljanja" savezne funkcije. Stoga pojedini analitičari sugerišu da bi osuđujuća presuda mogla da prekine Trampove nade o povratku u Belu kuću.

Drugi pravnici, međutim, insistiraju da je malo verovatno da će se zakon primeniti, jer su jedina ograničenja predsedničke podobnosti državljanstvo, prebivalište i starost.

Pravni i ustavni stručnjaci kažu za britanski Bi-Bi-Si da ne postoji zabrana da se čak i osuđeni kriminalci kandiduju za predsednika. Poslednji primer je bivši predsednik Džordž V. Buš, koji je bio osuđen za vožnju u alkoholisanom stanju, ali je ipak odslužio dva mandata u Beloj kući.

Foto: EPA

BAJDEN NEOBAVEŠTEN

Američki predsednik Džozef Bajden nije bio unapred obavešten o raciji u domu Trampa na Floridi, saopštila je Bela kuća, ističući da Ministarstvo pravde vodi istragu nezavisno. "Predsednik nije bio obavešten, nije bio svestan toga, niti je iko iz Bele kuće znao za to", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

PO OSEĆAjU

Tramp je, ispitivan o tačnosti njegove neto vrednosti i finansijskih izveštaja u prethodnim tužbama, 2007. godine rekao da je svoju neto vrednost, u određenoj meri, izračunao na osnovu svojih "osećanja": "Mislim da svi preteruju sa vrednošću svoje imovine... Ko ne bi?" Upitan da li je naduvao vrednost, rekao je: "Ne izvan razuma."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a