PEKING DRŽI TAJVAN "NA NIŠANU": Kineska vojska izvodiće redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije razdvajanja važnog moreuza

D. SAVIĆ

08. 08. 2022. u 10:05

MINISTARSTVO odbrane Tajvana juče je poslalo avione i brodove da "adekvatno" reaguju na kineske vojne vežbe tokom kojih su brojni kineski vojni avioni, brodovi i dronovi pravom bojevom municijom simulirali napad na to ostrvo i tajvansku mornaricu.

ПЕКИНГ ДРЖИ ТАЈВАН НА НИШАНУ: Кинеска војска изводиће редовне вежбе на источној страни средње линије раздвајања важног мореуза

Foto AP

Kineska vojska je najavila da će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, a da će u narednim vežbama biti upotrebljavani snajperi, borbena vozila, oklopna vozila, kao i jurišni helikopteri.

Povećane tenzije u ovom važnom pomorskom prolazu usledile su posle putovanja na Tajvan američke delegacije na čelu sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (82). Kina je posetu doživela kao izazov politici "jedne Kine" i suverenitetu Pekinga nad Tajvanom.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su kineski brodovi i avioni tokom vikenda izveli misije u Tajvanskom moreuzu, pri čemu su neki prešli srednju liniju - nezvanični "tampon" koji razdvaja dve strane. Srednja linija u uskom moreuzu od svega oko 80 kilometara između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze. Ona nikada nije pravno priznata i predstavlja imaginarnu liniju koju je američka vojska napravila za svoje borbene potrebe u prošlom veku.

Komentarišući manevre kineske vojske u Tajvanskom moreuzu predsednik vlade u Tajpeju Su Ceng Čang ocenio je da je Kina "arogantno koristila vojne akcije da naruši regionalni mir i stabilnost". Su je pozvao Peking da ne demonstrira vojnu silu i osudio "strane neprijatelje" koji izvođenjem sajber napada i kampanjom dezinformacija pokušavaju da naruše moral naroda Tajvana.

Vašington je optužio Kinu za eskalaciju tenzija:

- Ove aktivnosti predstavljaju značajnu eskalaciju u naporima Kine da promeni status kvo.

Kineski vojnik posmatra tajvanski brod, Foto AP

One su provokativne, neodgovorne i povećavaju rizik od pogrešne procene - rekao je portparol Bele kuće, dodavši da su "takođe u suprotnosti sa našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti preko Tajvanskog moreuza".

Kina je, međutim, rekla da je poseta gospođe Pelosi "ozbiljno ugrozila" mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Peking je, uz to, zaustavio saradnju sa SAD u nekoliko ključnih oblasti, uključujući klimatske promene, vojne razgovore i napore u borbi protiv međunarodnog kriminala, na šta je američki državni sekretar Entoni Blinken optužio Kinu da preduzima "neodgovorne korake" blokiranjem ključnih kanala komunikacije sa Vašingtonom.

Foto: EPA

TRAMP: LUDA NENSI!

Bivši predsednik Donald Tramp (na slici) osudio je predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi (82) zbog posete Tajvanu, nazvavši njeno putovanje "kineskim snom". Tramp je tvrdio da bi poseta Pelosijeve, koja je dovela do velikih kineskih vojnih vežbi i prekida nekih diplomatskih veza sa SAD, "izazvala velika trvenja i mržnju": "Luda Nensi Pelosi, šta dođavola? Šta je radila na Tajvanu?" rekao je Tramp. "Ona je bila kineski san.

Dala im je izgovor. Tražili su taj izgovor, ona ga je dala. Sve što dotakne pretvara se u - znaš, znaš šta."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom