KIJEV PRETI - GAĐAĆEMO KRIM: Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da mogu da napadaju poluostrvo sa američkim HIMARS

P. Z. S. / ria.ru

16. 07. 2022. u 19:36

KIJEV može da upotrebi američke rakete za udar na Krim, rekao je portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Vadim Skibicki.

КИЈЕВ ПРЕТИ - ГАЂАЋЕМО КРИМ: Министарство одбране Украјине саопштило је да могу да нападају полуострво са америчким ХИМАРС

Foto: Printscreen


Na pitanje novinara da li ukrajinske trupe mogu da koriste HIMARS i M270 VBR za gađanje ciljeva na Krimu, Skibicki je odgovorio potvrdno. U emisiji ujedinjenog ukrajinskog teletona, on je posebno istakao „aktivnu upotrebu Crnomorske flote Ruske Federacije“.

Prethodno su SAD predale Ukrajini osam mobilnih lansera na šasiji sa točkovima HIMARS MLRS (VBR). Planirano je da još četiri takve instalacije budu prebačene u Kijev.

Zamenik šefa Pentagona Kolin Kal rekao je 1. juna da su SAD obezbedile obećanje ukrajinskih vlasti, uključujući lično Vladimira Zelenskog, da neće koristiti HIMARS za udare na rusku teritoriju. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, do danas su uništene najmanje dve HIMARS instalacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije da će Rusija, u slučaju isporuka raketa dugog dometa Kijevu, doneti zaključke o udarima na one objekte koji još nisu pogođeni.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Kijevu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)