NE SMIRUJU SE PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA U HOLANDIJI: Nastavljene blokade dok država uzvraća pretnjama, i optužnicama

Novosti online

09. 07. 2022. u 19:45

POLjOPRIVREDNICI u Holandiji su nastavili proteste, a u petak su blokirali pristup distributivnom centru Džambo u Verdenu, prerađivaču otpada u Vijsteru, i parkiranjem svojih traktora oko zgrade administracije pokrajine Zeland.

НЕ СМИРУЈУ СЕ ПРОТЕСТИ ПОЉОПРИВРЕДНИКА У ХОЛАНДИЈИ: Настављене блокаде док држава узвраћа претњама, и оптужницама

EPA/EFE

Policija je saopštila da je u sredu uhapsila 52-godišnjeg muškarca iz Kutvajkerbruka zbog pretnji ministru Van der Valu. Tokom nedavnog protesta farmera, ovaj čovek je okačio transparent na svom traktoru na kojem je navedeno ministrovo ime pored imena ubijenih političara Pima Fortujna i Tea van Goga. 

On je optužen za pretnje i pobunu, a holandski list Volkskrant prenosi da se gomilaju tužbe protiv demonstranata koje optužuju za pretnje, pobunu, nepoštovanje policijskih naređenja, a često i za otvoreni napad.

Pala je i prva presuda: na 120 sati društveno korisnog rada, ali samo uslovno na dva meseca, osuđen je 23-godišnji farmer sa juga Holandije koji je prošle nedelje preko Telegrama pozvao kolege da zatvore aerodrom Shiphol.

Holandsko tužilaštvo istražuje zašto je policija na protestima poljoprivrednika u utorak pucala na 16-godišnjeg farmera. On je bio priveden pod sumnjom da je traktorom nasrnuo na policiju, ali je ta optužba odbačena.

Njegova porodica je rekla da je odlučila da sačeka da se podigne optužnicu protiv policajca koji je pucao. Prema rečima dečakove majke, istražitelji su ih zamolili da sačekaju sastanak sa policijom.

Šef policije: Policajac koji je pucao na traktor pogrešno je procenio situaciju

Geri Veldhuis, policijski komesar za okrug Severne Holandije, smatra da je policajac koji je ove nedelje pucao na traktor dečaka u Herenvenu pogrešio u proceni situacije, jer se "plašio za bezbednost" svojih kolega.

Policija je prvobitno saopštila da su neki od demonstranata "stvorili preteću situaciju" tako što su se traktorima vozili prema policajcima i njihovim vozilima.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori