PREKID DIPLOMATSKIH ODNOSA RUSIJE I BUGARSKE? Ruska ambasadorka će zatražiti zatvaranje predstavništva u Sofiji

Tanjug

01. 07. 2022. u 15:17

RUSKA ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova izjavila je danas da će zatražiti od Moskve da zatvori ambasadu u Sofiji nakon što je ignorisan njen apel da bugarske vlasti ponište odluku o proterivanju 70 ruskih diplomata.

ПРЕКИД ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА РУСИЈЕ И БУГАРСКЕ? Руска амбасадорка ће затражити затварање представништва у Софији

Foto: Piksabej

U izjavi upućenoj bugarskom narodu Mitrofanova je proterivanje nazvala „neprijateljskim korakom bez presedana” i navela da je juče zatražila od Sofije da preinači svoju odluku do danas u podne, jer će, u protivnom, zatražiti od Moskve da razmotri potpuno zatvaranje ambasade u Bugarskoj, navodi Rojters.

- Nažalost, bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je ignorisalo naš apel. Nameravam da u najkraćem roku predložim rukovodstvu moje zemlje da razmotri pitanje zatvaranja ruske ambasade u Bugarskoj, što će neizbežno značiti zatvaranje bugarske diplomatske misije u Moskvi, napisala je Mitrofanova u saopštenju.

Dodala je da „odgovornost za sve ozbiljne posledice koje će uslediti snosi odlazeća vlada premijera Bugarske Kirila Petkova“, prenosi britanska agencija.

Premijer Bugarske Kiril Petkov ranije ove nedelje najavio je proterivanje 70 ruskih diplomata, optužujući ih da su se bavili špijunažom, a ranije danas je odbacio zahtev Mitrofanove, prenosi Rojters.

Oko 60 ljudi okupilo se danas ispred ruske ambasade u Sofiji na demonstracijama protiv odluke vlade da protera rusko diplomatsko osoblje, a pristalice odluke Petkova planiraju miting u nedelju na aerodromu u Sofiji, kada bi 70 ruskih diplomata zajedno sa porodicama trebalo da napusti Bugarsku, navodi Rojters.


 

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠTA KAŽE ZAKON: Sme li se voziti u papučama i štiklama - među vozačima postoji velika zabluda vezana za ovu temu