RUSI UPUTILI ULTIMATUM BUGARSKOJ: Povucite odluku ili će uslediti teške posledice

Tanjug

30. 06. 2022. u 21:17

RUSKA ambasada u Sofiji zatražila je od bugarskog Ministarstva spoljnih poslova da poništi odluku o proterivanju 70 zaposlenih u ruskim diplomatskim misijama, navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu ambasade.

РУСИ УПУТИЛИ УЛТИМАТУМ БУГАРСКОЈ: Повуците одлуку или ће уследити тешке последице

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Smatramo da je proglašavanje 70 zaposlenih u ruskim inostranim institucijama u Bugarskoj za persone non grata bez presedana, klevetnički i apsolutno neosnovan i provokativan čin koji podriva temelje našeg odnosa. Rusija u potpunosti odbacuje ove navode - saopštila je ruska ambasada, a preneo TASS.

Ambasada je upozorila na moguće izuzetno teške posledice po odnose dve zemlje.

Odlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov pozvao je nakon toga Rusiju da povuče diplomatski ultimatum upućen toj zemlji, nakon što je Sofija proterala 70 ruskih diplomata, i da odustane od pretnje zatvaranjem ruske ambasade u toj balkanskoj zemlji.

Bugarska, članica EU i NATO, saopštila je u utorak da proteruje 70 ruskih diplomata zbog zabrinutosti za špijunažu i da je postavila ograničenje na veličinu predstavništva Moskve, pošto su se tenzije između dve nekada bliske zemlje povećale oko Ukrajine, preneo je Rojters.

Taj potez, koji su najavili Ministarstvo spoljnih poslova i Petkov, bio je najveće proterivanje ruskih diplomata od strane Sofije u poslednjih nekoliko godina i smanjio bi na više od polovine diplomatsko prisustvo Moskve u toj balkanskoj zemlji.

Petkov je u saopštenju pozvao Rusiju da zadrži otvorene diplomatske kanale između Moskve i Sofije i istakao da bi uprkos proterivanju, Rusija i dalje imala 43 diplomatska službenika naspram samo 12 bugarskih u Moskvi.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU" - Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)