ROSATOM GRADI NUKLEARKU U EGIPTU: Ispunjavaće najviše “postfukušimske” standarde

P. Z. S. / ria.ru

29. 06. 2022. u 20:17

EGIPATSKA regulatorna uprava za nuklearnu i radiologiju (ENRRA) izdala je Rosatomu dozvolu za izgradnju prve elektrane nuklearne elektrane El Daba na severu zemlje, navodi se u saopštenju za javnost RIA Novosti.

РОСАТОМ ГРАДИ НУКЛЕАРКУ У ЕГИПТУ: Испуњаваће највише “постфукушимске” стандарде

Pogoni na atome ne zagađuju životnu sredinu / Foto EPA

-Odbor guvernera ENRRA, kojim predsedava Sami Šaban, pristao je da izda dozvolu za izgradnju prve energetske jedinice nuklearne elektrane El Daba, navodi se u izveštaju.

Uprava je istakla da je dokumentacija za prvi agregat više od 8.500 stranica teksta. Stručnjaci ENRRA-e izvršili su više inspekcijskih nadzora na gradilištu NE i „nisu utvrdili pretnje ljudima, životnoj sredini i imovini”, u vezi sa kojima je odlučeno da se izda dozvola.

Odeljenje je saopštilo da je, prema strategiji egipatske države, planirano da se oko 9 odsto električne energije u zemlji dobija iz nuklearnih elektrana.

Predsednik Atomstrojeksporta Aleksandar Lokšin rekao je ranije da bi izgradnja prvog bloka nuklearne elektrane El-Daba, koju gradi Rosatom u Egiptu, mogla da počne u prvoj polovini jula, a formalni datum je 11. jul.

Stvarnim početkom izgradnje bloka NE ​​smatra se početak betoniranja temeljne ploče njenog reaktorskog prostora.

Početkom juna, na proizvodnom mestu u Sankt Peterburgu, gde se proizvodi oprema po narudžbini Rosatoma, počela je proizvodnja zalogaja za reaktorsku posudu NE El-Dabaa.

Rusija i Egipat su 2015. godine u Kairu potpisali sporazum o saradnji u izgradnji nuklearne elektrane El Daba i sporazum o uslovima ruskog kredita za ovu namenu u iznosu od 25 milijardi dolara. U decembru 2017. godine, takođe u Kairu, strane su potpisale akte o stupanju na snagu komercijalnih ugovora za izgradnju nuklearne elektrane.

Nuklearna elektrana El-Daba će se sastojati od četiri bloka snage po 1200 MV. Oni će upravljati naprednim ruskim nuklearnim reaktorima VVER-1200 generacije „3+“ koji ispunjavaju najviše – postfukušimske – bezbednosne standarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković