NATO ZVANIČNO POZVAO FINSKU I ŠVEDSKU U ALIJANSU "NJihova bezbednost je od velikog direktnog značaja za nas"

Novosti onlajn/R. V.

29. 06. 2022. u 15:12

LIDERI NATO-a doneli su u sredu zvaničnu odluku da pozovu Švedsku i Finsku da postanu članice Severnoatlantske alijanse, navodi se u deklaraciji koja je prosleđena nakon prvog sastanka.

НАТО ЗВАНИЧНО ПОЗВАО ФИНСКУ И ШВЕДСКУ У АЛИЈАНСУ Њихова безбедност је од великог директног значаја за нас

Foto: Shutterstock/Ilustracije

- Danas smo odlučili da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice NATO-a - navodi se u dokumentu.

Članice NATO-a su se takođe složile da potpišu u sredu odgovarajući protokol o pristupanju. Sada će ulazak pridošlica u Alijansu morati da ratifikuju parlamenti 30 sadašnjih članica Severnoatlantske alijanse.

- Pristupanje Finske i Švedske će ojačati njihovu bezbednost, učiniti NATO jačim... Bezbednost Finske i Švedske je od velikog direktnog značaja za Alijansu, uključujući i tokom procesa pristupanja - navodi se u dokumentu.

Turska, Švedska i Finska potpisale su u utorak u Madridu bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare. Turska je zauzvrat povukla svoje primedbe na ulazak Švedske i Finske u NATO.

Moskva je više puta napomenula da je Alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je naglasio pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Istovremeno, on ulazak Švedske i Finske u ovu organizaciju ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti Helsinkija bilo pogrešno, jer nema pretnji za Finsku.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ŽIVOT ENCA FERARIJA: Iz svile u siromaštvo do svetske slave