OŠTRA PORUKA IZ PJONGJANGA: Zajedničke vežbe SAD, Južne Koreje i Japana imaju zlokoban cilj – stvaraju azijsku verziju NATO-a

Tanjug

29. 06. 2022. u 14:27

ZAJEDNIČKE vežbe SAD, Južne Koreje i Japana imaju „zlokoban cilj“ prema Severnoj Koreji i deo su opasnog uvoda u stvaranje „azijske verzije NATO-a“, saopštila je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

ОШТРА ПОРУКА ИЗ ПЈОНГЈАНГА: Заједничке вежбе САД, Јужне Кореје и Јапана имају злокобан циљ – стварају азијску верзију НАТО-а

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Izveštaj KCNA objavljen je nekoliko sati pre nego što će lideri Južne Koreje i Japana po prvi put prisustvovati godišnjem samitu NATO-a kao posmatrači, prenosi Rojters.

Planirano je da se oni sastanu sa predsednikom SAD DŽozefom Bajdenom kako bi razgovarali o Severnoj Koreji, prvom takvom trilateralnom samitu od 2017, navodi britanska agencija.

Tri zemlje nameravaju da sprovedu združenu vežbu otkrivanja i praćenja raketa u blizini Havaja u avgustu, pod nazivom "Pacifik dragon".

- SAD postaju tvrdoglavo nastrojene ka vojnoj saradnji sa svojim marionetama, ne obazirući se na primarni bezbednosni zahtev i zabrinutost azijsko-pacifičkih zemalja - saopštila je KCNA.

Navedeno je i da "plan za formiranje vojnog saveza SAD - Japan - Južna Koreja, motivisan ulagivanjem Tokija i Seula Vašingtonu" predstavlja opasan uvod u stvaranje "azijske verzije NATO-a", čime "Vašington podstiče novi hladni rat".

U sličnoj izjavi tokom vikenda, Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je poručilo da planirane vežbe pokazuju licemerje američkih ponuda za diplomatski angažman i dijalog bez preduslova.

Severna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj raketnih testiranja, uključujući i svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu, i postoji zabrinutost da bi mogla da testira nuklearno oružje, prvi put od 2017, prenosi Rojters.

Južna Koreja i Japan su saveznici SAD, ali je njihov međusobni odnos opterećen tenzijama iz prošlosti oko japanske okupacije Koreje od 1910. do 1945.

Vašington podstiče Seul i Tokio da više sarađuju suočeni sa pretnjama Severne Koreje, kao i da se suprotstave rastućem uticaju.

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZVINITE ŠTO SMETAM Bora o razlikama između Srba i Slovenaca