NATO NIJE U STANJU DA SPREČI RUSIJU DA ISPUNI CILJEVE Kinesko izdanje Global tajmsa: "Alijansa predvođena Amerikom istrošila svoje mogućnosti"

Novosti onlajn/R. V.

28. 06. 2022. u 11:09

UPRKOS svim ulaganjima u sukob u Ukrajini, Severnoatlantska alijansa nije u stanju da spreči Rusiju da ispuni ciljeve svoje specijalne operacije, piše kinesko izdanje "Global tajmsa", prenose RIA Novosti.

НАТО НИЈЕ У СТАЊУ ДА СПРЕЧИ РУСИЈУ ДА ИСПУНИ ЦИЉЕВЕ Кинеско издање Глобал тајмса: Алијанса предвођена Америком истрошила своје могућности

Foto AP

- Iza agresivne retorike NATO-a kriju se protivrečnosti i neslaganja unutar bloka. Alijansa predvođena SAD odavno je istrošila sve svoje mogućnosti - primećuje se u publikaciji.

Foto: Printskrin/www.globaltimes.cn

U publikaciji se takođe naglašava da će snabdevanje Kijeva oružjem i sankcije Rusiji dovesti samo do negativnih ekonomskih posledica po njih same.

- Amerikanci i Evropljani su dobro svesni da Rusija nikome ne predstavlja pretnju. I možemo očekivati da će na jesen obični građani sa Zapada početi da postavljaju pitanja svojim liderima - "Zašto bismo mi i dalje trpeli ekonomske poteškoće?" - navodi se u tekstu.

Istovremeno, kako navodi ovo izdanje, neke članice NATO-a priznale su da su već iscrple sve svoje zalihe vojne opreme za Kijev, a isporuka novog naoružanja ovoj istočnoevropskoj zemlji zahtevala bi značajan proizvodni napor i vreme.

Time, kako je sumirao autor, SAD gube autoritet i biće prinuđene da svoju viziju globalnog poretka koordiniraju sa drugim članicama međunarodne zajednice.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je, posebno, zahtevala od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Predlozi sadrže i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja NATO-a u blizini granica Rusije i povlačenju snaga Alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Kako je naglasio Vladimir Putin, njen cilj je „zaštititi ljude koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar