PUTIN IMA TOLIKO GOTOVINE DA MOŽE ZAVRNUTI GAS: Stručnjaci složni u oceni, energetska politika EU teatar apsurda

Srna

28. 06. 2022. u 19:00

RUSKI lider Vladimir Putin ima toliko novca da može zaustaviti gas za EU, odnosno prestati da je snabdeva, navode zapadni mediji i stručnjaci.

ПУТИН ИМА ТОЛИКО ГОТОВИНЕ ДА МОЖЕ ЗАВРНУТИ ГАС: Стручњаци сложни у оцени, енергетска политика ЕУ театар апсурда

Foto: Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Sve više se čini da su ruske sankcije prema EU zaustavljanjem snabdevanja gasom - realan scenario.

Bi-Bi-Si navodi da je Međunarodna agencija za energiju upozorila da Rusija ove zimu može "zavrnuti" gas Evropi te predlaže da se svi pripreme za takav scenario.

I agencija Blumberg primećuje da je moguće da će Rusija sankcionisati EU.

Cena prirodnog gasa u Evropi raste treći dan zaredom, zbog pretnje smanjenih isporuka iz Rusije. Zato se skladišta gasa pune sporije od očekivanja.

"Gaspromove" pošiljke kroz `Severni tok` ostaju na 40 odsto kapaciteta, što redukuje snabdevanje kupaca u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama.

"Njujork tajms" upozorava da su se već intenzivirale evropske rasprave o kriznim scenarijima te prenose izjave njemačih zvaničnika da je već došlo do gasne krize i da je gas roba koje će ubuduće nedostajati.

"Vol strit džurnal" kritikuje ideju da se ograniče cene ruskom gasu stvaranjem kartela zapadnih nacija i njihovih saveznika.

Čak i ako se zanemari pitanje kako će se provoditi taj neobični mehanizam limitiranja cene, krenula su upozorenja kako je cijela priča vrlo čudna.

- Cenovni limiti ne rade. Ekonomska je ludost pokušati tako nešto. Umesto da prodaje naftu EU, Rusija će je prodati Indiji i Kini. U najboljem slučaju ova runda besmislica neće učiniti ništa nego preusmeriti gas sa jednog mesta na udaljenija mesta uz povećane cene za sve", navodi ugledni ekonomista Majkl Šedlok.

Uz to je postavio cinično pitanje: "Ako je tako lako, zašto to nisu napravili pre nekoliko mjeseci? Zašto nisu postavili cenu na 15 dolara za barel?"

Uostalom, šta ako Rusija na ovakve nove mere odgovori svojim sankcijama protiv zapadnih zemalja?

"Eurointelidžens" piše o toj temi uz opasku da je "pozorište apsurda duga evropska tradicija".

- Ali, čak i slavni dramatičari u ovoj predstavi muče se kako izaći sa nečim tako apsurdnim kao što je priča o Njemačkoj i gasnim sankcijama. Ispočetka je prioritet bio omogućiti dotok gasa, a onda su nemačka vlada i EU odlučili da sankcionišu ruski ugalj i naftu. Zatim su razvodnili vlastite sankcije plaćajući "Gaspromu" u rubljama. I sada Putin ima toliko gotovine da on može da uvede sankcije EU", piše u tekstu.

 

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a