ŠOLCOVOM SAVETNIKU PREKIPELO: Iznenadio javnost svojim komentarom o Ukrajini

Novosti onlajn

22. 06. 2022. u 15:39

POLITIČARI i komentatori u Berlinu zaprepašćeni su komentarima Jensa Plotnera, savetnika za spoljnu politiku kancelara Olafa Šolca, koji je rekao da i mediji treba više da se usredsrede na budući odnos Nemačke s Rusijom, nego na snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem.

ШОЛЦОВОМ САВЕТНИКУ ПРЕКИПЕЛО: Изненадио јавност својим коментаром о Украјини

Foto AP

Jens Plotner osvrnuo se na optužbe u kojima se veliki deo medija i opozicije obrušio na nemačku vladu, smatrajući da je oklevala u svojoj podršci Ukrajini i da ju je mnogo sporije snabdevala teškim oružjem nego što su to učinili SAD, Velika Britanija i Francuska, piše FT.

Govoreći na raspravi u nemačkom Savetu za spoljne poslove (DGAP), rekao je da je raspravu o pomoći Ukrajini podstakla "groznica koja propušta velika pitanja".

- Možete da ispunite puno novinskih stranica pisanjem o Marderi, vrsti borbenog vozila koje je Kijev zatražio od Nemačke, ali nekako pronalazim puno manje članaka o tome kakav bi naš odnos s Rusijom trebao biti u budućnosti. I to je barem jednako uzbudljivo i relevantno pitanje o kojem bismo mogli da raspravljamo - rekao je Plotner.

Primedbe su izazvale ljutiti odgovor Mari Agnes Strak Cimerman, istaknute zastupnice liberalnih Slobodnih demokrata, jedne od tri stranke u Šolcovoj vladajućoj koaliciji. Strak Cimermanova, predsednica Odbora za obranu u Bundestagu, rekla je da Plotnerovi komentari "otkrivaju način razmišljanja poslednjih nekoliko desetina godina koji su nas doveli u ovu užasnu situaciju".

- Nije vreme da s ljubavlju razmišljamo o Rusiji, nego da pomognemo Ukrajini - dodala je.

Tajming

Izjave Plotnera, koji retko govori u javnosti, bacile su fokus na način na koji Šolc i njegov tim gledaju na rat u Ukrajini. Šolc je bio na udaru saveznika u istočnoj Evropi zbog održavanja telefonskog kontakta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos navodima o zločinima koje su moskovske trupe navodno počinile u gradovima poput Buče i razaranju koje su njeni avioni i artiljerija izazvali po ukrajinskim gradovima.

Plotner je u svom govoru istakao da Nemačka podržava Ukrajinu "politički, ekonomski i vojno" i to "u velikoj meri".

Njegov govor dogodio se nekoliko sati pre nego što je Ukrajina objavila da je preuzela isporuku određenog broja oklopnih haubica PzH 2000, prvog teškog naoružanja koje je Nemačka isporučila Kijevu. PzH je najmodernija artiljerija Bundesvera i može pogoditi ciljeve udaljene 40 kilometara.

Ali Plotner je takođe govorio i o mogućem članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji, o čemu će se raspravljati na samitu EU ove nedelje, i to na način koji bi vlada u Kijevu mogla smatrati neprijatnim.

- Samo zato što ste napadnuti ne znači automatski i da se vaša vladavina prava poboljšala - poručio je Plotner Ukrajincima.

- Problemi zbog kojih su Ukrajinci pali su strukturni, oni su još uvek tu i moraju da se rešavaju - naglasio je Plotner.

"Zabrinjavajuće"

Noah Barkin, stručnjak u nemačkom think-tanku Maršal fond of US, nije bio zadovoljan nakon govora Šolcovog savetnika za spoljnu politiku.

- Poruke koje je Plotner poslao zabrinjavajuće su za građane Ukrajine, nemačke partnere u istočnoj Evropi, te mnoge njene najbliže saveznike širom sveta, uključujući i Sjedinjene Države - kazao je.

Barkin je naglasio da su Plotnerovi komentari pokrenuli pitanje je li Šolcov tim "naučio prave lekcije iz Putinovog rata".

- Mogu li se ljudi koji su godinama promovisali bliske veze s Moskvom i Pekingom okrenuti spoljnopolitičkoj viziji koja je prikladna za izazove ove nove ere sastavnog suparništva? - upitao se Barkin.

Njegovo mišljenje deli i Džordž, docent za ratne studije na Univerzitetu Varvik. On je istakao da Plotner simboliše Ostpolitik, odnosno ''politiku establišmenta, ekonomski angažman i vojnu suzdržanost koja je desetinama godinama definisala nemačku spoljnu politiku".

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega