ERDOGANOV PORTPAROL: Samit NATO u Madridu nije krajnji rok za Finsku i Švedsku

Tanjug

20. 06. 2022. u 21:15

RAZGOVORI Turske sa Finskom i Švedskom o članstvu te dve nordijske zemlje u NATO će se nastaviti, a samit Sevrenoatlantske alijanse u Madridu sledeće nedelje nije krajnji rok, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin posle razgovora u Briselu.

ЕРДОГАНОВ ПОРТПАРОЛ: Самит НАТО у Мадриду није крајњи рок за Финску и Шведску

Foto: Depositphotos/ilustracija

Obraćajući se novinarima u Briselu nakon razgovora unutar NATO o tom pitanju, Kalin je rekao da Ankara očekuje da Švedska, posebno, odmah preduzme korake u vezi sa akcijama militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK), preneo je Rojters.

On je istakao da svaki napredak dve nordijske zemlje ka članstvu u NATO sada zavisi od pravca i brzine kojim će ove zemlje preduzeti korake.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, ali su te kandidature naišle na protivljenje Turske zbog, kako tvrdi Ankara, podrške Helsinkija i Stokholma kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.

Čavušoglu: "Očekivanja Turske nisu ispunjena švedskim dokumentima"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je pre par dana da očekivanja te zemlje nisu ispunjena dokumentima iz Švedske.

On je poručio da će svi pregovori o nastojanjima Švedske i Finske za pridruživanje NATO prvo morati da se pozabave zahtevima Turske, prenosi agencija Rojters.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)