RAT U UKRAJINI: U granatiranju Donjecke Republike ubijen civil, predala se još jedna grupa ukrajinskih vojnika (VIDEO)

Novosti onlajn

19. 06. 2022. u 07:18 >> 22:18

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 116. dan. Ukrajinske snage izgubile su od početka operacije oko 50 odsto teškog naoružanja.

РАТ У УКРАЈИНИ: У гранатирању Доњецке Републике убијен цивил, предала се још једна група украјинских војника (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

U ukrajinskom granatiranju Donjecke Republike ubijen civil, ranjeno dvoje

Jedan civil je ubijen, a dva su ranjena u Makejevki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju su granatirale ukrajinske trupe, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR.

- Ukrajinske trupe su napale Červonogvardejski okrug Makejevke. Oštećeno je nekoliko kuća, gasovod i nekoliko automobila. Jedan civil je poginuo, dva su ranjena - objavljeno je danas na Tviter nalogu štaba teritorijalne odbrane DNR, prenosi TASS.

 

Predala se još jedna grupa ukrajinskih vojnika

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak predaje nove grupe ukrajinskih vojnika u selu Vrubovka, Luganska Narodna Republika, preneo je Sputnjik.


Zarobljenici na snimku pozivaju svoje bivše ratne drugove da se dozovu pameti i da više ne budu „topovsko meso“.

- Svi oni jednoglasno ponavljaju da komanda pokazuje jasno nepoštovanje prema njima i da ova praksa postaje sve raširenija - napisao je Kadirov.

 

Ukrajinci granatirali Makejevku u DNR

Oružane snage Ukrajine granatirale su Makejevku u DNR.


Jedna osoba je poginula, još dve su povređene, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Ponovo je izvršeno granatiranje objekata civilne infrastrukture, kao i stambenih objekata.


LNR: Oružane snage Ukrajine su večeras lansirali raketu „Točku U“ na naseljeno mesto Horoše

Kijev mora da kupuje gorivo u Belgiji i Holandiji

Mogućnosti Ukrajine u sferi uvoza goriva ograničeni su evropskim zemljama - Kijev mora da ga kupuje u Belgiji i Holandiji, saopštio je ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov u intervjuu britanskom listu "Fajnenšel tajms".

Kako je naveo, ranije je Kijev kupovao od svojih suseda i luka u Poljskoj i Rumuniji.

List ističe da je nakon početka specijalne vojne operacije Ukrajina prestala da kupuje gorivo iz Belorusije, Azerbejdžana i Rumunije. Trenutno, na teritoriju Ukrajine svakodnevno stiže oko 230 cisterni sa gorivom iz EU, dok novi dogovori između Kijeva i Brisela treba da olakšaju carinsku proceduru prilikom uvoza u Ukrajinu benzina i dizela.
 

Nastavljeno granatiranje Donjecka

Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Donjeck.


 

Patrijarh Kiril: Ruski vojnici pokazali neverovatne primere hrabrosti

Ruski vojnici tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini i Donbasu pokazuju neverovatne primere hrabrosti i samopožrtvovanja, a sve to proizilazi iz njihovog „unutrašnjeg moralnog osećaja“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

- Mi, koji smo prošli kroz sve te progone (u sovjetsko vreme), kroz svu tu bezbožnu ideologiju, kao narod smo se uzdigli, crkve gradimo, i u nama raste osećanje ljubavi prema otadžbini, vidimo kako naši mladi momci sada brane Rusiju na bojnom polju. Naši sveštenici, koji brinu o našim vojnicima, pričaju mi o neverovatnim primerima hrabrosti, samopožrtvovanja, pa čak i o spremnosti da svoj život daju za prijatelja - rekao je Patrijarh.

 

Eksplozije u Očakovu na Crnom moru

Moguće da je aktivirana PVO.


 

Ukrajinske snage gađale koksaru

Ukrajinske trupe gađale su koksaru u Kirovskom okrugu Makejevke, oštećena je radionica i magacini za gotove proizvode, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Pronađeno veliko skladište stranog oružja

Pomoćnik čečenskog lidera za bezbednost Apti Alaudinov pokazao je veliko skladište stranog oružja ukrajinskih snaga koje je pronašla jedinica „Ahmat“ u Severodonjecku.

- Sve što postoji u NATO bloku, mi već sve imamo. Sve vrste (naoružanja). Ali smatramo da je naš ručni protivtenkovski bacač granata mnogo pouzdaniji - rekao je on za Sputnjik.

Medvedev: Obećanje Evropske komisije Ukrajini je kao izgradnja komunizma

- Situacija povezana sa pojavom svetske sreće u EU podseća me na zaklinjanja koje je Evropska komisija dala u vezi sa kandidaturom Ukrajine za članstvo. Obećali su. Tačno, obećali su. A obećali su samo Malorusiji, čak ne Gruziji (uvredio bih se na njihovom mestu, a da ne govorim o Turskoj). Obećali, ali pod određenim uslovima. Nešto kao, trebalo bi da postanu bolji i čistiji, manje korumpirani, razvijeniji, prosvetljeniji, pametniji. A tetka Ursula je čak rekla da Ukrajinci umiru za članstvo u EU. A dalje je sve kao sa izgradnjom komunizma, jer datum nisu dali - rekao je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Zabranjena i ruska muzika

Vrhovna rada Ukrajine zabranila je rusku muziku u ukrajinskim medijima i javnom prostoru. Takođe je zabranjen uvoz i distribucija knjiga i drugih izdavačkih proizvoda iz Rusije i Belorusije.

Konašenkov: Oslobođeno naselje kod Severodonjecka

Jedinice Narodne milicije Luganske Narodne Republike su uz podršku Oružanih snaga Rusije oslobodile naselje Metjolkino kod Severodonjecka, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Kako je naveo, pojedine jedinice Oružanih snaga Ukrajine napuštaju područje borbenih dejstava zbog niskog morala, nedostatka municije i podrške. Tako je vod 1. čete 1. bataljona 57. motorizovane pešadijske brigade, koji se branio u rejonu Lisičanska, bacio teško naoružanje i napustio svoje položaje.

Foto: EPA/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

U centru Donjecka ponovo se čuje zvižduk granata i jake eksplozije

Kako je saopštilo predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinske snage su u 12.20 ispalile su pet granata kalibra 122 mm na Kujbiševski okrug Donjecka, javlja Sputnjik.

Mirošik: Militanti iz Azota signaliziraju da bi pregovarali

Militanti blokirani u fabrici Azot u Severodonjecku signaliziraju da su spremni za pregovore, izjavio je danas ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Oni (pregovori) će se nastaviti, ali se uslovi za polaganje oružja za militante očigledno neće poboljšati. Dok su oni okušavali sreću, remeteći sporazume o prekidu vatre, vojna pozadina za njih se samo pogoršavala - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Pripreme za pokretanje Međunarodnog suda u DNR

U pripremama za pokretanje Međunarodnog suda u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), kao polazište se analizira Nirnberški proces, izjavila je predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća DNR Elena Šiškina.

- Veliki Otadžbinski rat i Nirnberški proces kao zaključak tog rata svakako su nam najbolji primer. Komisije koje su delovale u SSSR u okviru Staljinovog dekreta, predstavljaju osnovu za evidentiranja krivičnih dela i za procene ekonomske štete. To je jako dobro za nas. Zločinci su pronađeni i sankcije su sprovedene do kraja - rekla je Šiškina, prenosi TASS.

Ukrajinske snage ispalile više od 470 projektila

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 470 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, tenka i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su rejoni 10 naselja DNR. U granatiranju je poginulo pet civila, a 24 je ranjeno, od kojih je dvoje dece. Oštećeno je 36 stambenih zgrada i 19 civilnih objekata.

Stradalo sedam civila u granatiranju DNR

Sedam civila je poginulo, a 24 ranjeno u protekla 24 časa u granatiranju teritorije DNR od strane ukrajinskih snaga, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR, javlja Sputnjik.

Gasprom: Isporuka gasa preko UKR 41,7 miliona kubnih metara

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da njegova isporuka gasa Evropi preko Ukrajine, preko tačke Sudža, danas iznosi 41,7 miliona kubnih metara.

To je neznatno više u odnosu na prethodni dan kada je isporučivao 41,4 miliona kubnih metara, naveo je Gasprom, preneo je Rojters.

Situacija severno od Harkova prilično teška

Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad, izjavio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

- Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta - rekao je Denisenko za ukrajinsku nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

Harkov, Foto AP

NATO: Sukob u Ukrajini mogao bi trajati godinama

Verovatnoća da ukrajinske trupe potisnu ruske snage iz Donbasa će porasti sa isporučenim savremenim naoružanjem, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i dodao da bi sukob mogao da traje godinama.

- NATO će nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj samoodbrani, ali (Alijansa) nije deo sukoba - rekao je on.

Stoltenberg je ponovo naglasio da blok ne namerava da šalje svoje trupe u Ukrajinu.

Gajdaj: Civili odbili da napuste sklonište u fabrici Azot

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike Azot u Severodonjecku odbili su da se evakuišu, izjavio je danas guverner oblasti Lugansk Serhij Gajdaj.

- Oni su u stalnom kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele - rekao je Gajdaj, preneo je Unian.

On je naveo da je tražio od Nacionalne garde da snimi komunikaciju sa civilima.

Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre (ZČC).

Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TASS.

Hersonska tehnički spremna za pokretanje železničke putničke veze sa Krimom

- Tehničko stanje železničkih šina je provereno i one su spremne za prolazak vozova - saopštio je načelnik vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Saljdo, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sada se radi na uspostavljanju železničke veze sa poluostrvom, koja je prekinuta 2014. godine.

Kadirov: Postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini

- Plaćenici retko objavljuju video snimke svojih neuspeha. Zapravo, gubici stranaca (koji se bore na strani Ukrajine protiv Oružanih snaga Rusije) su veliki, a preživeli sve više razmišljaju o tome da odustanu od ovog besmislenog posla i pobegnu što dalje od Ukrajine - napisao Kadirov je na svom Telegramu.

Stoltenberg: NATO će proglasiti Rusiju za pretnju bezbednosti

Učesnici predstojećeg samita NATO-a u Madridu saopštiće da Rusija više nije partner Alijansi, već „pretnja miru i stabilnosti“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Proglasićemo da Rusija više nije partner, već pretnja našoj bezbednosti, kao i miru i stabilnosti - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u novom strateškom konceptu NATO-a biće pomenuta i Kina, čije jačanje predstavlja izazov za interese, vrednosti i bezbednost NATO-a.

Uhvaćen jedan od komandanata "Ajdara"

Jedan od komandanata ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Ajdar“ uhvaćen je prilikom zauzimanja sela Metelkino u predgrađu Severodonjecka, rekao je za RIA Novosti izvor u agencijama za sprovođenje zakona.

Prema njegovim rečima, tokom čišćenja sela predalo se nekoliko ukrajinskih militanata, među kojima i jedan od komandanata Ajdara.

- Trenutno se utvrđuje koliko je visoko rangiran - rekao je izvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati