NAROD BESAN: Veliki protesti protiv primena mera MMF-a u Ekvadoru, a predsednik preti narodu (VIDEO)

Tanjug

18. 06. 2022. u 10:37

PREDSEDNIK Ekvadora Giljermo Laso trebalo bi da bude manje fokusiran na praćenje politike Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ako želi da reši ekonomske i socijalne probleme sa kojima njegov narod svakodnevno živi, izjavio je danas vođa protesta i predsednik Konfederacije autohtonih naroda Ekvadora Leonidas Iza.

НАРОД БЕСАН: Велики протести против примена мера ММФ-а у Еквадору, а председник прети народу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin INQUIRER.net

CONAIE, najveća organizacija ekvadorskih Indijanaca, pokrenula je proteste u ponedeljak, a demonstranti su blokirali puteve širom zemlje, protestujući protiv socijalne i ekonomske politike predsednika te zemlje, prenosi Rojters.

Demonstranti zahtevaju zamrzavanje cena benzina, zaustavljanje daljih rudarskih i naftnih projekata i da vlada da više vremena malim poljoprivrednicima da plate svoje bankarske kredite, navodi Rojters.

Iza je u intervjuu Rojtersu naveo da demonstranti veruju da vlada isuviše dosledno prati scenario koji joj je nametnuo MMF i da time pogoršava ekonomsku situaciju u Ekvadoru, zemlji čija je privreda pretrpela velike gubitke zbog epidemije kovida-19.

Aranžman Ekvadora sa MMF-om vredan je 6,5 milijardi dolara, a ekvadorska vlada se obavezala na povećanje poreza, eliminisanje subvencija i veću ekonomsku pomoć ugroženim sektorima.

Predsednik Laso je pozvao na dijalog, istovremeno zapretivši da će policija silom suzbiti proteste, a Iza tvrdi da će se protesti nastaviti sve dok Laso ne odgovori na zahteve demonstranata, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRPSKO VOZILO U SAMOM VRHU SVETSKE VOJNE ELITE: Lazar 3 ponos namenske industrije - poseduje neverovatne karakteristike