SKANDAL U HRVATSKOM KONZULATU: Pred zvanicama pustili nacističku himnu, konzulu ništa nije bilo jasno

Novosti online

17. 06. 2022. u 17:53

PROSLAVU Dana državnosti Republike Hrvatske, koju je u Frankfurtu u sredu 1. juna organizovao tamošnji hrvatski konzulat na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, obeležio je politički skandal.

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОМ КОНЗУЛАТУ: Пред званицама пустили нацистичку химну, конзулу ништа није било јасно

Foto: piksabej

Naime, na proslavi je izvedena nemačka himna iz vremena nacizma umesto zvanične nemačke himne koja se izvodi nakon Drugog svetskog rata.

Hrvatski mediji pišu da se javila jedna od osoba koje su bile na proslavi u frankfurtskom restoranu Haus Goldstein i svedočila tom diplomatskom propustu.

- Na otvaranju proslave otpevane su hrvatska himna i himna SR Nemačke. Problem je što je umesto važeće nemačke himne otpevana verzija koja je nakon 1945. godine zabranjena, odnosno izmenjena. Umesto "Einigkeit und Recht und Freiheit" (Jedinstvo i pravo i sloboda, op.a.) otpevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma "Deutschland Deutschland über Alles" (Nemačka Nemačka iznad svega, op.a.). Veće blamaže nije moglo biti - rekao je izvor za Indeks.hr.

Jedna nemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se ogradila, rekao je izvor.

- Generalni konzul Konjevod, koji uopšte nema pojma o Nemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno. Tragedija je tim veća što je kao gost prisutan bio i Uve Beker, komesar savezne pokrajine Hesen za antisemitizam, koji je ujedno i državni sekretar u vladi Hesena - ispričao je izvor koji je hteo da ostane anoniman.

Poslanica Anita Akmadža potvrdila je da se dogodio ovaj incident.

- Da, nije pevana zvanična nemačka himna, već prva strofa. Odmah sam stala ispred okupljenih gostiju i ogradila se od otpevane verzije - navodi poslanica CDU-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)