NAJSMRTONOSNIJI NA BOJNOM POLJU? Nemci napravili borbeni tenk budućnosti, a dali mu ime po - nacističkom (FOTO)

Novosti online

14. 06. 2022. u 20:06

POZNATI nemački proizvođač oružja Rajnmetal obelodanio je novi glavni borbeni tenk na izložbi u Parizu. Vozilo je dobilo nadimak „panter“, poput jednog od najboljih tenkova nacističke Nemačke.

НАЈСМРТОНОСНИЈИ НА БОЈНОМ ПОЉУ? Немци направили борбени тенк будућности, а дали му име по - нацистичком (ФОТО)

Foto: Printskrin

Glavno naoružanje tenka je top kalibra 130 milimetara sa optimizovanim senzorima sa nišandžiju, a „Rajnmetal“ ističe da je KF51 „panter“ najsmrtonosniji tenk na današnjem bojnom polju.

- Panter je prvi svoje vrste. Radikalno drugačiji koncept glavnog borbenog tenka koji nije ograničen zastarelom tehnologijom - navode iz „Rajnmetala”.

Osim svoje ubojitosti, „panter” je takođe pravljen i da pruži visok nivo bezbednosti posadi sa aktivnom, reaktivnom i pasivnom zaštitom, kao i posebnim sistemom namenjenim protiv napada odozgo, što je najveća slabost današnjih tenkova.

- Panter je takođe potpuno digitalizovan glavni borbeni tenk, dizajniran u skladu NGVA standardom. Osim toga, sistem rukovanja i skladištenja municije je potpuno automatizovan - ističe proizvođač.

Izvršni direktor Armin Paperger rekao je i da je ovo prvi glavni borbeni tenk koji je „Rajnmetal” samostalno i u potpunosti razvio, dodajući da će „panter” potpuno promeniti situaciju na borbenom polju. Napredni sistem za nišanjenje omogućava 50 odsto veći efikasni domet od prethodnog topa NATO standarda od 120 milimetara. Poseduje i mitraljez kalibra 12,7 milimetara. „Panter“ će imati mogućnost i lansiranja „HERO 120“, vrste drona samoubice, koji određeno vreme može da čeka u vazduhu i obruši se kad spazi neprijateljsku metu.

„Rajnmetal“ će biti spreman da uđe u serijsku proizvodnju novog borbenog tenka u narednih 30 meseci, kada će kompanija i početi da prima prve porudžbine.

Poznato i ozloglašeno ime

Nacistička Nemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve „pantere“, odnosno „pancerkampvagen serije V“. Kao srednje težak tenk bio je namenjen, pre svega, obračunu sa sovjetskim tenkovima T-34 i KV, koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

„Panter“ se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno spreda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge nemačke tenkove tog doba. Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i mnogo pouzdanije od prethodnih, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, za to vreme, najimpresivnije je bilo glavno naoružanje – protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za „panter“. Dužina cevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i, samim tim, probojnu moć. Iako ne tako velikog kalibra, „panterov“ top imao je izuzetan protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DA SE SMRZNEŠ: Neverovatna scena na Adi Ciganliji - muškarac usred decembra otišao na KUPANJE (FOTO)